La sfârșitul acestei săptămâni, la Brașov, amatorii de „de-ale porcului” înainte de soroc – localnici și turiști deopotrivă – au parte de o ispită irezistibilă: „Pomana porcului”, un festival al tradițiilor culinare de Crăciun desfășurat de vineri până duminică, în Piața Sfatului, pe parcursul căruia gurmanzii se vor putea delecta cu tot felul de bunătăți „ca la mama acasă”, pregătite după rețete tradiționale chiar sub ochii lor.
În fiecare din cele trei zile, în standul unei cunoscute firme brașovene de mezeluri, va fi transformat în cârnați, caltaboși, sângerete, tobă, jumări etc. câte un porc de 140-150 de kilograme, lângă care va fi fript la proțap și câte un berbec de circa 40 de kg.
Foto: Adrian Popescu
Nu vor lipsi sarmalele cu mămăliguță, smântână și ardei iute și, mai cu seamă, tocana „pomana porcului”, toate bunătățurile putând fi savurate „la prețuri de criză”: 8 lei suta de grame de berbec la proțap, 10 lei porția de trei sarmale cu mămăligă, smântână și ardei iute și 15 lei porția de „pomana porcului”.
Alături, la un brand ad-hoc al unui restaurant cu specific unguresc din Sfântu Gheorghe, pe lângă „pomana porcului” din cele trei zile, la aceleași prețuri, capul de afiș va fi ținut, sâmbătă și duminică, de câte un vițel de 250 de kg fript la proțap, cu care amatorii se vor putea delecta în schimbul a 10 lei suta de grame.
Foto: Adrian Popescu