Prima pagină » Știri » NUP în cazul Laurei Georgescu, președintele CNA, acuzată de falsificarea Codului audiovizual

NUP în cazul Laurei Georgescu, președintele CNA, acuzată de falsificarea Codului audiovizual

NUP în cazul Laurei Georgescu, președintele CNA, acuzată de falsificarea Codului audiovizual
Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a primit o decizie de neîncepere a urmăririi penale în dosarul în care membrul CNA Valentin Jucan o acuzase de falsificarea Codului audiovizual.

Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a primit o decizie de neîncepere a urmăririi penale în dosarul în care membrul CNA Valentin Jucan o acuzase de falsificarea Codului audiovizual.

Anunțul a fost făcut de Laura Georgescu într-o conferință de presă organizată la sediul CNA din București. Ea a făcut un bilanț al activității sale după 11 luni și jumătate de la preluarea conducerii CNA.

În acest context, Laura Georgescu a spus că, la începutul acestui an, a fost acuzată de „falsificarea Codului audiovizual”, precizând însă că ea nu a făcut altceva decât să respecte transparența decizională în ceea ce înseamnă modificări ale codului sub care CNA își desfășoară activitatea.

Totodată, ea a pus la dispoziția presei decizia de neîncepere a urmăririi penale, care i-a fost comunicată în data de 6 noiembrie de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București.

Împotriva soluției putea fi formulată plângere în termen de 20 de zile de la comunicare.

Conform documentului, rezoluția de neîncepere a urmăririi penale a fost dată în 5 noiembrie. Procurorul a dispus NUP în cazul Laurei Georgescu „întrucât din cercetările efectuate în cauză nu au rezultat elementele constitutive ale infracțiunilor sub aspectul laturii obiective, respectiv ale laturii subiective”. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, potrivit rezoluției.

În acest context, Valentin Jucan a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX că nu a primit niciun document oficial în acest sens, afirmând că va ataca decizia de neîncepere a urmăririi penale.

” (…) nu am primit niciun document, aștept să primesc un document. Și eu am aflat așa, «pe surse», dar știu că justiția nu funcționează «pe surse» sau cel puțin nu pe sursele doamnei Georgescu. Eu aștept să primesc decizia și o aștept pentru că doresc să atac această rezoluție. Dacă nu o primesc, cu atât mai mult voi ajunge și cu o sesizare la CSM (Consiliul Superior al Magistraturii, n.r.) pentru că nu am primit răspunsul oficial, ceea ce mi s-ar părea extrem de grav. Dar vă asigur că voi ataca decizia prin procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5″, a declarat acesta.

Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a anunțat pe 9 aprilie, într-o conferință de presă, că va face plângere penală împotriva Laurei Georgescu, președintele CNA, pentru „fals” în înscrisuri oficiale.

El a spus atunci, fiind susținut de alți doi membri ai CNA (Narcisa Iorga și Florin Gabrea), că Laura Georgescu, președintele CNA, a publicat în Monitorul Oficial o decizie a CNA (care aducea modificări Codului audiovizual, n.r.) diferită de votul care se dăduse în cadrul Consiliului.

Jucan a precizat că respectiva decizia de modificare a Codului audiovizualului fusese adoptată într-o anumită formă, cu unanimitate de voturi, de toți membrii Consiliului, în data de 28 martie 2013. În Monitorul Oficial, decizia a apărut două zile mai târziu, însă într-o formă diferită, a spus Jucan.

„Votul unanim al Consiliului unanim a fost modificat, iar la Monitorul Oficial a fost transmis un alt corp de text. Acest fapt este de natură penală (…) Din păcate, din punctul meu de vedere, am ajuns în situația în care eu sunt decis să depun o plângere penală împotriva semnatarului documentului trimis la Monitorul Oficial și anume președintele CNA, Laura Georgescu, și voi invoca falsificarea unui înscris oficial”, a declarat atunci Valentin Jucan.

El a mai spus că a încercat să discute cu președintele CNA, Laura Georgescu, pentru a afla de ce a schimbat Decizia de modificare a Codului audiovizualului, înainte de a o trimite la Monitorul Oficial.

„Am avut discuții și (Laura Georgescu, n.r.) nu a avut un argument în legătură cu acest fapt. Dânsa a invocat faptul că cele două articole (care nu mai apar în Decizia CNA care a fost publicată în Monitorul Oficial, n.r.) ar fi trebuit să fie dezbătute”, a spus Jucan, precizând însă că articolele respective fuseseră dezbătute.

Citește și