Cercetătorii japonezi au descoperit noi dovezi care susțin teoria că Universul ar fi o uriașă hologramă, scrie Huffington Post.
Yoshifumi Hyakutake, de la Universitatea Ibaraki din Japonia, a reușit să demonstreze că, din punct de vedere matematic, spațiul în care trăim reprezintă proiecția unui univers de dimensiuni reduse.
„Ideea este similară cu cea a unei holograme obișnuite, care este codificată într-un plan bidimensional, apoi transpusă într-un plan tridimensional. Similar, întreg Universul ar putea fi codificat bidimensional, apoi transpus într-un plan tridimensional”, susține și omul de știință Kostas Skenderis.
Practic, cercetătorii spun că, în timp ce codificarea poate fi microscopică, reprezentarea sa, adică ceea ce numim noi Univers astăzi, poate fi infinit. Cu toate acestea, specialiștii recunosc că nu știu încă metoda prin care se produce transpunerea din planul 2D în cel 3D.
Teoria Universului ca hologramă, enunțată prima dată în 1997 de fizicianul Juan Maldacena, pornește de la teoria corzilor (stringuri), despre care se crede că ar pluti în spațiu-timp și că, atunci când ar interacționa, ar da naștere particulelor elementare, tipul interacțiunii stabilind tipul particulei. La fel cum o hologramă e formată din dungi fine înregistrate pe o placă, la fel Universul ar fi o proiecție a acestor corzi.
Specialiștii japonezi au reușit, pentru prima dată în istorie, să calculeze energia internă a cosmosului inferior, dar și energia unei găuri negre. Astfel, au ajuns la concluzia că orice gaură neagră poate conține un univers care, prin intermediul unei energii uriașe, ar ajunge să fie proiectat la dimensiuni foarte mari.
Practic, în fiecare gaură neagră s-ar afla un Univers, iar Universul cunoscut nouă ar fi doar proiecția energiei din interiorul unei găuri negre.