Oficial NATO, despre reuniunea miniștrilor de externe ai Alianței: Ucraina NU vine. PLUS: Aliații așteaptă invitația de a rămâne în Afganistan

Oficial NATO, despre reuniunea miniștrilor de externe ai Alianței: Ucraina NU vine. PLUS: Aliații așteaptă invitația de a rămâne în Afganistan
Publicat: 02/12/2013, 20:53
Actualizat: 29/07/2014, 21:41

Ucraina, unul dintre principalii parteneri strategici ai NATO, nu participă la reuniunea miniștrilor de Externe ai Alianței Nord-Atlantice, din 3 și 4 decembrie, ne-a declarat, la Bruxelles, un oficial NATO.

În calendarul de miercuri al reuniunii figurează Forumul NATO-Rusia și Comisia NATO-Georgia, nu și o Comisie NATO-Ucraina (NUC), după cum era de așteptat.

Absența Kievului de la reuniunea de la Bruxelles vine în contextul unor tensiuni deosebit de puternice în Ucraina, după decizia președintelui Viktor Ianukovici de a nu semna, la Summitul de la Vilnius de la finele săptămânii trecute, Acordurile de asociere și liber schimb cu UE, cedând astfel presiunilor rusești.

Oamenii au ieșit în ultimele zile în stradă cu zecile de mii, cerând demisia Administrației Ianukovici. Protestele, care au dus la confruntări cu forțele de ordine și inclusiv la blocarea, luni, a sediului Guvernului, sunt privite cu îngrijorare la Bruxelles, atât în instituțiile europene, cât și la sediul NATO.

Înainte de a spune „nu” integrării europene (explicațiile lui, AICI), președintele Ianukovici a decis că, la cinci ani de la anunțarea candidaturii, țara pe care o conduce nu mai este interesată de aderarea la NATO și a ales, în formularea Secretarului General, Anders Fogh Rasmussen, o politică „non-bloc”. În aceste condiții, NUC, Comisia NATO-Ucraina, rămâne singura legătură a cooperării cu Alianța Nord-Atlantică.

Oficial NATO, despre Afganistan: Trebuie să existe o invitație de a rămâne după 2014

Reuniunea miniștrilor de Externe ai Alianței Nord Atlantice, care are loc în 3 și 4 decembrie la Bruxelles, este prima din cele cinci (trei la nivel de miniștri de externe, două la nivel de miniștri ai apărării) care pregătesc summitul NATO din 3-4 septembrie 2014, a cărui gazdă va fi Țara Galilor. Dincolo de șefii diplomațiilor țărilor aliate, la reuniune participă numeroși oficiali din țările partenere. Șefa diplomației UE, Catherine Ashton, va fi prezentă, la fel și miniștrii afgani de Interne și Externe, Umar Daudzai și Zarar Ahmad Moqbel Osmani, alături de Hirofumi Nakasone, ministrul nipon de Externe.

Unul dintre principalele subiecte de discuție va fi prezența NATO în Afganistan post-retragerea din 2014. În acest moment, planul strategic, militar, dar și logistic al retragerii forțelor combatante este condiționat de semnarea Acordului Bilateral de Securitate SUA-Afganistan. Președintele Hamid Karzai refuză deocamdată să îl semneze, ceea ce blochează și un eventual acord la nivel NATO, Status of Forces Agreement (SOFA).

Dacă va mai exista o prezență NATO în Afganistan din 2015, sub forma misiunii „Resolute Support” – și toți oficialii NATO sunt în favoarea unui astfel de scenariu, considerat responsabil – , trebuie să existe o invitație din partea guvernului afgan și un cadru legal, au explicat luni oficiali de vârf ai NATO. Fără o asemenea invitație, s-ar putea ajunge la opțiunea zero, adică retragere completă, care, în vederea unor surse diplomatice ale Alianței, ar periclita orice succes al misunii NATO din Afganistan. Dincolo de acest aspect, nesemnarea acestor acorduri și, implicit, retragerea totală din Afganistan, ar putea duce și la tăierea fondurilor pentru dezvoltare, de 4,1 miliarde de dolari pe an. Motivul, spun sursele amintite, este că donatorii nu vor avea încredere să mai acorde aceste fonduri fără a ști că există un control internațional asupra lor.

În cazul în care Karzai decide să semneze acordurile cu americanii, pe de-o parte, și cu NATO, pe de altă parte, Alianța Nord-Atlantică ia în calcul o prezență de 8.000-12.000 de persoane post-2014.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Ce aparatură de uz casnic vă spionează și trimite datele voastre personale către China. Dispozitivele...
Ileana Sterp, în lacrimi de ziua ei. Ce s-a întâmplat la restaurant între sora lui...
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Cine sunt românii care vor beneficia de pensii majorate de la 1 ianuarie 2025. Casa...
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Simona Halep a făcut o nouă schimbare de look. Fanii au fost încântați: “Ești superbă,...
Este cea mai mare veste pentru șoferi. Scapă de cele mai usturătoare amenzi
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică