Un Parlament mai „mic” presupune eliminarea mandatelor suplimentare, a declarat, miercuri, deputatul PSD Eugen Nicolicea, la conferința „Legislația electorală unitară – o necesitate a societății moderne”, organizată de Autoritatea Electorală Permanentă și Asociația „O Șansă pentru Viitor”
Deputatul PSD a amintit că, în dezbaterile comisiilor de cod electoral, a promovat un amendament în care se preciza că întâi se repartizează mandate parlamentare celor cu peste 50% din voturi, iar apoi se fac corecțiile pentru fiecare partid, dar partidele mici au atras atenția că s-ar putea să nu mai intre în Parlament.
„Atunci s-a venit cu un amendament, dacă se întâmplă o astfel de excepție, să li se atribuie și lor mandate. De unde? Suplimentar”, a punctat Nicolicea, precizând că situația a dus la creșterea numărului parlamentarilor.
„Dacă dorim să nu se întâmple acest lucru, trebuie să eliminăm alineatul care spune că mandatele se atribuie suplimentar”, a mai declarat Nicolicea, afirmând că mărirea Legislativului a avut ca și cauză „fenomenul USL”, care a făcut ca în majoritatea orașelor țării să se câștige mandate cu peste 50% , iar această excepție a devenit regulă.
Nicolicea s-a arătat surprins de faptul că beneficiarii mandatelor suplimentare critică mărimea Parlamentului.
„Dacă nu vrem Parlament atât de mare, toți cei care au luat mandate suplimentare să își dea demisia. Dacă vrem ca numărul de parlamentari să nu mai crească cum a fost, să eliminăm alineatul care spune că mandatele se atribuie suplimentar”, a continuat deputatul PSD.
El a mai declarat că trebuie spus clar dacă vrem un Parlament „tehnic”, unul mai „democrat”, cu o reprezentare mai largă a partidelor sau un Parlament cu două-trei partide mari.