Cei care țin postul Crăciunului ar trebui să mănânce fructe de mare, precum creveții, doar în zilele în care este dezlegare la pește. Recomandarea vine din partea reprezentanților Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. „Suntem tentați să credem că fructele de mare sunt de post deoarece călugării greci le consideră de post. Neavând prea multe surse de hrană aceștia obișnuiesc să mânce fructe de mare în post chiar și atunci când nu este dezlegare la pește”, a declarat pentru gândul părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Cu toate astea, există o parte dintre preoți care spun că fructele de mare sunt de post și pot fi mâncate chiar și în zilele în care nu este dezlegare la pește. „Unii spun că creveții sunt de post pentru că nu au sânge, dar dacă e să ne luăm după proveniența lor, atunci nu îi mai putem considera de post. Postul Crăciunului este ușor de ținut, având în vedere că dezlegările la pește sunt dese. Recomandarea mea este ca fructele de mare să se mănânce numai în zilele de dezlegare”, a mai spus părintele Ivanov.
Postul Crăciunului ține 40 de zile și se încheie pe 25 decembrie. „Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea (ora 15.00), când se obișnuiește să se mănânce, în unele părți, grâu fiert amestecat cu fructe și miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel și al celor trei tineri din Babilon. În unele zone se ajunează până la răsăritul luceafărului de seară, care ne amintește de steaua ce a vestit magilor Nașterea Mântuitorului. Această ajunare amintește, de asemenea, de postul ținut odinioară de catehumeni care, în seara acestei zile, primeau botezul creștin și apoi prima împărtășire la liturghia săvârșită atunci în acest scop”, a explicat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.