Ni se pare de multe ori că merele românești sunt mai bune la gust decât cele care vin în supermarketuri de la mii de kilometrii distanță. Ei bine, acum există dovezi științifice în acest sens. Asociația Consumatorilor de Produse Alimentare „Optimum Cibum” a comparat mai multe loturi de mere din soiurile ionatan și Golden provenite din România, Italia, Polonia și Turcia, iar rezultatele testelor de laborator au demonstrat superioritatea mărului național.
„Am ales să comparăm merele provenite din aceste țări deoarece acestea sunt cel mai des întâlnite pe piață din România. Am analizat gustul, culoarea și calitatea nutritivă. Rezultatele au arătat că merele românești sunt mai dulci și conțin mai mulți compuși benefici decât cele provenite din alte țări”, a declarat pentru gândul Mihai Panait președintele ACPARomânia.
La analiza fizico-chimică s-a constatat că ionatanul românesc este cu 20% mai dulce decât ionatanul polonez, iar cantitatea de minerale și de substanțe nutritive este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât la ionatanul polonez.
În ceea ce privește soiul Golden, testele de laborator au arătat că merele românești sunt cu 22% mai dulci decât cele italienești și cu 14% față de cele turcești. De asemenea, nivelul de minerale și de substanțe nutritive este cu 13% mai mare decât la cele italienești și cu 5% față de cele turcești.
Analizele prin care s-a constatat că merele românești sunt superioare celor din alte țări au fost făcute de experți de la Institutului Național de Cercetare IBA București.
Președinte ROMCONSERV: „Studiile au demonstrat ceea ce știam deja”
Experții din domeniul industriei alimentare din România s-au declarat încântați de rezultatele studiului. „S-a demonstrat ceea ce știam deja și anume faptul că fructele noastre sunt mai gustoare decât cele produse în restul Europei. Cu siguranță faptul că industria pesticidelor nu este foarte bine dezvoltată la noi în țară joacă un rol important în privința acestui aspect. Astfel de cercetări ne ajută să exportăm tot mai mult”, a declarat pentru gândul Aurel Tănase, președintele patronatului ROMCONSERV.
Acesta a precizat că aceste fructe românești sunt apreciate de ceilalți europeni și a explicat motivul pentru care în perioada iernii mâncăm mere de import. „Nu avem locuri special amenajate unde să depozităm mere în condiții optime pe timp de iarnă și suntem nevoiți să vindem repede și ieftin pentru că în caz contrar riscăm să ni se strice fructele. Autoritățile au promis că vor lua măsuri în acest sens”, a mai spus Tănase.
Statisticile de specialitate arată că doar în primele șase luni românii au cumpărat din străinătate de 40 de ori mai multe mere decât au vândut.
România reușește să fie al șaptelea jucător pe piața europeană a merelor
Producția de mere de anul acesta a fost estimată la 375.000 de tone, în creștere cu 7% față de sezonul anterior, potrivit informațiilor World Apple And Pear Association, o organizație a industriei de profil.
Această cantitate de mere va aduce în economie 330 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF. Suprafețele dedicate de horticultori plantațiilor de meri reprezintă un sfert din cele 200.000 de hectare acoperite cu pomi fructiferi.
Creșterea de producție prognozată pentru acest an este și prima din ultimii trei ani. Recolta totală este însă în prezent la o treime față de vârful de 1 milion de tone din 2004. Cu toate acestea, România reușește să fie al șaptelea jucător pe piața europeană a merelor, liderul fiind Polonia, cu o recoltă de zece ori mai mare.
Românii, codașii Europei la capitolul consum de fructe
Chiar dacă merele noastre sunt mai bune decât cele ale italienilor, polonezilor și turcilor, românii nu sunt mari consumatori de fructe. Dovadă stă ultima statistică de profil, care arată că media consumului de portocale, mere și pere în UE este de 57 de kg pe cap de locuitor. Cele mai multe portocale pe cap de locuitor – peste 100 de kg – se consumă în Irlanda, Franța și Luxemburg. În Danemarca și Olanda, se mănâncă cele mai multe mere, circa 50 de kg pe cap de locuitor, în timp ce Portugalia și Italia au raportat un consum mediu de pere de 11 kg pe cap de locuitor. România este codașă la consumul de fructe, cu doar 7 kg de portocale, 5 kg de mere și 2 kg de pere pe locuitor pe an.