Curtea Constituțională: Conductele de gaz nou realizate nu se pot transfera obligatoriu cu titlu gratuit operatorilor

Curtea Constituțională: Conductele de gaz nou realizate nu se pot transfera obligatoriu cu titlu gratuit operatorilor
Conductele de gaz nou realizate, pentru care beneficiarii au avut o contribuție financiară, nu se mai pot transfera în mod obligatoriu cu titlu gratuit în patrimoniul societăților de distribuție, a stabilit Curtea Constituțională, constatând neconstituționalitatea unui articol din Legea gazelor.
Publicat: 06/12/2013, 16:38

Conductele de gaz nou realizate, pentru care beneficiarii au avut o contribuție financiară, nu se mai pot transfera în mod obligatoriu cu titlu gratuit în patrimoniul societăților de distribuție, a stabilit Curtea Constituțională, constatând neconstituționalitatea unui articol din Legea gazelor.

Decizia CC a survenit unei excepții de neconstituționalitate ridicată într-un proces civil, în care sunt parte două societăți comerciale și o persoană fizică.

Astfel, judecătorii constituționali au constatat printr-o decizie din 24 octombrie neconstituționalitatea articolului 65, alineatul 2 din Legea gazelor 351/2004, care stabilește condiții pentru extinderea rețelelor de gaze.

Legea gazelor precizează că „operatorul licențiat care refuză accesul din lipsa de capacitate sau din lipsa obiectivelor/conductelor părți componente ale sistemelor la care urmează a fi realizată racordarea este obligat să finanțeze lucrările necesare, dacă acestea sunt economic justificate, pentru a acorda accesul solicitanților”.

Prevederea constatată neconstituțională reglementa situația în care societatea de gaz poate realiza extinderea rețelei, cu sprijinul financiar al beneficiarului: „În cazul în care realizarea obiectivelor/conductelor precizate (…) nu este economic justificată pentru operatorul licențiat, solicitantul va participa în cotă-parte, în colaborare cu acesta, la finanțarea obiectivelor/conductelor, sub condiția încheierii unui contract prin care consimte preluarea în patrimoniul operatorului licențiat a obiectivelor/conductelor din momentul punerii în funcțiune a acestora”.

Atacarea acestei prevederi a fost făcută, în cadrul unui proces, de Manea Sandu Horia, care a fost acționat în judecată împreună cu SC DistrigazSud Rețele SRL, de către SC GDF SUEZ ENERGY ROMÂNIA SA.

Manea a reclamat faptul că textul de lege este interpretat în sensul că beneficiarul cedează în mod obligatoriu, cu titlu gratuit, proprietatea asupra rețelei de gaz pentru construcția căreia a contribuit cu o cotă-parte.

Curtea Constituțională a pronunțat soluția prin care a admis neconstituționalitatea textului de lege în 24 octombrie, însă judecătorii nu au redactat încă motivarea deciziei chiar dacă legea de funcționare a CC impune un termen maximal de 30 de zile.

Cu toate acestea, decizia Curții Constituționale are valoare de principiu, pentru că Legea gazelor 351/2004 asupra căreia judecătorii s-au pronunțat este abrogată în cea mai mare parte de Legea 123/2012.

Așadar, judecătorii constituționali au analizat un text de lege care nu se mai află în vigoare, respectiv art.65 alin.2 din Legea 351/2004.

În noua formă a legii, aflată în vigoare, se precizează că în cazul investițiilor care nu sunt „economic justificate” beneficiarul poate participa cu o cotă-parte la finanțarea investiției.

De asemenea, se menționează că „activele” rezultate se preiau în folosință de către societatea de distribuție de gaz „pe baza unui contract în care se stipulează în mod explicit condițiile financiare, în baza procedurii aprobate de ANRE”.

Totodată, i se acordă dreptul solicitantului de a-și recupera contravaloarea sumei investite „de la următorii utilizatori racordați la obiectivele/sistemele realizate”, iar „modalitatea de recuperare a cotei-părți din investiție se face în conformitate cu reglementările ANRE”.

Așadar, legea în vigoare nu precizează posibilitatea de recuperare a investiției de la societatea de distribuție, ci de la eventualii utilizatori care se vor racorda la rețeaua de gaze.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi a trecut în faţa lui Marcel Ciolacu, care a...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Rezultate parțiale BEC, la 99,55%. Georgescu, pe primul loc. Lasconi și Ciolacu, pe muchie de...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Horoscop 26 noiembrie 2024: Vești îngrijorătoare pentru nativii Săgetător. Planurile Balanțelor sunt răstălmăcite și puse...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Google Gemini va putea controla și alte aplicații pentru utilizatori, cum ar fi să comande...