Frunda: Nu cred că vom câștiga cu inițiativa cetățenească la tribunalul de la Luxemburg

Frunda: Nu cred că vom câștiga cu inițiativa cetățenească la tribunalul de la Luxemburg
Publicat: 23/11/2013, 15:04

Liderul UDMR Gyorgy Frunda nu crede că reprezentanții Uniunii vor avea câștig de cauză la Curtea Europeană de Justiție de la Luxemburg, la care vor să conteste respingerea de către Comisia Europeană a Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) pentru protecția minorităților naționale.

„Cred că nici la tribunalul de la Luxemburg nu vom câștiga. Că nu e de competența lor”, a spus Frunda, sâmbătă, în fața delegaților la Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR de la Târgu Mureș.

Ulterior, el a argumentat, în fața presei, prin faptul că într-adevăr Comisia Europeană nu are competențe privind inițiativa depusă.

„Eu am spus-o și la Congresul UDMR, atunci când se strângeau semnături pentru această inițiativă europeană: este un gest politic, este normal și problema trebuie ținută în gândirea politică. Dar pe competențele actuale ale Uniunii Europene, potrivit Tratatului de la Lisabona, Comisia Europeană nu are astfel de competențe. Și de asta CE a respins această inițiativă, adică nu a respins-o pe fond, nici nu a discutat-o, ci a spus că nu este de competența ei, nu o poate discuta. Această decizie a CE vor s-o atace UDMR și FUEN la Tribunalul de la Luxemburg, care judecă procesele legate de interpretarea tratatelor. Cred că nu avem șanse, pentru că, dacă citim cu atenție atribuțiile, nu este într-adevăr atribuția CE”, a declarat Gyorgy Frunda.

El a arătat că există „alte arme politice și juridice” care pot fi folosite pentru promovarea acestei inițiative, prin discuții la nivelul Parlamentului European, „la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona” sau la Consiliul Europei.

„Ce trebuie făcut? Trebuie ca reprezentanții noștri în PE, alți membri ai PE să discute această problemă la nivelul grupurilor parlamentare, la nivelul comisiilor de specialitate, ca la o eventuală modificare a Tratatului de la Lisabona să se discute această problemă. Și atunci se va putea rezolva și ea, dar până atunci cred că locul în care aceste probleme pot și trebuie discutate este Consiliul Europei, care are astfel de atribuții și care a dovedit în ultimii 15 ani, de când există tribunalul de la Strasbourg, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, că rezolvă astfel de probleme”, a spus el.

Frunda a adăugat că nu știe când ar putea avea loc modificarea Tratatului menționat, dar este evident că doar după alegerile europene se va discuta acest lucru.

„Nu e niciun secret pentru nimeni că cancelarul Germaniei discută de o Europă federală, care are mult mai multe susțineri. Pentru a face astfel de lucruri, ai nevoie de modificarea tratatului”, a mai spus Gyorgy Frunda.

El a arătat că în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei există posibilitatea adoptării unor astfel de rezoluții.

„Una a fost a mea, care am propus să fie o anexă, numărul 15, la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care spre surpriza și a mea a fost adoptată cu o majoritate de două treimi, unde toate drepturile pe care le auziți acum – autonomie teritorială, autonomie culturală, drepturi politice și administrative – au fost acceptate. Altă problemă e cum se aplică. Dacă am o armă politică și juridică pe care o pot folosi, de ce n-o folosesc? De ce caut să inventez altă armă? De asta cred că cele două lucruri trebuie să se îmbine”, a conchis Frunda.

În septembrie, Comisia Europeană a respins Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) pentru protecția minorităților naționale – Minority SafePack, UDMR considerând că este o decizie politică și anunțând că ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeană de Justiție.

Inițiativa Cetățenească Europeană pentru protecția minorităților „Minority SafePack” – prin care reprezentanți a 96 de minorități din Europa, membre ale Uniunii Federale a Naționalităților din Europa (FUEN), solicitau aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind problematica minorităților – a fost prezentată de UDMR în luna mai.

Vicepreședintele politic al UDMR Borbely Laszlo spunea atunci că cele șase tematici din „Minority SafePack” sunt: „Limbile regionale sau minoritare, educație, cultură și diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea și implicarea societății civile”, „Egalitate și anti-discriminare”, „Media audio-vizuală și conținutul digital” și „Sprijin pentru comunitățile minorităților naționale”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu îl ajunge din urmă pe Marcel Ciolacu, după...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online