Concluziile anchetei de la Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Arafat: „Este un caz care arată management defectuos grav. Nu sunt naiv să cred că este un caz izolat”

Concluziile anchetei de la Spitalului Județean de Urgență Ploiești. Arafat: „Este un caz care arată management defectuos grav. Nu sunt naiv să cred că este un caz izolat
Publicat: 09/12/2013, 22:22
Actualizat: 19/05/2015, 12:02

După aproape două săptămâni de anchetă, timp în care Ministerul Sănătății a delegat o armată de oameni să afle adevărata situație din Spitalul Județean de Urgență Ploiești, s-a constatat că principalul vinovat pentru situația creată este dr. Adrian Stâmbeanu, fostul manager. Acesta este acuzat de management defectuos și iresponsabil.

Concluziile raportului mai arată că pacienții care se internau în acest spital erau tratați în condiții precare, iar banii pentru medicamente existau, dar nu erau folosiți în acest scop. „Spitalul are patru clădiri: una principală și trei secundare. În clădirea denumită Buna Vestire pacienții erau tratați în condiții precare. Am recomandat închiderea ei numaidecât”, a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat în ministerul Sănătății, atunci când a prezentat concluziile constatate de echipa de specialiști pe care a coordonat-o

În urma anchetei s-a întocmit un raport, în care sunt precizate sancțiunile stabilite în acest caz. Astfel, unitatea va avea de plată 38.000 de lei pentru mai multe nereguli descoperite, printre care faptul că ustensilele sanitare de unică folosință au fost sterilizate. În plus, noua conducere, care urmează să fie numită de Consiliul Județean Prahova, în perioada imediat următoare, va fi evaluată periodic.

Întrebat dacă spitalul din Ploiești este un caz izolat, Arafat a spus că nu. „Nu sunt naiv să cred că este un caz izolat, dar este un caz care arată management defectuos grav, mai ales că managerul este în funcție de șase ani. A avut șansa să miște ceva în spital, avea bani pentru medicamente și materiale și a cheltuit din ei prea puțin, așadar, avea o problemă”, a afirmat Raed Arafat.

S-a autodenunțat că este nevoit să practice medicina în condiții neadecvate

Situația critică în care se afla Spitalul din Ploiești a atras atenția opiniei publice după ce într-un cotidian local a fost publicată scrisoarea pe care medicul chirurg Dan Oprea a relatat o serie de nereguli care se petreceau în unitatea sanitară în care lucra.

„De vreo 4-5 ani lucrurile par să se schimbe. Cei îndrituiți să conducă acest spital nu mai reușesc să facă față acestei provocări. Un județ precum al nostru nu reușește să aibă un spital competitiv. Nu sunt bani pentru nimic… O instalație de sterilizare cu etilenoxid zace de peste un an și nu se poate repara, deși compresorul buclucaș nu costă mai mult de 2.000 euro. Noi folosim bisturie electrice de unică folosință, de zeci de ori, ață cu ac sertizat se găsește sporadic, de bază fiind tot ața din timpurile doctorului Andreoiu, un mare chirurg prahovean de la care s-au inspirat multi alți chirurgi de renume. Pense Liga Sure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic – rachetă cosmică… Halate, câmpuri moi, de pe vremea lui Pazvante”, relatează chirurgul, care lucrează în la Spitalul Județean Ploiești de peste 20 de ani, într-o scrisoare electronică transmisă jurnaliștilor de la cotidianul Telegrama.

„Dacă vrei să tratezi un bolnav, nu reușești să folosești aceeași schemă de tratament măcar 6-7 zile. Îți vine să urli când zilnic ți se schimbă antibioticele din farmacia spitalului. Dacă dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, deși ești conștient că este malpraxis. Compromisuri peste compromisuri, gândaci în saloane, paturi second, cazarmament rupt, perne cu gâlme, dar anvelopări pe exterior… lucrări care, poate, aduc ceva celor care le propun. Nu știu, nu se leagă nimic. Toată lumea este liniștită! Există un vinovat de serviciu…MEDICUL!!! Ăsta trebuie să-și asume răspunderea. A jurat, nu”? se întreabă doctorul.

Și tot el continuă, amintind că reforma din sistemul de sănătate anunțată de secretarul de stat Raed Arafat pune foarte mare preț pe modernizarea SMURD-ului și utilajelor de intervenție rapidă și foarte puțin pe ce se întâmplă cu pacienții după ce sunt dați jos din ambulanțe și intră pe ușile spitalelor.

Lista principalele nereguli constatatel la Spitalul Județean Ploiești

În urma celor relatate Ministerul Sănătății s-a autosesizat și a demarat o anchetă. Dr. Adrian Stâmbeanu și-a dat demisia, iar în locul său a fost pus, interimar, directorul medcial al spitalului: Florin Puscariu.

După aproape două săptămâni de anchetă, Raed Arafat a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, rezultatele raportului. Mai jos regăsiți principalele nereguli descoperitede echipa de specialiști.

● Banii nu sunt motivul pentru care în spital nu se găseau seringi, pansamente, medicamente uzuale sau alte tipuri de consumabile. Raed Arafat a precizat că finanțarea spitalului este cu aproape 112% mai mare decât cea de anul trecut și cu toate astea, pacienții erau nevoiți să își cumpere seringi și branule de la ghereta de la intrarea în spital, acolo unde puteau fi cumpărate și pijamale.

Spitalul din Ploiești a dispus, conform prevederilor bugetare, de 118.833.833 lei în 2012 și de 132.989.070 lei în 2013.

„La cheltuielile de personal, creșterea a fost de 12%, dar asta este pe partea de personal, care este, ca și cheltuială, în jurul a 60% în spitalul respectiv. Restul sunt materiale și medicamente. Și acolo a crescut. Deci am avut bunuri și servicii care au crescut cu aproximativ 28% față de anul trecut și prevederea bugetară pentru medicamente a crescut cu 20%. Problema majoră este că aceste fonduri nu au fost întotdeauna solicitate și utilizate”, a precizat Arafat.

● Pacienții erau tratați în condiții neadecvate. În urma controlului efectuat autorități s-a recomandat închiderea unei clădiri a unității sanitare, unitate numită „Buna Vestire”. Pacienții care sunt tratați acolo urmând să fie mutați în celelalte trei clădiri. „Dacă se reglementează numărul paturilor și scade la numărul prevăzut în structură pacienții nu vor rămâne pe dinafară.

● Spitalul avea secții cu mai multe paturi decât este prevăzut în lege. „De exemplu, în secția de cardiologie în plan sunt 90 de paturi, iar faptic am găsit în spital 139 de paturi. Tendința de a interna bolnavi este foarte mare și automat asta crește costurile pentru spital, costuri care nu sunt contractate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate(CNAS), pentru că Casa (nr. CNAS) atunci când ,ontractează pe structura existentă a spitalului și nu pe paturile suplimentare care nu există pe stuctură”, a mai spus subsectretarul de stat în MS.

● Numărul pacienților care trebuiau să fie operați era mult mic. „Sunt secții în acest spital care au rata de operabilitate de 47%, în condițiile în care în spital erau internați în secțiile de profic de două ori mai mulți pacienți decât cei care erau operați. Asta înseamnă că, în secțiile respective, se internează bolnavi care pot fi tratați în ambulatoriu sau poate în alte secții”, a mai prezentat reprezentantul MS.

Acesta a mai spus că secțiile chirurgicale ale Spitalului Județean de Urgență din Ploiești sunt dispersate în mai multe clădiri, ceea ce face mai puțin eficient modul de organizare și de desfășurare a activității chirurgicale.

● În spital sunt puțini medicii anesteziști. „Nu există anesteziști în toate cele patru clădiri ale spitalului. Au existat cazuri în care un anestezist a trebuit să plece din secția în care lucrează și să se ducă în alta din cauza lipsei de personal”, se mai arată în raportul prezentat de dr. Arafat. În plus, blocul operator se închide la ora 13. recomandarea reprezentantului MS este ca acesta să se închidă mult mai târziu: „undeva în jurul orei 16-17″. „trebuie să ai un program complex. Dacă nu faci servicii, chiar dacă ai contract cu CNAS, nu poți să încasezi.

● Ambulatoriu integrat este folosit foarte puțin. Înurma anchetei s-a constatat că din 80 de medici care lucrează în spital și care puteau să își desfășoare activitatea în ambulatoriu integrat, doar 9-10 medici fac acest lucru, restul neefectuând servicii în ambulatoriu integrat și cel mai probabil preferând să interneze bolnavii pe secții, în loc să îi trateze în ambulatoriu. „Astea sunt surse de finanțare care nu pot fi recuperate de la Casă și asta produce probleme în prevederile bugetare. Avem fonduri, dar nu le trage spitalul, nu le solicită spitalul sau nu reușește să le solicite”, a precizat Arafat.

au cum să preia aceste secții. Este vorba de secția din clădirea Buna-vestire. Aici s-a făcut recomandarea de a nu mai primi autorizație de funcționare pentru că situația este extrem de precară și nu mai poate să funcționeze ca unitate sanitară.

● O altă problemă depistată în urma controlului este legată de achiziții. Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) a fost făcută evaluarea pe ultimul an a amendat spitalul cu 160.000 de lei pentru nereguli la achiziții. „Spitalul a plătit jumătate din amendă, în 48 de ore, din contul spitalului – 80.000 de lei -, dar nu s-a demarat nicio acțiune de recuperare a banilor de la cei care răspund de aceste nereguli. În mod normal, când plătești o amendă de acest gen, ea trebuie recuperată de la cei vinovați, nu se plătește din bugetul spitalului”, a spus Arafat.

Tot la capitolul achiziții, reprezentantul ministerul Sănătății a spus că banii de care a dispus spitalul permiteau să se facă achizițiile și să se cumpere medicamente și materialele sanitare.

„Noi am făcut comparații cu alte spitale de această categorie. De exemplu, dacă acest spital a achiziționat în acest an 160.000 de seringi de 10 ml pentru numărul de paturi pe care îl are, un spital mai mic decât el, tot de aceeași categorie, a achiziționat 320.000 sau 330.000 din aceeași categorie de seringi. Și atunci e evident că avem lipsă, care face bolnavii să meargă la ghereta de vis-a-vis sau la farmacie și să achiziționeze de acolo consumabilele. Noi am sesizat Poliția, comisia a trimis doi membri care au achiziționat seringi și branule. Acolo, urmărim dacă ghereta avea autorizație să comercializeze dispozitive medicale, pentru că sunt dispozitive pe care nu poți să le comercializezi oriunde, mai ales dacă respectă niște condiții de păstrare, și se verifică și dacă există o relație între consumabilele din spital și cele care se vindeau la gheretă. Asta rămâne să vedem concluziile Poliției”, a adăugat secretarul de stat.

● Secretarul de stat a vorbit și despre un teren închiriat, pentru care chiria urma să fie percepută numai după ce beneficiarul construiește o clădire pe respectiva suprafață. „Am găsit unele nereguli care au fost semnalate și de Curtea Conturi, în controale recente. Dau un exemplu: închirierea unor spații a căror sumă a scăzut semnificativ în acest an, fiind reînchiriate spații legal, dar cu sume mai mici decât ce a fost înainte. Aici putem spune, într-adevăr, că piața de închiriere a scăzut. Dar la unul din terenurile închiriate s-a găsit o neregulă gravă, în sensul în care este semnat un contract care închiriază terenul, dar prevede că plata de 5,5 euro pe metru pătrat intră în vigoare numai când se va ridica o anumită clădire acolo. Până atunci, terenul e închiriat, spitalul nu recuperează niciun ban pe el și este blocat. Recomandarea este de reziliere a contractului și repetarea licitației sau găsirea unei soluții pentru a începe să încaseze banii. S-a mai găsit o cheltuire de bani pe care comisia o consideră exagerată și se va recomanda un control inclusiv din partea CJ, respectiv copertine simple care au costat peste 50.000 de lei. Comisia consideră că suma prea mare și nu se justifică cheltuiala”, a spus secretarul de stat.

Ca o concluzie, a arătat Arafat, la SJU Ploiești a fost management defectuos și iresponsabil. „Spitalul va avea de recuperat de la vinovați cei 80.000 de lei plătiți din bugetul unității la ANRMAP, pentru nereguli la achiziții. De asemenea, MS a recomnadat plata unor amenzi de 38.000 lei pentru deficiențe în igienizare și sterilizarea obiectelor de unică fiolosință. Totodată, activitatea spitalului va fi reevaluată în februarie și iulie”, a mai spus secretarul de stat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără...
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota...
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O listă de cumpărături veche de milenii, găsită pe o tăbliță cu scris cuneiform