Narcisa Iorga, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), spune că Laura Georgescu, președintele CNA, încearcă „să apere politic acțiunile nocive” ale lui Claudiu Săftoiu, președintele-director general al TVR, privind protocolul semnat de Televiziunea Română cu Ministerul Agriculturii.
Narcisa Iorga a transmis, vineri, agenției MEDIAFAX, o replică la declarațiile pe care Laura Georgescu, președintele CNA, le-a făcut în legătură cu o scrisoare adresată joi Parlamentului de trei membri ai Consiliului (Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea), privind protocolul semnat de Societatea Română de Televiziune (SRTv) cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și transformarea TVR 3 într-o televiziune dedicată valorilor rurale, ecologice și de mediu.
„Scrisoarea noastră nu era adresată nicidecum doamnei președinte al CNA, ci Parlamentului României. Am propus să discutăm subiectul în CNA, dar mașinăria de vot s-a opus categoric, din nou fără nicio motivare. De aceea am ales să ne adresăm parlamentarilor. Nu mă surprinde însă deloc reacția doamnei Laura Georgescu, care, din grabă să apere politic acțiunile nocive ale dlui Săftoiu, uită că ieri dimineață (joi, n.r.), echipa tehnică a CNA a confirmat public că SRTv nu a comunicat nimic Consiliului. Deci toată comunicarea a fost purtată ulterior. Dna Laura Georgescu și ceilalți șapte parteneri de vot ai domniei sale, preocupați să fie scut în fața televiziunilor de partid, nu pe chestiuni funcționărești ar trebui să se concentreze, căci nu schimbarea culorii din mov în verde a siglei TVR 3 contează, ci esența Protocolului, anume cedarea responsabilității editoriale și a mediilor de difuzare ale SRTv către un minister”, spune Narcisa Iorga în replica transmisă MEDIAFAX.
Iorga mai spune că speră ca Parlamentul să fie mai responsabil decât a fost CNA în privința protocolului SRTv-MADR.
„Chiar dacă președintele CNA, depășind cadrul legal, a sugerat ieri SRTv înaintarea documentelor, în ideea că «le rezolvă» domnia sa fără prea mult zgomot, problema de fond rămâne: directorul general al televiziunii publice pune jurnaliștii acestei instituții la picioarele unui ministru, iar CNA, prin votul a 8 dintre membrii săi, refuză să ia măcar în discuție acest act de o gravitate fără precedent în presa ultimilor 20 de ani. Sper ca Parlamentul României să fie mai responsabil”, a mai spus Narcisa Iorga.
Trei membri ai CNA, Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea, au declarat joi că au sesizat Comisiile de cultură din Parlament privind protocolul pe care SRTv l-a semnat cu MADR, care ar aduce atingere independenței editoriale a TVR, însă Televiziunea Română a respins acuzațiile.
În mod concret, Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea au transmis, joi seară, agenției MEDIAFAX o scrisoare despre care au precizat că au transmis-o în cursul zilei de joi și Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului, în atenția Comisiilor pentru cultură și a celor pentru cercetarea abuzurilor din cele două Camere ale Parlamentului.
În această scrisoare, Iorga, Jucan și Gabrea atrag atenția parlamentarilor asupra faptului că, în numele Societății Române de Televiziune (SRTv), pe 30 octombrie, președintele-director general al TVR, Claudiu Saftoiu, a semnat cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, un Protocol de cooperare prin care „pune la dispoziția MADR (Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, n.r.) gama de emisiuni și producții specifice ale SRTv, precum și mediile de difuzare TVR1, TVR2, TVR International, TVR News etc”.
Potrivit celor trei membri ai CNA, protocolul prevede ca obligație a SRTv „să promoveze prin programele sale o imagine a MADR unică, coerentă”.
„Demersul nostru este făcut în speranța că Parlamentul, care controlează activitatea SRTv, va reacționa în sensul restabilirii legalității, având în vedere că CNA, în plenul său, a refuzat astăzi (joi, n.r.) să ia în discuție acest protocol, cu toate că directorul general al SRTv a anunțat public că, începând cu data de 6 decembrie a.c., va emite noul TVR3 Rural, fără să aibă acordul CNA. Membrii CNA care s-au opus discutării acestui Protocol sunt cei 8 propuși de USL și UDMR”, au mai spus Narcisa Iorga, Valentin Jucan și Florin Gabrea.
Totodată, în scrisoarea adresată deputaților și senatorilor, Iorga, Jucan și Gabrea spun că, prin acțiunile nemijlocite desfășurate de Claudiu Săftoiu, Televiziunea Română încalcă prevederile Constituției referitoare la libertatea presei și pe cele ale Legii audiovizualului, „încălcări ce ar putea duce la pierderea licenței audiovizuale de către SRTv pentru postul TVR 3”.
Pe de altă parte, contactată joi seară de MEDIAFAX, Laura Georgescu, președintele CNA, a declarat că din conținutul scrisorii adresate Parlamentului „reiese clar că cei 3 semnatari (1 în concediu din 14.11.2013 până în 06.12.2013 – Florin Gabrea, n.r.) nu-și cunosc domeniul de activitate (articolul 10, alineatul 4 din Legea audiovizualului)”. Potrivit articolului citat, „Consiliul își exercită dreptul de control asupra conținutului programelor oferite de furnizorii de servicii media audiovizuale numai după comunicarea publică a acestor programe”.
„Când participi la activitatea CNA doar 2 zile pe săptămână (marți și joi când se desfășoară ședințele publice) nu ai cum să cunoști etapele comunicării interinstituționale și cu atât mai puțin managementul intern”, a spus Laura Georgescu, făcând referire la cererea Narcisei Iorga de introducere pe ordinea de zi a ședinței Consiliului de joi, 5 decembrie, a subiectului TVR – MADR.
Laura Georgescu a precizat că acest subiect făcea deja obiectul acestei comunicări între CNA și SRTv și pentru acest subiect a cerut deja monitorizarea grilei TVR 3 în perioada 6 – 9 decembrie 2013. „Acest subiect nu se putea introduce pe ordinea de zi, întrucât nu exista documentația completă”, a spus Georgescu.
„Pentru afirmația ‘cei 8 membrii USL și UDMR’, le atrag atenția public celor 3 semnatari, că, odată votați de Parlament, nu mai pot reprezenta PDL”, a mai spus Laura Georgescu.
Aceasta a pus la dispoziția MEDIAFAX copii după corespondența dintre TVR și CNA, potrivit cărora, în 5 decembrie, SRTv a informat Consiliul că, începând din 6 decembrie, identitatea vizuală a televiziunii TVR 3 se modifică din mov în verde, „în virtutea apariției unor emisiuni dedicate valorilor rurale, ecologice și de mediu”. „În acest sens, conținutul editorial se completează cu producții realizate în studiourile teritoriale ale SRTv, destinate explicit comunităților mici și mijlocii”, se mai spune în adresa transmisă CNA de Răzvan Bucuroiu, coordonator cu atribuții de director al TVR 3.
La rândul său, Laura Georgescu a transmis TVR o adresă, în aceeași zi, în care spune că, având în vedere decizia de modificare a identității vizuale a TVR 3, SRTv are obligația de a transmite CNA noua siglă prezentată grafic sau înregistrată pe suport electronic. „Invocarea motivației de modificare a siglei prin apariția unor emisiuni noi în grila de programe necesită precizări față de structura serviciului de programe TVR 3, aprobată de membrii Consiliului în ședința din data de 24.10.2013. În consecință, aveți obligația de a preciza că aceste emisiuni nu schimbă structura aprobată sau, în caz contrar, să solicitați Consiliului modificarea licenței audiovizuale acordate pentru canalul TVR 3 (…)”, spune Laura Georgescu în adresa transmisă TVR.
Pe de altă parte, reprezentanții SRTv au declarat, într-un comunicat remis joi seară agenției MEDIAFAX, că grila cadru a TVR 3 va rămâne neschimbată, iar semnarea Protocolului dintre TVR și MADR nu interferează cu politica editorială a TVR 3.
„Grila cadru a canalului TVR 3, comunicată și aprobată de CNA în data de 24 octombrie a acestui an, rămâne în continuare valabilă. Grila se va îmbogăți cu două emisiuni de tip magazin. ‘De la sat la site’ va fi o emisiune – magazin zilnică ce se adresează comunităților mici și mijlocii, care va fi realizată de studiourile teritoriale și care înlocuiește, pe același tronson orar, un alt magazin – ‘Regionalia’. ‘Agroactiv’ va fi al doilea magazin agrar săptămânal”, spun reprezentanții TVR.
Aceștia precizează că titulatura televiziunii nu se va schimba, ci va rămâne în continuare TVR 3. „Sigla canalului nu va mai avea culoarea mov, ci verde, aceasta fiind singura schimbare vizuală. Schimbarea culorii siglei nu reprezintă o schimbare de identitate la nivel de conținut, căci structura de programe rămâne identică”, spun reprezentanții TVR.