Ordinul Asistenților și Moașelor nu participă la grevă

Ordinul Asistenților și Moașelor nu participă la grevă
Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) informează că nu participă la acțiunile greviste anunțate, întrucât, ca organizație profesională cu atribuții delegate de autoritatea statului, nu se poate implica în activități sindicale.
Publicat: 23/11/2013, 15:07
Actualizat: 23/11/2013, 18:08

Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) informează că nu participă la acțiunile greviste anunțate, întrucât, ca organizație profesională cu atribuții delegate de autoritatea statului, nu se poate implica în activități sindicale.

Potrivit unui comunicat, OAMGMAMR a aderat la coaliția profesioniștilor din sistemul de sănătate, având ca scop, conform articolului 3 din acord, „de a determina îmbunătățirea statutului social al personalului din sistemul sanitar respectiv poziția socială și imaginea acestora în societate, nivelul veniturilor, respectul societății, relația cu angajatorul, sau cu autoritățile publice”. „În același timp, părțile își propun să acționeze în direcția determinării creșterii gradului de consultare a lor și de influențare a deciziilor politice luate lanivelul instituțiilor statului în special cele cu responsabilități în domeniul de sănătate”, mai prevede acordul.

„În acest sens, vă informăm că toate solicitările pe linie profesională ale Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România cum ar fi: organizarea examenului de grad principal, organizarea examenului pentru obținerea specializărilor, demersurile Ordinului pentru modificarea Directivei 2005/36/CE în interesul asistenților medicali din România, au fost susținute și rezolvate de către conducerea Ministerului Sănătății”, mai spune OAMGMAMR în comunicatul citat.

Reprezentanții ordinului mai precizează că „participarea asistenților medicali membri ai ordinului, care sunt și membri de sindicat, la acțiunile greviste, este opțiunea personală a acestora, în această calitate”.

Consiliul Național al Federației Sanitas a decis, pe 14 noiembrie, declanșarea grevei de avertisment pentru luni, 25 noiembrie, între orele 8.00 și 10.00, și a grevei generale din 28 noiembrie, pe termen nelimitat.

Tot pe 14 noiembrie, Colegiul Medicilor din România (CMR) anunța că, în calitate de organizație profesională, nu are dreptul la activități sindicale și patronale. „De aceea, Colegiul Medicilor din România nu poate fi organizator al unei greve generale. În același timp, ca reprezentant legal și legitim al corpului medical, Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, desfășurată în data de 1 noiembrie 2013 a decis să recomande fiecărui medic să susțină prin toate mijloacele organizațiile sindicale care vor demara un asemenea demers”, se arată în declarația CMR.

Federația Sanitas a anunțat, sâmbătă, în urma unei noi runde de negocieri la Ministerul Sănătății, că greva de avertisment anunțată pentru luni va avea loc, între orele 8.00 și 10.00, ministrul Eugen Nicolăescu considerând că medicii sunt în afara acestui protest și vor fi la serviciu.

Prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la ieșirea de la întâlnirea care a avut loc sâmbătă dimineață la Ministerul Sănătății, că greva de avertisment va avea loc luni între orele 8.00 și 10.00, când vor fi asigurate o treime din serviciile medicale, în general urgențele. Persoanalul medico-sanitar care nu se va ocupa de urgențe se va aduna în semn de protest într-un loc din spital, iar după ora 10.00, toată lumea își va relua activitatea, a precizat acesta.

Ministrul Sănătății Eugen Nicolăescu a declarat în schimb că el crede că „medicii vor fi la serviciu”. „Pentru că, din punctul meu de vedere, medicii sunt în slujba pacienților, e jurământul pe care l-au făcut, să apere viața oamenilor. Deci eu cred că medicii vor fi la serviciu, probabil că vor fi și cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătății”, a spus Nicolăescu.

Întrebat dacă vor fi sancționați medicii care vor participa la grevă, Nicolăescu a spus că managerii de spital care vor constata că au probleme va trebui să ia măsuri, „pentru că, până la urmă într-o țară democratică, prima condiție este respectarea legii”.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, după întâlnirea cu reprezentanții Coaliției Profesioniștilor din Sănătate, că în acest moment greva generală anunțată pentru 28 noiembrie este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanței, care să constate acest lucru.

Tot miercuri, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR) Vasile Astărăstoae a declarat că instanța va decide dacă greva este legală sau ilegală, iar angajații din sistemul sanitar vor respecta decizia, dar s-ar putea ajunge ca oamenii să-și ia liber toți odată. „Dacă întrebi orice guvernant din orice țară, orice grevă din punctul lor de vedere este ilegală. Este o opinie. Din punctul nostru de vedere, greva este expresia nemulțumirii unor oameni care ne-au votat pe noi să-i reprezentăm. Instanța va decide dacă greva este legală sau ilegală. Dacă instanța va spune că este ilegală, atunci sindicatele vor opri acest demers, dar asta nu înseamnă că sistemul va funcționa, s-ar putea ajunge ca oameni din sistem să-și ia liber toți odată, iar medicii să facă numai garda la care sunt obligați prin lege”, a spus Astărăstoae.

Angajații din sistemul sanitar cer alocarea a minimum 6% din PIB pentru sănătate, o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți, precum și consultarea reală a Coaliției Profesioniștilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcționarea sistemului de sănătate.

În 2 noiembrie, peste 4.000 de angajați din sistemul sanitar au protestat în Capitală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța