Opere de artă introduse ilegal în România, predate marți autorităților italiene, la MNIR

Opere de artă introduse ilegal în România, predate marți autorităților italiene, la MNIR
Publicat: 10/12/2013, 17:11

Un număr de 40 de opere de artă – tablouri, icoane și cărți religioase vechi – introduse ilegal în România au fost predate, marți, la Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) din Capitală, către o delegație a unității de carabinieri pentru protecția patrimoniului cultural Monza, Italia.

La conferință, care a avut loc la Muzeul Național de Istorie a României din București – cu prilejul restituirii de către statul român a unui lot de bunuri culturale către autoritățile italiene, obiecte ce au fost exportate ilegal din Italia și au fost recuperate de autoritățile judiciare române -, au participat Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, chestorul Viorel Vasile de la Direcția de Investigații Criminale, Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România, Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, comisar-șef Bogdan Carp de la Inspectoratul General al Poliției Române, locotenentul Sergio Banchellini de la unitatea Carabinieri della Tutela per i Beni Culturali.

„Italia, ca și România și ca multe alte state din Europa de Sud și din bazinul mediteranean, se confruntă cu o plagă provocată de furturile de bunuri culturale din instituții, din muzee, din biserici, din colecții private, din jaful arheologic și este firesc să ne întâlnim aici într-un moment în care autoritățile române și autoritățile italiene, care colaborează intens în activitatea de bunuri furate și exportate ilegal, pot să prezinte opiniei publice un rezultat al acestor operațiuni desfășurate în perioada 2012 – 2013”, a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu la conferința de presă.

Cele 40 de opere de artă au fost sustrase din Italia și recuperate de polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR și cei ai Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și a Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

La data de 29 septembrie 2012, în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul unui bărbat de 32 de ani, din județul Sibiu, au fost găsite și ridicate de polițiști 22 opere de artă, respectiv tablouri și icoane pe pânză, icoane pe lemn și o icoană realizată în tehnica ulei pe tablă de cupru, toate având temă religioasă, precum și 18 cărți vechi, dintre care cea mai veche a fost tipărită în anul 1610. Unul dintre tablouri, intitulat „Ecce Homo”, a fost sustras dintr-o biserică din Cremona, în anul 1978, și se afla în urmărire internațională.

Cercetările și expertizele efectuate în cauză au stabilit că bunurile proveneau din Italia, fiind introduse pe teritoriul României la sfârșitul anului 2011, fără documente de proveniență sau licență de export, în scopul comercializării, fapta constituind infracțiunea de „introducere pe teritoriul statului român, precum și deținerea, comercializarea, organizarea de expoziții sau orice operație privind circulația bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispozițiilor legale în vigoare, și care au fost exportate ilegal”.

Din schimbul de date avut cu unitatea de carabinieri pentru protejarea patrimoniului cultural din Monza, Italia, a reieșit faptul că bunurile importate din Italia de suspect intră sub incidența convențiilor internaționale privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal.

Operele de artă – susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național italian – au fost expertizate de autoritățile române. Astfel, s-a stabilit că aparțin unor curente artistice italiene specifice secolelor XVII – XVIII și ar fi fost sustrase din biserici din Italia.

În urma sesizării făcute de Poliția Română, autoritățile italiene au înregistrat pe numele bărbatului de 32 de ani un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăinuire și scoatere sau export ilegal de opere de artă – faptă prevăzută de legislația italiană.

Totodată, autoritățile italiene au solicitat participarea, pe teritoriul României, la activități investigative față de suspect.

„Romania, în ultima perioadă, a beneficiat de sprijin, de asistență judiciară internațională, europeană în special, pentru recuperarea bunurilor de patrimoniu, iată că suntem în măsură să acordăm asistență pentru recuperarea unor bunuri aparținând altor state. Această reciprocitate este foarte importantă”, a declarat Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, la conferința de presă.

Întrebat care este valoarea acestor opere de artă, Sergio Banchellini, de la unitatea Carabinieri della Tutela per i Beni Culturali, a precizat că valoarea culturală ar trebui scoasă în evidență, mai mult decât valoarea economică. Acesta a spus că operele nu aparțin unor artiști cunoscuți și a precizat că o valoare estimativă a operelor s-ar ridica la suma de 300.000 – 400.000 de euro.

Istoricul de artă Ariadna Zeck, care a fost prezentă la conferința de presă de la Muzeul Național de Istorie a României, a spus că, din punctul său de vedere, „valoarea operelor este mult mai mare decât ce a spus colegul italian și asta datorită, în primul rând, valorii lor sprirituale”.

De asemenea, aceasta a precizat că starea de conservare a operelor este excelentă.

Dorina Calin, [email protected]

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină