Prima pagină » Reportaj » REPORTAJ.Parada celor 20.000 de români, de 1 Decembrie. „Sunt ai noștri! Gata, îi vezi? Sunt militarii noștri!” GALERIE FOTO

REPORTAJ.Parada celor 20.000 de români, de 1 Decembrie. „Sunt ai noștri! Gata, îi vezi? Sunt militarii noștri!” GALERIE FOTO

Anul acesta, parada de 1 Decembrie a început la metrou. Nu vă imaginați militarii și fanfara ieșind din subteran, ci mii de români care, de dimineață, cu mai mult de o oră înainte de începerea festivității din Piața Arcului de Triumf, umpleau vagoanele de tren.

Anul acesta, parada de 1 Decembrie a început la metrou. Nu vă imaginați militarii și fanfara ieșind din subteran, ci mii de români care, de dimineață, cu mai mult de o oră înainte de începerea festivității din Piața Arcului de Triumf, umpleau vagoanele de tren. Cu stegulețe în mână sau banderole tricolore prinse în piept, au mers cu toții, braț la braț, umăr la umăr, pănă pe Bulevardul Pavel Kiseleff, unde s-au răspândit în căutarea locului cu cea mai bună vizibilitate.

Prima salvă de tun face mulțimea să tresară. Urmează alte 20, în semn de salut, executate de bateria de artilerie a Regimentului 30 de Gardă. În același timp, în zecile de difuzoare, răsună imnul României, interpretat de Corul Academic „Divina Armonie”, acompaniat de muzicile militare reunite ale Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale și ale Muzicii Militare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Oficialii depun coroane de flori, apoi, mult așteptata paradă începe. „Îmi place că au venit foarte mulți tineri”, spune o doamnă de vreo 50 de ani. „Îmi dau seama că mulți au venit doar așa, pentru distracție, nu neapărat pentru că sunt mari patrioți, dar sunt convinsă că, până la urmă, ceva se trezește și în ei. Toți cei care au venit aici vor rămâne cu ceva, sigur”, continuă ea.

Cumva, femeia avea dreptate. La început, zecile de mii de oameni au privit în tăcere cum pe bulevard defialau detașamentele invitate din străinătate: militari francezi ai Regimentului 1 Artilerie din cadrul Brigăzii 7 Blindate, dislocat în regiunea Belfort; un detașament polonez din Batalionul Gărzii de Onoare; din Turcia, Brigada 66 Infanterie Mecanizată „Forța păcii” și reprezentanți ai Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite ale Americii.

„Hai să aplaudăm!” se aude în mulțime, însă nimeni nu reacționează până când nu trec pe sub Arcul de Triumf, înlănțuite pe Kiseleff, detașamentele Armatei Române. Deodată, așa cum „prevăzuse” doamna respectivă, ceva s-a trezit în fiecare. Sute de stegulețe flutură în aer, iar oamenii încep să aplaude. „Sunt ai noștri!”, spune un bărbat în timp ce încearcă să-și ridice pe umeri băiețelul. „Gata, îi vezi? Sunt militarii noștri!”.

Foto: Mediafax (Silviu Matei)

Foto: Mediafax (Diana Zaharia)

Trec infanterii, militari parașutiști, detașamente ale Brigării de Informații Militare, brigăzi pentru operațiuni speciale, poliția militară, detașamentul Forțelor Aeriene Române, jandarmi, echipe de salvatori la înălțime, de intervenție pirotehnică și intervenție la urgențe chimice și detașamente ale instituțiilor de învățământ militar – Academia Tehnică Militară, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”din Sibiu, Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Terestre „Basarab I”, Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” și Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” din Breaza.

Foto: Mediafax (Diana Zaharia)

Foto: Mediafax (Codrin Prisecaru)

Urmează prezentarea tehnicii militare: vehicule blindate pentru operații speciale URO VAMTAC, transportoare blindate de trupe PIRANHA, mașina de luptă a infanteriei 84 M – „Jderul”, transportoare amfibii blindate B 33 Zimbru, urmate de tancurile TR 85 M 1 „Bizonul”, sistemul interoperabil de artilerie LAROM și complexul antiaerian tractat „OERLIKON”.

Din când în când, privirile se îndreaptă către cer. Deasupra Arcului de Triumf trec avioane IAK-52 din dotarea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu”, Boboc, o aeronavă de transport C-130 HERCULES, aeronave de transport C-27J SPARTAN din dotarea Flotilei 90 Transport Aerian (Otopeni), aeronave IAR-99 ȘOIM din dotarea Flotilei 95 Aeriane Bacău și aeronave IAR-99 din dotarea Școlii de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu”, Boboc.

Când în difuzoare se anunță că echipajul autospecialei EOD (Explosive Ordnance Disposal) include și un ciobănesc german, copiii se înghesuie și mai aproape de gardurile de protecție. Max, vedeta Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, privește de sus către micuții care îl aplaudă încântați. Membru al Grupului 2 EOD, specializat în detectarea explozibilului, câinele are o experiență de un an de zile în Afganistan, în cadrul misiunii ISAF.

Foto: Mediafax (Diana Zaharia)

O reacție la fel de efervescentă este provocată după câteva minute când defilează Detașamentul de Cavalerie al Jandarmeriei. În urma lor, 24 de călăreți din Patrula Călare a Municipiului București.

În final, parada se încheie cu trecerea fanfarei. Oamenii însă nu se grăbesc să plece, ci rămân privind în urma orchestrei. „Foarte frumos, mi-a plăcut!”, spune o doamnă. „De data aceasta am stat mai în spate, dar atât cât am văzut, mi-a plăcut. Eu vin în fiecare an”, continuă ea, adăugând și un mesaj pentru conaționali. „Să fim sănătoși și să ne înțelegem bine, asta este foarte important. Să nu mai moară mereu, neapărat, și capra vecinului”.

Mulțimea se dispersează cu greu. Aproape de Arcul de Triumf oamenii se opresc să se fotografieze lângă un steag uriaș, fluturat de un bărbat îmbrăcat în ie. „Sunt Stegarul Dac”, se prezintă el. „Nu scrie așa în buletin, dar nu contează. Important este ce simți în sufletul tău. Iar eu simt astăzi că oamenii sunt mai deschiși, simt româneste mai mult un pic. Se trezește conștiința românească într-un fel”, explică Cezar Avramuță – pe numele său real -, unul dintre protestatarii nelipsiți din Piața Universității.

„Oamenii trebuie să creadă în destinul poporului român, care este unul minunat. Conștiința se va trezi ușor, ușor, spunând adevărul. Să nu mai mințim, acesta este mesajul meu. Să spunem adevăruil, iar viața noastră va fi minunată. Cine caută adevărul va fi liber. Sunt convins că asta se poate întâmpla”, mărturisește el.

Foto: Gândul

Lângă el, câțiva tineri vorbesc în engleză, se încurajează reciproc, apoi se apropie de steag și fac o poză. Aflați pentru prima dată în România, studenții portughezi și francezi zâmbesc larg. „Ne-a plăcut foarte mult parada, a fost impresionant”, spune unul dintre aceștia. „A fost minunat, mă bucur că am venit”, completează o tânără din grup.

Pe bulevardul Kiseleff oamenii merg agale, admirând încă o dată tancurile și blindatele care, încolonate, așteaptă să se retragă. La capăt, Piața Victoriei forfotește. Se stă la coadă pentru a intra la metrou.  Potrivit estimărilor Jandarmeriei, aproximativ 20.000 de persoane au participat la festivitățile de 1 Decembrie, din București.