Judecătorii instanței supreme s-au reunit astăzi în Secțiile Unite și au decis să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la modificările și completările aduse de Parlament Codului Penal, înainte ca acestea să fie trimise la promulgare către președinte. CCR va discuta sesizarea în ședința din 15 ianuarie.
Convovarea judecătorilor a fost făcută de președinta ICCJ, judecătoarea Livia Stanciu. Au fost prezenți 92 de judecători din totalul de 111.
„Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, legal constituite, au hotărât sesizarea Curții Constituționale pentru a se pronunța asupra aspectelor de neconstituționalitate cuprinse în Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative și la Legea pentru modificarea art. 2531 din Codul penal”, se arată în comunicatul ÎCCJ.
Cu privire la legea care modifică definiția funcționarului public, scoțându-i din aceasta pe parlamentari și pe președintele țării, judecătorii ICCJ au considerat că efectul acesteia este de a restrânge „sfera de aplicare a tuturor normelor de incriminare
care prevăd, ca subiect activ, persoana care are calitatea de funcționar public sau funcționar”.
În mod similar, legea care modifică articolul din Codul Penal referitor la conflictul de interese are efectul de a restrânge incriminarea, excluzându-i pe cei aleși în funcții.
ÎCCJ arată că articolul 16 din Constituția României prevede că „cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”. Modificările aduse de parlamentari la Codul Penal încalcă acest principiu.
Modificarea „nu are o justificare obiectivă și rezonabilă, în condițiile în care conduce la excluderea incidenței unor norme de incriminare în cazul unor categorii de persoan aflate în aceeași situație cu persoanele cărora normele de incriminare le sunt aplicabile”, mai arată instanța supremă.
ÎCCJ mai arată și că, prin aceste prevederi, România încalcă tratate internaționale la care a aderat.
CITEȘTE AICI ARGUMENTAȚIA INTEGRALĂ A ÎCCJ DE ATACA MODIFICĂRILE CODULUI PENAL