Oamenii de știință din domeniu medicinei au lansat recent un avertisment privind dezvoltarea unui număr tot mai mare de „super-bacterii” rezistente la antibiotic.
Specialiștii susțin că este necesară găsirea unei soluții cât mai rapide, întrucât rata de infectare a crescut semnificativ în ultmii ani, fără ca tratamentele moderne să poate face față, relatează Daily Mail.
Cel mai sumbru scenariu este acela că în viitor orice operație ar putea deveni periculoasă din cauza riscului ridicat la infecții cu bacterii care nu mai pot fi ucise de medicamente.
Asta pentru că, susțin cercetătorii, organismul uman s-a obișnuit deja cu anumite substanțe antibiotice folosite și în agricultură, și conținute deci de unele produse alimentare.
„Rezistența la antibiotice are cauze complexe, printre care și anumite aspecte ale comportamentului uman la diverse nivele ale societății; consecințele afectează întreaga lume”, a explicat prof. Otto Cars, de la Universitatea din Uppsala.
Astfel, deși nicio clasă nouă de antibiotic nu a mai fost descoperită din anul 1987, numărul tipurilor de infecții a crescut extrem de mult.
„Medicina modernă s-a confruntat extrem de rar cu o amenințare atât de gravă”, a arătat dr. Sally Davies. „Fără antibiotice, începând cu tratamentele pentru operațiile minore și până la transplanturi, toate operațiile vor deveni imposibile. (…) Rata mortalității provocată de infecții în țările dezvoltate ar putea reveni la valoarea pe care o avea în secolul al XX-lea”, a adăugat aceasta.
Soluția, spun specialiștii, constă nu doar în descoperirea unei soluții medicale, dar și în renunțarea la prescrierea de antibiotice puternice în cazul infecțiilor minore.