Prima pagină » Știri politice » STUDIU IRES. Ce cred românii despre siguranța națională. Șefii SRI și SIE, în topul încrederii

STUDIU IRES. Ce cred românii despre siguranța națională. Șefii SRI și SIE, în topul încrederii

Majoritatea românilor consideră că siguranța națională este "destul de bună" în România și aproape trei sferturi (72%) plasează armata în topul încrederii pe care o acordă unei instituții publice, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). În ceea ce privește persoanele aflate la conducerea instituțiilor care țin de siguranța națională, șefii serviciilor secrete sunt văzuți drept cei mai de încredere, pe locul trei fiind ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Majoritatea românilor consideră că siguranța națională este „destul de bună” în România și aproape trei sferturi (72%) plasează armata în topul încrederii pe care o acordă unei instituții publice, potrivit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES). În ceea ce privește persoanele aflate la conducerea instituțiilor care țin de siguranța națională, șefii serviciilor secrete sunt văzuți drept cei mai de încredere, pe locul trei fiind ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Sursă: captură IRES

După armată, românii consideră că SRI și SIE sunt cele mai de încredere instituții publice, în timp ce DNA stă cel mai prost la acest capitol, cu 36%.

Șefii de instituții care se află în topul încrederii românilor sunt, în ordine, șeful SRI, Theodor Meleșcanu (52% multă și foarte multă încredere), de directorul SIE, George Maior (44%) și ministrul Mircea Dușa, de la Apărare (41%).

Sursă: captură IRES

Întrebați ce riscuri ar fi de actualitate pentru țară, românii chestionați de IRES au pus pe primul loc cutremurele (78%), urmate de inflație (76%), tulburări sociale (75%) și răpiri de persoane (52%).

Un alt subiect atins de IRES în studiul citat a fost relația României cu alte state. În timp ce UE și SUA sunt privite ca „prietene” ale României, Rusia și Ungaria sunt văzute mai degrabă ca state „dușmane”.

Totodată, 65% dintre respondenți consideră că unirea cu Republica Moldova este posibilă.

Studiul a fost realizat în perioada 9-10 decembrie, pe un eșantion de 1.240 de respondenți peste 18 ani, fiind un eșantion reprezentativ la nivel național. Marja de eroare maximă tolerată este de ± 3%.