Prima pagină » Știri » DNA: Funcționari la CJ Dolj au fragmentat lucrări din contracte ca să le poată atribui fără licitație

DNA: Funcționari la CJ Dolj au fragmentat lucrări din contracte ca să le poată atribui fără licitație

DNA: Funcționari la CJ Dolj au fragmentat lucrări din contracte ca să le poată atribui fără licitație
Funcționari de la Consiliul Județean Dolj au "fragmentat" lucrări din contracte de prestări servicii, pentru a le putea atribui fără licitație unor firme, de la care luau "comisioane", printre contracte fiind cele privind reabilitări la Centrul Cultural Brâncuși și la ambulatoriul SJU Craiova.

Funcționari de la Consiliul Județean Dolj au „fragmentat” lucrări din contracte de prestări servicii, pentru a le putea atribui fără licitație unor firme, de la care luau „comisioane”, printre contracte fiind cele privind reabilitări la Centrul Cultural Brâncuși și la ambulatoriul SJU Craiova.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală fac cercetări față de opt funcționari din cadrul Consiliului Județean Dolj, care ar fi intervenit în procedurile de atribuire a contractelor ce aveau ca beneficiari instituția publică, „direcționându-le către firmele agreate, percepând în schimb un «comision» din valoarea contractelor”, se arată într-un comunicat de presă al DNA remis miercuri agenției MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor, funcționarii publici ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitații către firme agreate, prin crearea condițiilor tehnice și organizatorice favorizante, producând astfel un prejudiciu în bugetul Consiliului Județean Dolj.

„Din cercetările efectuate de procurori până în acest moment a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, prin eludarea cadrului legal în domeniul achizițiilor publice, funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Dolj implicați au favorizat agenți economici cărora le-au fost atribuite lucrări direct, fără publicarea anunțului de intenție (ex – contracte de prestări servicii prin «fragmentarea» lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziție atribuite direct la 3 societăți comerciale preferate pentru Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap «Sfântul Dimitrie cel Nou» Filiași) ori prin interpunerea unor societăți comerciale «preferate»”, a precizat DNA.

Totodată, potrivit procurorilor, funcționarii publici implicați ar fi aprobat și avizat plăți nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea prevederilor legale, „susținând astfel interesele societăților «protejate», în detrimentul obiectivelor publice”.

Contractele acordate prin încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice au vizat proiecte de consolidare și restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuși – Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, proiecte realizate, în parte, din fonduri europene, a precizat DNA.

„Având în vedere că lucrările respective erau finanțate din fonduri publice și din fonduri europene, în această modalitate a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului Județean Dolj, precum și în bugetele Uniunii Europene”, potrivit sursei citate.

Funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Dolj care au atribuit aceste contracte ar fi pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre acestea.

La sediul Consiliului Județean, care funcționează în aceeași clădire cu Prefectura, sunt făcute miercuri percheziții la birourile angajaților de la departamentele de achiziții publice, dar și în biroul președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Percheziții au loc și la locuința din Craiova a președintelui Consiliului Județean Dolj, în paralel cu perchezițiile care se desfășoară la sediul CJ.

Niciun reprezentant al Consiliului Județean nu a dorit să facă declarații privind ancheta DNA.

Ion Prioteasa se află la cel de-al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Dolj.

În perioada 2001-2008, Ion Prioteasa a fost președinte executiv al PSD Dolj, apoi a preluat funcția de președinte al filialei. De asemenea, din 2010 și până în luna aprilie a acestui an, când a avut loc Congresul PSD, el a deținut funcția de vicepreședinte al partidului. La Congresul PSD el a candidat pentru un nou mandat de vicepreședinte al partidului, însă nu a obținut suficiente voturi. La scurt timp, Prioteasa a demisionat din funcția de președinte al filialei Dolj a PSD.