Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, marți, pe Radu Dogaru și Eugen Darie la șase ani și opt luni de închisoare cu executare, pentru furtul celor șapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012, a căror valoare a fost estimată la 18 milioane de euro.
În cazul celorlalți patru inculpați din dosar, printre care se numără mama lui Radu Dogaru, acuzată că a ars o parte din tablourile furate, precum și Petre Condrat, asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, cauza a fost disjunsă într-un alt dosar, care se va judeca în continuare, având în vedere că aceștia nu și-au recunoscut vinovăția.
Radu Dogaru și Eugen Darie au recunoscut toate faptele de care sunt acuzați în dosarul furtului de tablouri, instanța Judecătoriei Sectorului 3 admițând, în 24 octombrie, cererea lor de a fi judecați în procedură simplificată, respectiv prin prisma articolului 320 indice 1 din Codul de procedură penală, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.
Hoții de tablouri din muzeul de artă de la Rotterdam au furat operele de artă fără să știe prea bine valoarea lor, ei neștiind nici măcar să scrie sau să pronunțe numele pictorilor. Interceptările procurorilor au arătat că hoții s-au bazat că vor da lovitura vânzând tablourile unui cetățean moldovean pe care îl cunoșteau din mediul interlop, însă până la urmă nu au reușit acest lucru. S-au speriat că vor fi prinși și au decis să scape de tablourile furate, o parte dintre acestea fiind arse pe un teren viran din județul Tulcea, în satul în care locuiește mama lui Radu Dogaru.
Instanța a decis aplicarea pedepsei de șase ani și opt luni în cazul lui Radu Dogaru pentru infracțiunea de furt calificat cu consecințe deosebit de grave. Judecătorii l-au mai condamnat pe Dogaru la trei ani și șase luni, pentru constituirea unui grup criminal și la patru ani de închisoare, pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
Pedepsele au fost contopite, astfel că Dogaru ar urma să execute, când decizia va rămâne definitivă, pedeapsa cea mai grea, de șase ani și opt luni de închisoare.
Eugen Darie a fost condamnat de instanța Judecătoriei Sectorului 3 la șase ani și opt luni de închisoare pentru complicitate la furt calificat, cu consecințe deosebit de grave și la trei ani de închisoare pentru constituire de grup criminal, urmând să execute pedeapsa cea mai grea.
Din pedepsele lui Dogaru și Darie vor fi scăzute perioadele în care au fost reținuți și arestați.
Instanța Judecătoriei Sectorului 3 a mai dispus ca Dogaru și Darie să rămână în arest. Aceștia trebuie să plătească 6.000 de lei cheltuieli judiciare.
Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.
Procurorul DIICOT a arătat la o ședință de judecată anterioară că, având în vedere că prejudiciul produs prin furtul celor șapte tablouri este de 18 milioane de euro, Dogaru și Darie trebuie condamnați la pedepse cu închisoarea orientate spre maximul prevăzut special de lege în această materie. Procurorul a precizat că va depune concluzii scrise în care va individualiza pedepsele pe care le cere în cazul fiecăruia dintre cei doi.
La rândul lor, avocații lui Dogaru și Darie au arătat în fața judecătorului Adrian Ioan Chițoiu că în cazul acestora ar trebui dispuse pedepse orientate către minimul special prevăzut de lege, poate chiar pedepse la închisoare cu suspendare.
Aceștia au spus că nu ar exista probe certe care să ateste că picturile furate sunt cele originale și nici documente din care să rezulte valoarea acestora.
Avocații au admis parțial faptele pentru care Dogaru și Darie sunt acuzați de procurori și au arătat că atât timp cât nu se fac discuții și nu se administrează probe, nu ar trebui condamnați la pedepse mari.
Avocata Maria Vasii a arătat că Eugen Darie a fost prins într-un concurs de împrejurări nefericit, că nu a știut nicio secundă ce urmează să fie furat din muzeu și nici care este valoarea bunurilor.
„De când s-au deschis granițele țării, românii au invadat hotarele străinătății datorită sărăciei lucie de aici din țară. Darie a plecat în Olanda pentru a munci ca șofer, ceea ce a și reușit, s-a angajat. Nu i-a fost respectată această dorință, iar pe parcursul șederii în Olanda a fost apelat și instigat. El nu a știut niciun moment ce se fură, iar după ce s-a realizat furtul, nu a știut niciun moment gravitatea și suma enormă a prejudiciului. După ce a realizat aceste aspecte, din arest, din România, a colaborat intens cu procurorii și le-a dat declarații complete. În opinia mea, domnule președinte, trebuie privit omul, și în acest caz s-ar putea da chiar și o pedeapsă cu suspendare, iar dacă nu, pedeapsa cu executare să fie orientată spre minimum”, a spus avocata Vasii.
La ieșirea din sala de judecată, avocata a spus că Eugen Darie a făcut un denunț. Vasii nu a precizat ce le-a spus Darie anchetatorilor.
În 24 octombrie, Judecătoria Sectorului 3 a admis cererile de judecare prin procedură simplificată, pe baza recunoașterii vinovăției, în cazul lui Radu Dogaru și a lui Eugen Darie și a respins solicitările făcute de Alexandru Bitu și Petre Condrat.
Instanța a respins cererile lui Bitu și Condrat pe motiv că declarațiile acestora nu sunt concordante cu probatoriul asigurat de procurori în acest caz. Astfel, instanța nu a putut lua în considerare recunoașterea integrală a vinovăției, așa cum cere articolul 320 indice 1 din Codul de procedură penală, în baza căruia au solicitat să fie judecați.
Alexandru Bitu și Petre Condrat sunt judecați în continuare în procedură completă, în cadrul căreia vor fi audiați, vor fi ascultați martori, vor putea propune probe în apărare, după care vor fi ascultate pledoariile finale și se va da o soluție. Următorul termen în acest dosar a fost stabilit de instanță în 3 decembrie.
În 22 octombrie, Radu Dogaru a arătat în fața instanței că este unul dintre autorii furtului tablourilor, că a vrut să negocieze cu autoritățile olandeze, dar a fost refuzat și că cinci dintre tablouri sunt la un prieten al său, ucraineanul Vladimir Vladimirenko.
În 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat și, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor șapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.
Judecarea dosarului a început în 13 august, la Judecătoria Sectorului 3. La primul termen de judecată, avocații celor acuzați de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiștii de la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenușa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la perchezițiile din 1 martie, de la locuința Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.
Adrian Procop și Radu Dogaru sunt acuzați că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracție în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat șapte picturi în ulei și acuarele.
De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” și „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan și „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.
Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracțional și i-a ajutat pe Dogaru, Darie și Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum și că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaților Dogaru și Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârșirea unei infracțiuni”, au precizat procurorii.
Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat și ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.
Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanței Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinței sale din comuna Carcaliu, județul Tulcea.
Ulterior aceasta și-a schimbat declarația, arătând că ea nu a ars tablourile, așa cum a susținut anterior în declarație dată în fața procurorilor.
Procurorii au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracțiunea de distrugere calificată cu consecințe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.