Dușa: Există premisa ca în 2016-2017 să avem capabilitatea de aviație de vânătoare

Dușa: Există premisa ca în 2016-2017 să avem capabilitatea de aviație de vânătoare
Publicat: 06/12/2013, 12:25
Actualizat: 01/10/2018, 08:25

Ministrul apărării, Mircea Dușa, a declarat, vineri, după întâlnirea cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, că România a respectat toate termenele covenite în acordul pentru achiziționarea avioanelor F-16, premisă ca în 2016-2017 să fie asigurată capabilitatea de aviație de vânătoare.

„Am apreciat că până în momentul de față am respectat toate termenele pe care le-am convenit atunci când am încheiat acordul și că respectarea acestor pași ne oferă premisa ca în 2016-2017 să avem creată capabilitatea de aviație de vânătoare, aceasta însemnând echiparea avioanelor cu avionică și criptare modernă, pregătirea piloților și a personalului tehnic și, nu în ultimul rând, înzestrarea cu armamentul necesar pentru a executa cele trei misiuni pe care le are în vedere aviația de vânătoare, cu rachetele și cu muniția necesare”, a spus Mircea Dușa.

El a amintit că există o cooperare guvernamentală privind sprijinul pe care Portugalia și Statele Unite îl acordă României „pentru a crea acea capabilitate care se numește aviația de vânătoare”.

„Concomitent sunt și alte programe care să realizeze această capabilitate, fiind vorba, în primul rând, de modernizarea infrastructurii din România, a aeroportului de la Fetești și a sistemelor electronice de comunicații de la acest aeroport”, a menționat ministrul Dușa.

La rândul său, ministrul Apărării din Portugalia a spus că există interese comune în ceea ce privește industria de apărare.

El a spus că viitorul Consiliu European, care are ca subiect de discuție industria de apărare, este o bună oportunitate pentru a dezvolta o strategie comună pentru a putea crește capacitatea competitivă a celor două industrii de apărare.

José Pedro Aguiar-Branco a arătat că, astfel, întreprinderile mici și mijlocii din domeniul apărării din România și Portugalia vor putea găsi noi oportunități pe piața europeană.

La rândul său, ministrul român al Apărării a menționat că, în condițiile în care bugetele apărării din majoritatea statelor s-au redus, vor trebui regândite capabilitățile militare.

Mircea Dușa a anunțat că el și omologul portughez au hotărât să facă „un pas înainte pe cooperarea în domeniul industriei de apărare” și să constituie un grup mixt de lucru pe probleme de industrie de apărare.

„Acest grup există și în momentul de față, deja a început discuțiile și am hotărât să extinde atribuțiile acestui grup de lucru pentru a identifica acele posibilități de colaborare între industria de apărare din Portugalia și cea din România, astfel încât, mai ales întreprinderile mici și mijlocii care au producție de apărare să poată rezista pe piața concurențială din zilele noastre”, a adăugat acesta.

Potrivit afirmațiilor sale, alte subiecte abordate în discuțiile cu ministrul portughez au fost cooperarea NATO, politica NATO de după 2014 în condițiile constrângerilor financiare, războiul cibernetic – nouă amenințare la aderesa omenirii, criza energetică, relațiile dintre România și Portugalia în cadrul Uniunii Europene, securitatea maritimă și protecția mediului prin folosirea muniției ecologice.

Dușa a mai declarat că l-a invitat pe ministrul José Pedro Aguiar-Branco să participe, în martie 2014, când se împlinesc 10 ani de când România a devenit stat membru NATO, la festivitățile care vor avea loc în România.

Mircea Dușa a adăugat că îi va invita la acest eveniment pe toți miniștrii apărării din NATO.

Ministrul portughez a spus că acceptă invitația lui Dușa, având în vedere că deja a început să înțeleagă aproape tot ce spune în limba română ministrul Dușa.

„Și noi facem același lucru, dacă mai rămânem o jumătate de zi să conversăm, aproape că nu mai avem nevoie de interpret”, a spus el

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit, vineri, la sediul MApN, cu omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, aflat în vizită oficială în România.

În luna noiembrie, Guvernul român a cerut Statelor Unite furnizarea de armament, echipamente și suport pentru echiparea celor 12 avoane F – 16 Block 15 MLU pe care le va cumpăra din Portugalia.

Din cele 628 de milioane de euro, cât este valoarea totală a contractului pentru achiziționarea avioanelor multirol, aproximativ 336 de milioane de euro (echivalentul a 457 de milioane de dolari) vor fi alocate cooperării cu SUA, contractul incluzând furnizarea de rachete aer-aer AIM – 120C, rachete AIM – 9M Sidewinder, lansatoare LAU – 129, unități de bombe ghidate îmbunătățite GBU-12, rachete Maverick, sisteme integrate de poziționare globală, piese de schimb, dezvoltarea/integrarea de software și instruirea personalului.

Mircea Dușa declara, la sfârșitul lunii octombrie, că întreg pachetul privind capabilitatea de aviație de vânătoare, care cuprinde și achiziția de aeronave F-16, este programat să se realizeze până spre sfârșitul anului 2017.

„Noi discutăm foarte simplu despre F-16, dar e vorba de realizarea capabilității militare de aviație de vânătoare. Capabilitate militară înseamnă mult mai mult: achiziția avioanelor, pregătirea piloților, pregătirea aeroporturilor militare pentru a fi compatibile cu F-16, achiziționarea armamentului necesar avioanelor, pregătirea personalului tehnic care să deservească avioanele și multe alte aspecte”, a spus ministrul.

MApN a informat, în 11 octombrie, că Guvernul României și cel al Portugaliei au semnat contractul de achiziție în urma căruia 12 aparate F-16 modernizate, din excedentul Forțelor Aeriene Portugheze, vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Semnarea contractului a avut loc după ce, în luna iunie, Guvernul a anunțat că a aprobat proiectul de lege privind achiziția a 12 avioane vechi de tip F-16, pentru care vor fi plătite 628 milioane de euro.

„România va utiliza aceste avioane pentru întărirea securității spațiului aerian național și creșterea nivelului de interoperabilitate cu forțele NATO”, mai preciza MApN.

Ministerul menționa că aeronavele vor fi modernizate, motoarele vor fi reparate capital și, în 2014, va începe pregătirea, în Republica Portugheză, a personalului român ce va opera avioanele F-16 – nouă piloți și 75 de tehnicieni.

În septembrie 2012, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a aprobat proiectul de „realizare graduală a capabilității de apărare aeriană” în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows