Prima pagină » Economic » INS: Creștere economică de 1,6% în trimestrul trei și 2,7% la nouă luni

INS: Creștere economică de 1,6% în trimestrul trei și 2,7% la nouă luni

INS: Creștere economică de 1,6% în trimestrul trei și 2,7% la nouă luni
INS menține estimarea anunțată în noiembrie privind evoluția PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni și cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susținut de industrie și agricultură.

INS menține estimarea anunțată în noiembrie privind evoluția PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni și cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susținut de industrie și agricultură.

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 158,11 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 1,6% față de trimestrul anterior și cu 4,1% față de trimestrul trei din 2012. La nouă luni PIB a fost de 467,1 miliarde lei.

Ca serie brută Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 175,37 miliarde lei prețuri curente, mai mare în termeni reali tot cu 4,1% față de trimestrul III 2012, rezultând la nouă un o majorare de 2,7%, la 443,18 miliarde lei.

„Cele mai importante contribuții la creșterea PIB în perioada 1.I-30.IX 2013, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2012, le-au avut următoarele ramuri: Industria (+1,4%), cu o pondere de 30,0% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 5,1%; Agricultura, silvicultura și pescuitul (+1,0%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,8%) și al căror volum de activitate s-a majorat cu 17,9%; Tranzacțiile imobiliare (+0,2%), cu o pondere de 7,8% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,2%”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Reducerea volumului de activitate din administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială, cu 0,7%, a avut un impact negativ asupra evoluției PIB, contribuția acestei ramuri la creșterea PIB fiind de -0,1%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, în primele nouă luni creșterea s-a datorat în principal exporturilor nete (cu o contribuție de +5,2%), consecință a creșterii cu 14,4% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o majorare semnificativ mai redusă a volumulului importurilor de bunuri și servicii cu 1,5%, și cheltuielilor pentru consum final al gospodăriilor populației (+0,4%), cu o pondere de 60,4% în PIB, al cărei volum s-a majorat cu 0,6%.

O contribuție negativă au înregistrat formarea brută de capital fix (-1,1%), cu o pondere de 24% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 3,9%, consumul final al administrațiilor publice (-0,3%), cu o pondere de 15,7% în PIB, al cărei volum s-a redus cu 2,4%, respectiv variația stocurilor (-1,5%) ca urmare a reducerii stocurilor din economie.

Primele estimări ale INS, anunțate la jumătatea lunii noiembrie, arătau că economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea față de precedentele trei luni, peste așteptările analiștilor, și cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul PIB a ajuns la 2,7%.

Statistica va actualiza la 10 ianuarie estimarea privind evoluția economiei.
Pentru anul în curs, Guvernul, FMI și Comisia Europeană anticipează o creștere economică de 2,2%, iar pentru anul viitor de 2,1-2,2%. Proiectul de buget pentru 2014 a fost fundamentat luând în calcul o majorare a PIB de 2,2%.

Prognoza pentru acest an a fost revizuită în urcare, în noiembrie, de la 2%, datorită producție agricole bune și a exporturilor în creștere.

La începutul lunii noiembrie șeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat că FMI estimează pentru România, în 2014, o creștere reală a PIB constantă, menținându-se la nivelul estimat pentru finele acestui an, de 2,2%, dar se așteaptă ca evoluția să fie influențată decisiv de cererea internă, cu accent pe investiții, nu de exporturi, ca în prezent.
 

Autor

Citește și