Prima pagină » Știri politice » Cum au ajuns liberalii din Consiliul Local Brașov să le mulțumească PDL-iștilor. „Puteau să facă orice, dar au fost fair play”

Cum au ajuns liberalii din Consiliul Local Brașov să le mulțumească PDL-iștilor. „Puteau să facă orice, dar au fost fair play”

Cum au ajuns liberalii din Consiliul Local Brașov să le mulțumească PDL-iștilor.
Consiliul Local Brașov, dominat de USL, a scăpat în ultima clipă de dizolvare, miercuri după-amiază, grație primarului democrat- liberal George Scripcaru și a celor nouă consilieri minoritari ai PDL.

Consiliul Local Brașov, dominat de USL, a scăpat în ultima clipă de dizolvare, miercuri după-amiază, grație  primarului democrat- liberal  George Scripcaru și a celor nouă consilieri minoritari ai PDL. Dizolvarea devenise iminentă deoarece, din septembrie a.c., consiliul nu s-a mai putut întruni într-o ședință ordinară, întrucât nu mai avea comisii de specialitate, Tribunalul Brașov anulând  HCL-ul (Hotărârea Consiliului Local) prin care acestea fuseseră înființate în vara anului trecut, după alegerile locale.

Sentința fusese pronunțată la capătul unui proces intentat de consilierul Christian Macedonschi, ales din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, după ce majoritatea USL din CL Brașov refuzase categoric includerea sa într-una dintre comisiile de specialitate ale deliberativului local, așa cum prevede legea. Pretextul: consilierul Macedonschi și colegul său din partea FDGR-ului, Werner Braun,  refuzaseră să se afilieze vreunui grup politic din CL și se declaraseră independenți.

„Dacă e independent, Macedonschi n-are dreptul să facă parte din nici o comisie”, au decretat imediat  USL-iștii, care nu i-au mai aplicat însă „regula” și lui Werner Braun, pe care l-au în comisia de relații externe, dat fiind că acesta este și președintele Clubului Economic German Brașov. „De fapt, a fost o răzbunare prostească a pesediștilor, cică drept pedeapsă că am candidat și pentru postul de primar și în felul ăsta l-am împiedicat pe candidatul lor să-l bată pe Scripcaru și să câștige primăria, după cum mi-a spus de mai multe ori chiar șeful pe municipiu al PSD-ului , Mihai Ghirdă”, a dezvăluit pentru gândul consilierul Macedonschi. Vreme de aproape un an de zile, prefectul Mihai Mohaci s-a tot eschivat de la atacarea în contencios administrativ a hotărârii de inființare a comisiilor CL-ului care îl lăsase „pe dinafară”, așa încât, în cele din urmă, consilierul Macedonschi s-a adresat el instanței de judecată, care i-a dat dreptate și a anulat respectiva hotărâre, punând astfel CL-ul în imposibilitatea de a se mai întruni în ședințe ordinare, în care proiectele de hotărâre ce urmează a fi dezbătute și aprobate sau respinse trebuie să fie avizate de comisiile de specialitate.

Boicot pesedist „de îndată”

În loc să se conformeze sentinței executorii și să-l includă pe consilierul Macedonschi într-una dintre comisii, USL-iștii au atacat-o cu recurs la Curtea de Apel Brașov, care le-a făcut însă o surpriză: a amânat pentru lunea viitoare, 2 decembrie, pronunțarea stabilită inițial pe 25 noiembrie curent. 

În disperare de cauză, pentru ca ședința ordinară convocată pentru vineri, 29 noiembrie, să poată avea loc, evitându-se astfel in extremis dizolvarea consiliului, consilierii USL au convocat miercuri după-amiază o ședință extraordinară „de îndată”, având ca unic punct pe ordinea de zi înființarea unei noi comisii a CL-ului, botezate „de resurse naturale, transport și parcări”, în care, cu unanimitate de voturi, consilierul Macedonschi a fost inclus la iuțeală, alături de alți patru consilieri din PDL, PNL, UDMR și PC. Printre votanții hotărârii salvatoare nu s-au numărat însă și consilierii PSD, care, spre mirarea aliaților lor liberali și conservatori, au boicotat, pur și simplu, ședința pe care chiar ei o convocaseră „de îndată”.

Mulțumiri liberale pentru „salvatorii” pedeliști

La finalul ședinței, în frunte cu viceprimarul lor Adrian Atomei, consilierii liberali s-au pornit pe un cor de „sincere mulțumiri pentru fair play” la adresa consilierilor PDL și a primarului Scripcaru. „Puteau să profite că, împreună cu udemeriștii, aveau majoritatea în ședința asta și puteau face orice doreau. Adică ori să voteze împotrivă și în felul ăsta adio ordinara de vineri, ceea ce ar fi însemnat dizolvarea automată a consiliului, ori să schimbe conducerile tuturor comisiilor, punându-și oamenii lor în locul alor noștri. Dar au fost fair play și n-au făcut-o, așa că merită să le mulțumim public”, a explicat viceprimarul Atomei.