Costul închiderii unei bănci din zona euro vor fi suportate inițial aproape integral de țara de origine, dar obligațiile celorlalte state din regiune vor crește treptat, urmând să ajungă egale în 10 ani, potrivit unui proiect care va fi discutat luni la o întâlnire extraordinară a oficialilor UE.
Propunerea a fost pregătită de Lituania, care deține președinția prin rotație a Uniunii Europene, relatează CNBC.
Încheierea unui acord înaintea summit-ului UE de la Bruxelles din 19-20 decembrie ar permite cancelarului german Angela Merkel și partenerilor săi să anunțe o reformă bancară majoră.
Potrivit propunerii, costul închiderii unei bănci, în primul an de la intrarea în vigoare a acordului, ar fi suportat integral de un fond înființat de țara de origine a băncii.
Astfel de fonduri ar fi înființate în toate țările zonei euro și fiecare va fi alimentat cu contribuții ale băncilor din statele respective, echivalente, în fiecare an, cu 0,1% din depozitele garantate deținute.
Astfel, aceste fonduri vor ajunge la un nivel de 1% din depozitele garantate după 10 ani.
Dacă banii acumulați din contribuțiile băncilor, în primul an, vor fi insuficienți pentru finanțarea închiderii unei bănci, alte fonduri din țările zonei euro vor contribui cu până la 10% din deținerile lor.
În al doilea an, fondul din țara de origine a băncii care trebuie închisă va fi obligat să utilizeze numai 90% din banii acvumulați, înainte de a cere sprijinul partenerilor din zona euro, care vor contribui cu până la 20% din dețineri.
Astfel, obligația țării de origine a băncii în dificultate de a acoperi costurile închiderii, înainte de a cere sprijinul celorlalte state, va scădea cu 10% în fiecare an.
În acest fel, până în al zecelea an, fondul țării de origine va trebui să contribuie cu 10% din necesar, înainte de a cere sprijin suplimentar.
Dacă contribuția acestor fonduri va fi insuficientă pentru acoperirea costurilor, guvernul țării de origine a băncii va putea acorda finanțare punte, care ulterior va fi rambursată din contribuțiile băncilor, iar dacă statul nu va avea bani, se va recurge la fondul de salvare al zonei euro, ESM.
Toate fondurile naționale pentru finanțarea închiderilor băncilor vor fi unificate în Single Resolution Fund, după 10 ani, care din acel moment va finanța toate închiderile de bănci. Această operațiune va fi legiferată printr-un tratat interguvernamental, care ar urma să fie negociat până în martie 2014, potrivit proiectului lituanian.