SPIRITUL DE LA TEATRU sau Beligan 95

Publicat: 14/12/2013, 16:40
Actualizat: 29/04/2022, 11:13

Ziua Teatrului Românesc nu există în mod oficial, nu este atestată prin niciun document. Când însă Radu Beligan împlinește 95 de ani și întră în Cartea Recordurilor drept cel mai longeviv actor încă în activitate pe scenă, când Teatrul Național din Bucurește sărbătorește 40 de ani de când funcționează în clădirea de la kilometrul 0 al Capitalei și își deschide porțile publicului larg, primindu-l în săli proaspăt renovate, sărbătoarea teatrului din țara noastră ar putea primi o dată: 14 decembrie.

UPDATE Radu Beligan a declarat, sâmbătă, la evenimentul de inaugurare a „Gongului Thaliei” de pe Aleea Celebrităților din Capitală, că, după timpul petrecut în slujba teatrului, poate afirma „cu evidentă satisfacție” că „nobila meserie este în continuare la loc de cinste în sufletul românilor”. Vezi aici principalele declarații ale maestrului Radu Beligan de ziua lui.

RADU BELIGAN – 75 DE ANI PE SCENA TEATRULUI ROMÂNESC

Când în 1938 debuta pe scena Teatrului „Munca și Lumina” din Capitală, în piesa „Crima și pedeapsă” regizată de Mihai Zirra, Radu Beligan avea doar 20 de ani. 75 de ani mai târziu, la fel de plin de viață și dragoste pentru scenă, actorul revine în fața publicului zâmbind și arătându-și recunoștința pentru sutele de spectacole în care l-au aplaudat. „Dacă n-ați fi fost dumneavoastră, n-aș fi fost eu niciodată. Eu sunt rezultatul iubirii pe care mi-ați dat-o dumneavoastră. Pentru asta nu există preț și numai vouă vă datorez totul”, spune el.

Mediafax Foto: Răzvan Lupica

Sâmbătă, 14 decembrie, Radu Beligan își sărbătorește cea de-a 95 aniversare cum altfel decât scena Teatrului Național din București (TNB), în spectacolul „Egoistul”, Jean Anouilh. De asemenea, artistul va juca în premiera piesei „Lecția de violoncel”, în regia lui Felix Alexa, la Teatrul Metropolis din Capitală. „Este o senzație extraordinară să joc cu el, iar această piesă este parcă scrisă special pentru noi”, a declarat sâmbătă pentru gândul Lamia Beligan, fiica maestului.

Radu Beligan va reveni în fața publicului și duminică, la TNB, cu spectacolul „Egoistul”, care însă se va încheia cu un moment special. Acesta va primi titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena de teatru din partea Cărții Recordurilor.

Mediafax Foto: Răzvan Lupica

Aniversarea lui Radu Beligan este marcată sâmbătă de mai multe evenimente speciale: primarul General al Municipiului București, Sorin Oprescu, și artistul au inaugurat pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului „Gongul Thaliei”. Este vorba despre un binecunoscut simbol al teatrului, ce semnifică longevitatea și evoluția spirituală a artiștilor și marchează totodată 200 de ani de existență a teatrului în București.

Pe parcursul întregii zile aniversare, zece personalități vor transmite „Domnului Beligan, cu dragoste!”, prin intermediul TVR 2, cele mai frumoase gânduri și urări. Este vorba de Mariana Nicolesco, Felix Alexa, Alex Ștefănescu, Medeea Marinescu, Marius Manole, Florin Piersic, Marin Moraru, George Mihăiță, George Ivașcu și Stelian Tănase, relatează Mediafax. Tot sâmbătă, de la ora 13.50, TVR 2 va difuza spectacolul „Harvey”, de Mary Chase, cu Radu Beligan în rolul principal. Alături de el, în spectacolul înregistrat la Teatrul Național din București în 1997, apar alți mari actori precum: Adela Mărculescu, Damian Crâșmaru, Dan Puric, Simona Bondoc, Raluca Penu, Valentin Uritescu.

Cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena de teatru

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, județul Bacău. A studiat dreptul și filosofia la București și a frecventat cursurile Academiei Regale de Muzică și Artă Dramatică, sub îndrumarea Luciei Sturdza Bulandra. A debutat pe scena Teatrului „Munca și Lumina” din Capitală pe când avea 20 de ani, în piesa „Crima și pedeapsă”, regizată de Mihai Zirra. Au urmat numeroase roluri, actorul fiind distribuit în piese precum „Confruntarea” (1948, regia Moni Ghelerter”), „O noapte furtunoasă” (1948, regia Sică Alexandrescu), „Trei Surori” (1950, regia Moni Ghelerter), „D”ale carnavalului” (1951, regia Sică Alexandrescu), „Ultima oră” (1953, regia Moni Ghelerter), „O chestiune personală” (1955, regia Sică Alexandrescu), „Rețeta fericirii sau despre ceea ce nu se vorbește” (1957, regia Marietta Sadova), „În valea cucului”, (1959, regia Sică Alexandrescu), „Simfonia patetică” (1973, regia Aurel Baranga), „Richard al III-lea” (1976, regia Horea Popescu), „Caligula” (1980, regia Horea Popescu), „Titanic Vals” (1983, regia Mihai Berechet), „Moștenirea” (1989, regia Horea Popescu, Mihai Manolescu), „Azilul de noapte” (1998, regia Ion Cojar), „Numele trandafirului” (1998, regia Grigore Gonța), „Take, Ianke și Cadâr” (2001, regia Grigore Gonța) și „Egoistul” (2004, regie proprie).

Radu Beligan a fost distribuit pentru prima dată într-un film în anul 1943, în producția „O noapte furtunoasă”, regizată de Jean Georgescu. Trei ani mai târziu, actorul a jucat în „Visul unei nopți de iarnă”, în regia lui Jean Georgescu. De asemenea, actorul a fost distribuit și filmele „Răsună valea” (1949, regia Paul Călinescu), „Lanțul slăbiciunilor” (1952, regia Jean Georgescu), „Bădăranii” (1960, regia Sică Alexandrescu și Gheorghe Naghi), „Șeful sectorului suflete” (1967, regia Gheorghe Vitanidis), „Întoarcerea lui Magellan” (1974, regia Cristiana Nicolae), „Cuibul salamandrelor” (1976, regia Mircea Drăgan), „Aurel Vlaicu” (1977, regia Mircea Drăgan), „Iancu Jianu, zapciul” (1980, regia Dinu Cocea), „Horea” (1984, regia Mircea Mureșan), „Trahir” (1993, regia Radu Mihăileanu), „După-amiaza unui torționar” (2001, regia Lucian Pintilie) și „Medalia de onoare” (2010, regia Călin Peter Netzer).

Radu Beligan s-a aflat de multe ori și în postura de regizor, printre piesele la care a lucrat numărându-se „Doctor fără voie” (1955, co-regie cu Sică Alexandrescu), „Sălbaticii” (1959), „Poveste de Irkutsk” (1960), „O scrisoare pierdută” (1979), „De partea cui ești?” (1996), „Egoistul” (2004) și „Străini în noapte” (2007).

De-a lungul carierei sale, artistul a primit numeroase premii și distincții, printre care Ordinul Meritul Cultural clasa I (1967) „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”. De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan, precum și cu Ordinul Serviciul Credincios „Mare Ofițer”. Este Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, precum și al Academiei „George Enescu” din Iași. În anul 2002, președintele francez Jacques Chirac a semnat Decretul prin care Radu Beligan fost numit în grad de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare.

Anul acesta, în iunie, Radu Beligan a lansat volumul „Între acte”, o culegere de însemnări și cugetări , pe care acesta le-a așternut pe hârtie în cei peste 75 de ani de carieră. „Aceste însemnări sunt desprinse dintr-un bloc notes în care de ani de zile consemnez observații care răspund nevoii de proprie cunoaștere, de dialog cu mine însumi și de aducere aminte”, se arată chiar în primele pagini ale cărții. Cel de-al patrulea volum al artistului – după „Pretexte și subtexte”(1968), „Luni, Marți, Miercuri” (1978)” și „Note de insomniac” (2001) – a fost prezentat publicului în cadrul unui eveniment organizat la standul Editurii ALLFA, de la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2013.

„Aici se mânca mai ieftin”

Radu Beligan a intrat în politică în anul 1947. „În vremea aceea era foamete, iar PSD avea o cantină în localul unde se află azi Teatrul Țăndărică. Aici se mânca mai ieftin, și Ionel Țăranu mi-a spus că dacă mă înscriu în PSD voi putea mânca și eu la acea cantină, lucru pe care l-am și făcut”, a povestit el mai târziu.

În 1962, a intrat în Partidul Comunist Români (PCR), decizie luată pentru a se putea transfera de la Teatrul de Comedie la Teatrul Național din București, după cum mărturisește acum. De altfel, Radu Beligan a fost director al celui dintâi teatru amintit în perioada 1961-1969, după care a condus Teatrul Național până în anul 1990. Între anii 1969-1989, artistul a fost membru al Comitetului Central (CC) al PCR, precum și deputat al Marii Adunări Naționale (1961-1975).

Timp de 15 ani, Radu Beligan a fost căsătorit cu actrița Nineta Gusti. După despărțirea de aceasta, artistul a început un nou mariaj, alături de Dana Crivăț, împreună cu care are o fiică. Cei doi soți s-au despărțit însă, iar în anul 1965, Radu Beligan s-a căsătorit cu Marica Beligan, alături de care a rămas până la moartea acesteia, în anul 1993. Cu cea din urmă soție, actorul are trei copii – Lamia, Raluca și Alexandru.

Mediafax Foto: Răzvan Lupica

Spiritul de la Teatru, în opinia lui Cristian Tudor Popescu

„Are aproape un secol, dar vocea a rămas neschimbată, e aceeași care după: „Angel radios!” ar fi rostit: „… de când te-am văzut întâiași dată pentru prima oară mi-am pierdut uzul rațiunii; da! Sunt nebun” [*] cum niciun alt Rică Venturiano n-a reușit vreodată. Inteligență, umor, melancolie, ironie, autoironie, seninătate tristă și încă ceva, imposibil de prins în cuvinte, umple fiecare cuvânt rostit de Spiritul Teatrului”, scria în urmă cu câteva luni Cristian Tudor Popescu despre Radu Beligan.

În același editorial, jurnalistul și criticul de film recunoștea că nu-și amintește vreun rol în care Beligan să îl fi dus spre plâns. „N-am văzut actor mai cerebral… Nu îl pot imagina pe Beligan ducându-se acasă. Îl văd limpede așezat într-un fotoliu, în magazia cu recuzită a Teatrului Național, închizând ochii ca să-i mai deschidă doar la viitorul spectacol”, mai scria el.

TEATRUL NAȚIONAL „I. L. CARAGIALE” – 40 DE ANI LA KILOMETRUL 0

Inaugurată în anul 1973, clădirea Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București își primește astăzi publicul în săli noi, proaspăt renovate. Sâmbătă, 14 decembrie, instituția își deschide larg ușile, organizând o serie de evenimente cu intrare liberă.

Astfel, între orele 10:00 și 16:00 se vor desfășura tururi ghidate, cu intrare liberă, ale noilor săli și spații refăcute ale teatrului. Tot atunci, vor avea loc întâlniri cu actori îndrăgiți ai TNB, sesiuni de autografe și fotografii la standurile cu cărți de teatru unde vor avea loc și lansări în premieră. Marin Moraru, Mircea Albulescu, Ion Caramitru, Adela Mărculescu, George Motoi, Dan Puric, Liviu Lucaci, Dan Tudor și-au confirmat deja prezența la întâlnirea cu publicul.

De asemenea, pe tot parcursul zilei, în Sala Media vor fi proiectate momente speciale din istoria celor teatrului bucureștean. Momente din istoria acestor 40 de ani de teatru, cu evocarea spectacolelor memorabile și ale interpreților din generația de aur a teatrului vor fi proiectate în Sala Media pe tot parcursul zilei.

Noapte albă la TNB

Mai târziu, începând cu ora 23.00 și până dimineața, spectacolul se va mută în foaierul Sălii Studio pentru „o noapte albă a teatrului”, în premieră. Momente inedite vor fi susținute de Ion Caramitru, Monica Davidescu, Ilinca Goia, Medeea Marinescu, Marius Manole, Marius Bodochi, Eugen Cristea, Dorin Andone, Tania Popa, Vitalie Bichir, Rodica Ionescu și Maria Buză, trecând prin toate genurile: de la jazz la muzică lăutărească, de la folk la musical, improvizații cu marionete, poezie și teatru. Le vor fi alături invitații Lucian Maxim, Petre Ancuța și Emilian Mârnea, precum actorii de la Gala HOP 2013 în spectacolul „Hai iu iu NU Hey you you” (concert de remix-uri Maria Tănase / producție UNITER), în regia lui Radu Afrim și coordonarea muzicală a lui Vlaicu Golcea.

Lucrările de renovare ale Teatrului Național au fost dearate în anul 2011 și au avut ca scop reabilitarea și consolidarea spațiilor degradate, sistematizarea întregii zone și revenirea la fațada originală.

Pentru acest proiect au fost alocate fonduri în valoare de 65 milioane de euro, din care 50% reprezintă un credit acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Cealaltă jumătate din sumă este asigurată prin bugetul de stat. Teatrul urmează să fie inaugurat în totalitate în anul 2014.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Fiica Elenei Lasconi este internată în spital! Candidatul USR a primit această veste chiar îniante...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...