Prima pagină » Știri » De ce au rămas 11.000 de elevi din Târgoviște în frig. Ce măsuri a luat inspectoratul școlar

De ce au rămas 11.000 de elevi din Târgoviște în frig. Ce măsuri a luat inspectoratul școlar

De ce au rămas 11.000  de elevi din Târgoviște în frig. Ce măsuri a luat inspectoratul școlar
O parte elevii din Târgoviște vor fi nevoiți să se mute la alte școli din oraș astfel încât să aibă căldură. Măsura a fost luată de Inspectoratul Școlar Dâmbovița după ce 18 școli din municipiul Târgoviște nu au în prezent încălzire.

O parte din elevii din Târgoviște vor fi nevoiți să se mute la alte școli din oraș astfel încât să învețe în clase încălzite. Măsura a fost luată joi de Inspectoratul Școlar Dâmbovița după ce 18 școli din municipiul Târgoviște nu au în prezent încălzire. În total, 11.000 de elevi și 700 de profesori din Târgoviște învață în frig din cauza că în școli nu au fost montate centrale termice.

UPDATE:  Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, i-a atras atenția din nou primarului din Târgoviște, joi, că este direct responsabil de faptul că unitățile de învățământ din municipiu nu au căldură și a arătat că Legea educației prevede responsabilități clare pentru edili în această problemă.

„Pentru că situația unităților școlare din municipiul Târgoviște continuă să rămână incertă în privința furnizării de către Primărie a serviciului public de încălzire, atrag încă o dată atenția primarului din localitate că este direct responsabil pentru siguranța elevilor și a profesorilor, precum și pentru imposibilitatea desfășurării procesului educațional în bune condiții. Pentru corecta informare a opiniei publice, precizez că, încă din 1999, Legea învățământului nr. 84, stabilea responsabilități clare pentru primari în privința administrării infrastructurii școlare”, a precizat Pricopie. Mai mult, ministrul a subliniat că Legea educației naționale aflată în vigoare (nr. 1/2011), valabilă inclusiv pentru primarul din Târgoviște, arată de ce edilul care a lăsat mii de copii să învețe în frig trebuie să răspundă pentru această situație.

„Este inacceptabil ca un primar, care a fost învestit prin vot pentru a gestiona cu eficiență problemele comunității, să manifeste această indolență față de educația și sănătatea copiilor”, a mai spus Pricopie.

Primarul din Târgoviște, Gabriel Boriga, promite că până la sfârșitul săptămânii vor fi montate centrale termice în patru școli și cere ministrului Educației ca pe durata săptămânii viitoare să dispună suspendarea cursurilor în alte 13 școli care nu au surse de încălzire.

Boriga a anunțat, joi, într-o conferință de presă, că în Târgoviște mai sunt 17 unități de învățământ fără căldură, în cea de-a optsprezecea, Liceul „Ion Heliade Rădulescu”, ai cărui elevi au protestat miercuri în fața Primăriei, urmând să fie pusă în funcțiune centrala. El a afirmat că până la sfârșitul acestei săptămâni vor fi montate centrale termice în alte patru școli, astfel încât rămân 13 unități de învățământ fără sursă de căldură.

În acest context, primarul din Târgoviște i-a cerut ministrului Educației să suspende cursurile, săptămâna viitoare, în cele 13 unități de învățământ. „Cer ministrului Educației ca în săptămâna 9-13 decembrie să suspende cursurile în 13 școli și problema va fi rezolvată definitiv. În săptămâna 9-13 la cinci unități de învățământ se va termina lucrarea și va fi căldură, deci până pe 15 vor rămâne numai opt unități școlare fără căldură”, a afirmat Gabriel Boriga. El a precizat că elevii celor opt unități școlare care nici la sfârșitul săptămânii viitoare nu vor avea agent termic vor învăța în schimbul al doilea în clădirile altor unități de învățământ din oraș. Boriga a explicat că aceeași soluție a fost adoptată de municipalitate anii trecuți, când unele unități de învățământ din Târgoviște au fost reabilitate.

Reprezentanții inspectoratului spun că, până la 20 decembrie, 15 din cele 18 școli vor avea centrale termice, în celelalte trei unități de învățământ rămase fără căldură urmând ca sistemele de încălzire  să fie instalate în luna ianuarie.

„Cinci școli vor avea centrale termice de săptămâna viitoare, iar aceste școli vor primi elevii de la alte cinci școli pentru cursurile de după amiază. Astfel, de săptămâna viitoare 11 din cele 18 școli care nu sunt încălzite vor avea căldură”, a spus Mihaela Anton, purtător de cuvânt la inspectorat.

Inspectoarea spune că toate aceste școli au fost racordate la rețeaua de termoficare a orașului, care nu mai funcționează. „În toată această perioadă s-au căutat soluții și au fost multe întâlniri între inspectori, profesori, directori, părinți și primar. Erau șase grădinițe fără căldură, în cinci s-au instalat centrale, a mai rămas una singură”, a spus inspectoarea, care arată că problema pentru întârzierea instalării centralelor ține de procedura de achiziție a acestor centrale, care este foarte greoaie, în sensul că licitațiile durează foarte mult.

„Noi știm de la sfârșitul lunii septembrie că nu vom mai avea căldură de la sistemul centralizat. Ni s-a spus că vom avea centrale în fiecare școală de la 1 noiembrie, apoi termenul a fost prelungit la 15 noiembrie. Acum ni s-a spus că până la 20 decembrie ar trebui montate centrale în toate școlile, ar mai rămâne trei unități unde vor fi montate în ianuarie”, a mai spus Mihaela Anton.

Clasele încălzite cu calorifere electrice

Una dintre școlile fără căldură este Școala Generală Coresi. Georgeta Gogeanu, directoare de la Școala Coresi, spune că luni centrala termică, care a fost deja montată în școală, va fi racordată la rețeaua de gaze.

„Centrala noastră a fost montată în perioada asta, când știam că nu vom mai primi căldură de la Termica. Elevii însă nu au suferit de frig, deoarece în fiecare clasă am încălzit cu calorifere  electrice, am avut și înțelegerea părinților, iar copiii au stat în siguranță, nu s-au îmbolnăvit. Au mai răcit câte unu – doi, dar în toate școlile mai răcesc copiii”, a spus directoarea.

Elevii au protestat în stradă

Măsurile luate de inspectorat vin după ce miercuri și joi elevii de la mai multe licee au ieșit în stradă pentru a protesta că stau în frig.

Aproximativ 100 de elevi de la Liceul „Petru Cercel” din Târgoviște au protestat, joi, în fața Primăriei Târgoviște, pentru a atrage atenția autorităților că școala nu este racordată la nicio sursă de agent termic, în aceeași situație fiind alte 17 unități de învățământ din oraș. Miercuri, alți 200 de elevi de la Liceul „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște au protestat în fața primăriei, tot din cauza frigului din clase.

Ce spune primarul Gabriel Boriga

Primarul municipiului Târgoviște, Gabriel Boriga, declara, în urma protestului, că „elevii au fost manipulați” și că, în timp ce aceștia protestau, echipele Distrigaz montau în școală contorul de gaze, în condițiile în care centrala termică era deja montată.

Boriga spunea că în oraș mai sunt 16 unități de învățământ care nu sunt racordate la o sursă de agent termic și că în toate școlile și instituțiile publice din Târgoviște care nu mai au nicio sursă de căldură vor fi montate centrale termice „cel mai probabil până pe 15 decembrie”.

„Pe 15 decembrie, probabil vom avea montate centrale termice în toate clădirile care au fost racordate la Termica (fostul operator de termoficare din municipiul Târgoviște, intrat în insolvență – n.r.). Am început cu grădinițele, continuăm cu școlile, apoi liceele, apoi celelalte clădiri. Vă asigur că sediul Primăriei va fi ultimul în care se va monta centrală, ca să nu existe nicio discuție”, declara primarul municipiului Târgoviște.

Boriga a explicat că în vara anului trecut s-a pus pentru prima dată problema montării de centrale termice în imobilele care au fost racordate la operatorul de termoficare Termica și că de atunci și până în luna august a acestui an, când Termica a intrat în insolvență, Consiliul Local Târgoviște nu a votat proiectul privind aprobarea montării acestor centrale în clădirile afectate.

În august 2013, Consiliul Local Târgoviște a aprobat acest proiect, după ce Termica a intrat în insolvență. „Din august au început demersurile pentru montarea de centrale în toate aceste clădiri. A durat atât fiindcă s-au făcut 49 de licitații în același timp”, a afirmat Gabriel Boriga.

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că ministrul Educației va trimite în cursul zilei o echipă de control la Târgoviște, unde mai multe școli nu au căldură, iar el va încerca să vorbească la telefon cu primarul localității, pentru a rezolva problema încălzirii școlilor.

Ponta a declarat că a discutat cu ministrul Educației despre situația școlilor de la Târgoviște care au rămas fără căldură.

Ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, a cerut, tot miercuri, primarului din Târgoviște să-și facă treaba și să să găsească de urgență soluții pentru ca toate unitățile de învățământ să fie încălzite, astfel încât elevii și profesorii să nu înghețe în clase.
 

Citește și