Administrația SUA a ascuns comunității internaționale informații care atestau că grupul insurgent Frontul al-Nusra a dezvoltat capacități de fabricare a gazului sarin, prezentând situația din Siria pentru a justifica o intervenție contra regimului Bashar al-Assad, relatează London Review of Books.
„Administrația Barack Obama nu a spus întregul adevăr, în toamnă, atunci când a încercat să argumenteze că regimul Bashar al-Assad a fost responsabil de atacul chimic produs la Damasc pe 21 august. Obama a refuzat să dezvăluie un lucru cunoscut de comunitatea serviciilor de informații americane: armata siriană nu este singura parte care avea acces la gaz sarin (…), substanța chimică folosită în atacul din august. Cu câteva luni înainte de un eventual atac împotriva Siriei, agențiile de informații americane au prezentat un document care atestă că Frontul al-Nusra, o grupare islamistă afiliată rețelei teroriste Al-Qaida, a dezvoltat capacități de fabricare a gazului sarin. Astfel, Frontul al-Nusra ar fi trebuit să fie un suspect în cazul atacului chimic din august, dar Administrația SUA a utilizat selectiv informațiile pentru a justifica o intervenție împotriva regimului Bashar al-Assad”, afirmă jurnalistul Seymour M. Hersh într-un articol publicat în revista britanică London Review of Books.
Statele Unite, Franța și Marea Britanie au atribuit regimului Bashar al-Assad atacul cu gaz sarin din 21 august, amenințând cu o intervenție militară în Siria. Rusia a cerut Națiunilor Unite să ancheteze cu atenție situația, explicând că este posibil ca grupările insurgente subordonate opoziției siriene să fi comis atacul.
Pe fondul presiunilor internaționale și pentru a evita o eventuală intervenție militară occidentală, regimul Bashar al-Assad a acceptat distrugerea arsenalului chimic. Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între forțele opoziției și serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanțul violențelor este, potrivit estimărilor ONU, de peste 100.000 de morți.