Gala ZF, cel mai important eveniment anual pentru comunitatea de business din România

Gala ZF, cel mai important eveniment anual pentru comunitatea de business din România
Publicat: 27/11/2013, 10:32
Actualizat: 29/07/2014, 21:06

Gala ZF, cel mai important eveniment anual destinat mediului de afaceri, va reuni în această seară câteva sute de bancheri, manageri, antreprenori și consultanți care vor sărbători, alături de echipa ZF, aniversarea a 15 ani de la lansarea Ziarului Financiar. Invitații speciali ai Galei ZF 15 sunt Michel Camdessus, fost director general al Fondului Monetar Internațional timp de 13 ani, și Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, care a asistat la nașterea ZF în noiembrie 1998, chiar în sediul BNR. Din 2006 încoace, în fiecare an, în cadrul Galei ZF se lansează anuarul „Cele mai valoroase 100 de companii din România”, realizat în colaborare cu Casa de Investiții Capital Partners. În această seară, oamenii din business prezenți la eveniment vor primi câte un exemplar al celei de-a opta ediții a anuarului, care va fi lansat joi pe piață.

Invitatul special al Galei ZF, Michel Camdessus, care a condus FMI în perioada 1987 – 2000, inclusiv în anii în care România începea tranziția de la comunism la economia de piață – va vorbi despre șansele unei noi extinderi a zonei euro, precum și despre cât de tare ar trebui să se grăbească România pentru adoptarea euro.

Despre viitorul României în zona euro va vorbi și guvernatorul BNR Mugur Isărescu, cel mai longeviv șef de bancă centrală, care va dezbate acest subiect împreună cu Camdessus.

Subiectul a fost abordat și în 2011, când Wolfgang Munchau, editorialist la Financial Times și invitatul special al Galei ZF, spunea: „Sunteți norocoși că nu v-ați grăbit să intrați nepregătiți în zona euro, așa cum au făcut alte state precum Grecia sau Irlanda, și se pare că nici Germania și nici Franța nu au fost pregătite. Până în anul 2015, când România vrea să adere la zona euro, într-un fel sau altul problemele zonei euro se vor rezolva. Dacă această rezolvare va însemna salvarea Italiei, falimentul Italiei sau scoaterea acestei țări în afara zonei euro, este dificil de spus acum. Cert este că trebuie găsită o soluție în următoarele zile, săptămâni.”

Evenimentele ZF au prins atât perioade de creștere economică, cât și perioadele de criză, astfel că discursurile invitaților speciali au fost presărate adesea cu sfaturi pentru oamenii de afaceri sau previziuni legate de evoluția economiei. Spre exemplu, în 2006, la prima gală ZF în care se lansa anuarul celor mai valoroase companii, discursul lui Roland Berger (fondatorul și președintele boardului companiei de consultanță care îi poartă numele) s-a concentrat, spre surprinderea tuturor partici­panților, pe importanța pe care o va avea economia Chinei la nivel mondial, anticipând că în 2015 o va depăși pe cea a Japoniei. Pre­viziunile sale s-au îndeplinit mai repede cu cinci ani, având în vedere că în 2010 China a depășit Japonia în clasamentul celor mai mari eco­nomii ale lumii, avansând pe locul al doilea, după SUA.

„Pentru a rămâne competitive, companiile românești trebuie să integreze noi strategii pentru a susține creșterea pe termen lung, cum ar fi inovația, dezvoltarea de rețele și internaționalizarea afa­cerii”, acesta a mai fost unul dintre sfaturile pe care Berger le-a dat companiilor românești care doresc să-și păstreze competitivitatea odată cu aderarea la Uniunea Europeană.

În 2008, și guvernatorul BNR a profitat de ocazie, odată cu aniversarea ZF de 10 ani, pentru a transmite câteva mesaje-cheie celor peste 600 de lideri de business prezenți la eveniment.

„O problemă esențială căreia societatea românească trebuie să-i găsească un răspuns în scurt timp este ce anume va ajusta mai întâi: consumul sau investițiile. Întrebarea este: ne păstrăm opțiunea pentru a cumpăra tot mai multe mașini fără să lăsăm resurse și pentru a construi infrastructura rutieră necesară?”, spunea guvernatorul în urmă cu cinci ani. Răspunsul a urmat în anii imediat următori, când a avut loc o cădere simultană a consumului și a investițiilor, alături de o politică bugetară focusată pe sacrificarea investițiilor pentru salvarea deficitului bugetar.

La fel ca în 2008, în această seară guvernatorul Mugur Isărescu va susține un discurs privind perspectivele economice ale României.

14 noiembrie 2006

Roland Berger, fondatorul cunoscutei firme de consultanță care îi poartă numele a fost invitatul special al Galei ZF 2006. În prezentarea sa de atunci, Roland Berger, un apropiat al elitei politice și industriale a Germaniei s-a focusat, spre surprinderea tuturor participanților, pe importanța pe care o va avea economia Chinei la nivel mondial, anticipând că în 2015 o va depăși pe cea a Japoniei. Previziunile sale s-au îndeplinit mai repede cu cinci ani, având în vedere că în 2010 China a depășit Japonia în clasamentul celor mai mari economii ale lumii, avansând pe locul al doilea, după SUA.

Ce a spus despre România

„România are nevoie de aproximativ 15 ani pentru a recupera decalajul față de standardele UE de dezvoltare, mai ales la nivelul infrastructurii. În cazul veniturilor personale, alinierea ar putea avea loc chiar mai repede. Cât privește infrastructura, modernizarea este doar o chestiune de timp: sunt disponibile fonduri bugetare suficiente, inclusiv interes din partea investitorilor privați, care ar trebui implicați (…). Cred că perspectiva ca România să devină un așa-numit tigru al noii Europe din punctul de vedere al dinamicii economice nu este lipsită de suport, având în vedere că există toate ingredientele necesare.”

15 noiembrie 2007

În 2007, la lansarea celui de-al doilea anuar Top 100 cele mai valoroase companii din România, valoarea totală a firmelor din top a ajuns la 96,3 miliarde de euro (+25% față de anul anterior). Anuarul din 2007 a mai prezentat un top al celor mai valoroase companii cotate din Europa Centrală și de Est și un top al celor mai valoroase companii cotate din lume. La acea vreme, doar șapte companii românești cotate se aflau în topul celor mai valoroase din Europa Centrală și de Est.

20 noiembrie 2008

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR a fost invitatul special al Galei din 2008, când ZF a aniversat zece ani de la apariția pe piață.

„Dacă privim lucrurile în perspectiva evoluției pe termen lung a societății românești, deceniul de când există Ziarul Financiar marchează o cotitură radicală, pe care am putea-o compara cu perioada de mare avânt de după Primul Război Mondial și crearea României Mari. (…) Momentul actual este fără îndoială unul critic, iar ajustarea cererii interne nu poate să întârzie. Nu doresc să dramatizez lucrurile și nici să trag un semnal de alarmă nejustificat. Așa cum am arătat însă și cu alte ocazii, fie vom realiza o aterizare lină prin politici înțelepte pe plan intern, fie ajustarea va fi indusă din afară, de piața de capital externă, iar atunci ea nu va mai fi nici lină, nici de proporții rezonabile. Față de declarațiile anterioare pe această temă, acum pot să adaug doar următoarele: condițiile externe nu lasă prea mult timp pentru ezitări.”

18 noiembrie 2009

Invitații speciali ai Galei ZF din 2009 au fost: Petre Roman, fost prim-ministru al României (care a fost premiat pentru că a pus bazele capitalismului prin prima lege a societăților comerciale – Legea 31/1990), Emil Constantinescu, fost președinte al României între 1996 și 2000 (care a fost premiat pentru că a propulsat România în NATO și UE) și Călin Popescu-Tăriceanu, fost premier (care a primit premiul ZF pentru introducerea cotei unice, măsura fiscală cu cel mai mare impact economic pozitiv din ultimele două decenii).

16 noiembrie 2010

Printre premianții Galei ZF din 2010 s-au numărat Radu Timiș, proprietarul CrisTim, Thierry Millet, director general al Orange și Mihai David, atunci președintele Hidroelectrica.

30 noiembrie 2011

Wolfgang Munchau, editorialist la Financial Times, a fost invitatul special al Galei ZF din 2011

Ce a spus despre România

„Cel mai mare risc pentru România în condițiile de față este intrarea într-o criză a creditelor cauzată de disfuncționalități ale sistemului bancar. Este misiunea BERD și a altor instituții financiare de același calibru să se asigure că nu va muri creditul în regiunea Europei de Est. Trebuie înțeles că România nu poate împiedica retragerea de capital dacă băncile vor decide să își retragă banii din această țară. Nu le pot fi retrase licențele de funcționare pentru că aceste bănci au credite acordate populației și firmelor, și asta ar însemna o rambursare automată a creditelor. Pot fi însă luate măsuri ce țin de reglementările locale, de politicile fiscale, precum și de stimulente. Ca soluție pe termen lung, aș propune consolidarea unor bănci cu capital local și chiar constituirea unor bănci regionale puternice.”

21 noiembrie 2012

La Gala ZF din 2012, Mișu Negrițoiu (dr.), chairman ING Bank România și Doru Lionăchescu, de la Capital Partners, au discutat despre situația României și ce se va întâmpla în 2013.

Mișu Negrițoiu: „Pentru anul viitor (2013 – n.red.), prognoza noastră de creștere economică este de aproximativ 1,6%, însă nu este bătută în cuie, având în vedere contextul economic din întreaga Europă. De ce numai 1,6% pentru anul viitor sau chiar o creștere mai mică? Pentru că salariile au crescut prea puțin în comparație cu veniturile din perioada de creștere economică și puterea de cumpărare este într-o continuă scădere, iar în primele șase luni ale anului viitor nu văd o putere de cumpărare mai mare de 5% – 6%. (…) România nu a arătat încă tot ceea ce are mai bun și vremea în care va face acest lucru va veni în scurt timp. Chiar dacă piața este una mai poticnită, ce-i drept, economia locală este mai evoluată în prezent, însă plătim în continuare prețul unei funcționări distorsionate a acesteia.”

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării