Sucurile dietetice au fost considerate pentru o lungă perioadă de timp „arma secretă” a persoanelor aflate la cură de slăbire. Totuși, experții în nutriție sunt de părere că aceste băuturi ar fi responsabile chiar de acumularea grasimii în jurul burții, grăsime asociată deseori cu un risc crescut de boli de inimă, notează Daily Mail.
Mai mult, aceste sucuri accelerează procesul de îmbătrânire și ar fi responsabile de apariția unor problemele de sănătate. Nutriționiștii atrag atenția că băuturile dietetice carbogazoase conțin apă carbogazoasă, coloranți și îndulcitori sintetici precum aspartam, acesulfatan K, zaharină sau ciclamat de sodiu. Înlocuirea zahărului cu fructoză nu modifică substanțial zahărul din fructe, care are o absorbție mult mai lentă decât zaharoza din sfecla de zahăr.
Medicii spun că, spre deosebire de sucurile normale, care au un conținut caloric de 45 de kilocalorii/100 de militri, băuturile dietetice oferă avantajul unui aport caloric ce tinde spre 0. Există, totuși, și capcane. De exemplu, sucurile din fructe cu mențiunea „fără zahăr adăugat” au propriul conținut de zahăr și, chiar dacă nu se adaugă zahăr din exterior, valoarea calorică a unui pahar depășește 100 de kilocalorii. Așa se face că un fresh de portocale poate conține până la 150 – 180 de kilocalorii la un pahar.
Amanda Payne, nutriționist de la Institutul de Alimentație, Nutriție și Sănătate, spune că metabolismul este dat peste cap din cauza îndulcitorilor artificiali, care, deși asigură băuturii un conținut scăzut de calorii, nu ajută la scăderea în greutate.
Îndulcitorii sintetici sunt recomandați persoanelor bolnave de diabet, a căror organism nu mai poate procesa insulina și nu în cazul persoanelor sănătoase. Experții recomandă celor care nu suferă de diabet să evite pe cât posibil aceste ingrediente.
Pe de altă parte, membrii Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare spun că îndulcitorii hipocalorici sunt unele dintre cele mai studiate și analizate ingrediente folosite în industria alimentară.
„Studiile științifice existente arată că îndulcitorii cu conținut caloric scăzut și fără calorii pot ajuta la reducerea caloriilor consumate și sunt de ajutor în menținerea unei greutăți sănătoase, o poziție susținută și de Asociația Americană de Diabet și Academia Americană pentru Nutriție și Dietetică”, se arată într-un comunicat remis gândul al Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare.
În plus, un studiu publicat recent în Jurnalul American de Nutriție Clinică confirmă faptul că băuturile răcoritoare cu îndulcitori hipocalorici pot fi un instrument important în reducerea caloriilor și contraatacă direct afirmația conform căreia consumul de băuturi dietetice face ca oamenii să mănânce mai mult sau ca ei să-și dorească mai multe alimente și băuturi dulci.