România riscă să piardă 350 de milioane de dolari dacă memorandumul semnat cu Rompetrol nu va fi aplicat, avertizează kazahii de la KazMunaiGas.
„Nu vom mai face nici o investiție în România dacă memorandumul nu va fi aplicat, dacă nu există un semnal clar că investițiile noastre sunt în siguranță aici” a declarat luni Azamat Zhangulov, senior vice president al grupului Rompetrol, citat de economica.net.
Prin memorandumul semnat la jumătatea lunii februarie, grupul controlat de KazMunaiGas urma să vireze 200 de milioane de dolari în contul a 26,6% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, companie care administrează rafinăria Petromidia.
Totodată, documentul prevedea înființarea unui fond de investiții kazaho-român cu o participare 80%-20% prin care să fie finanțate proiecte în domeniul energetic. La capitalizare, kazahii urmau să participe cu alte 150 de milioane de dolari, iar România cu 30 de milioane de dolari. În șapte ani, fondul ar fi acumulat circa un miliard de dolari.
„Avem banii în trezorerie, în putem plăti imediat ce memorandumul intră în vigoare”, a precizat Zhangulov.
Legea de aprobare a memorandumului, neconstituțională
Curtea Constituțională a admis la finalul săptămânii trevute sesizarea președintelui Traian Băsescu privind legea de aprobare a acestui memorandum de înțelegere.
În opinia vicepreședintelui Rompetrol, decizia CC se referă mai mult la „distribuția puterii între instituțiile din România” și „nu are legătură cu înțelegerea noastră cu Guvernul”.
Premierul Victor Ponta a declarat la rândul său că decizia Curții este un semnal prost pentru investitori.
„Ce semnal mai prost pentru investițiile din România este faptul că o companie mare se înțelege cu Guvernul, că după aceea Parlamentul votează legea, că la Curtea Constituțională se spune că este constituțional, după care, după șase luni, la cererea președintelui, Curtea Constituțională își schimbă propria decizie. Mai rău decât atât îmi e greu să îmi imaginez ceva”, a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.
Totodată, Ponta a afirmat că Rompetrol și-ar putea declara insolvența pentru a evita plata taxelor și impozitor.
„Mai grav, să intre în insolvență. Cum mai intră și alții în insolvență, să nu mai plătească nicio taxă”, a spus Ponta, întrebat dacă Rompetrol și-ar putea reloca afacerile pe fondul neconstituționalității legii de aprobare a memorandumului de înțelegere.
Băsescu: Ponta e ca Agamiță Dandanache
Președintele Traian Băsescu a apreciat drept problematic atacul lansat de premier la adresa CC, asemănându-l pe Ponta cu Agamiță Dandanache
„Declarațiile premierului pur și simplu îmi ridică foarte multe probleme (…) E ca Agamiță Dandanache. El trebuia să știe, ca șef de Guvern, care a fost conținutul întâmpinării la Curte făcut de parlamentari și care a fost conținutl întâmpinării la Curte făcut de Președinție”, a spus Băsescu.
Totodată, șeful statului a atras atenția că memorandumul rămâne în vigoare, acesta nefiind atacat pe fond la CC.
„Pentru că suntem la capitolul Rompetrol, aș vrea să lămuresc acest aspect pe care premierul îl vedea ca pe un dezastru – respingerea de către Curte a Legii de aprobare a memorandumului. Eu vreau să-l încurajez. El trebuie să fie optimist pentru că memorandumul a rămas în vigoare”, a spus Băsescu.