Procurorii DNA l-au anunțat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, că este urmărit penal în dosarul privind licitațiile trucate

Procurorii DNA l-au anunțat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, că este urmărit penal în dosarul privind licitațiile trucate
Publicat: 16/12/2013, 12:00
Actualizat: 13/02/2019, 13:21

Procurorii l-au anunțat, luni, pe președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, că este urmărit penal în dosarul privind licitațiile trucate, urmând să fie chemat din nou la Direcția Națională Anticorupție, pentru a da o declarație, potrivit unor oficiali din DNA.

Oficiali din DNA au declarat, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii i-au adus la cunoștință președintelui Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, că a fost începută urmărirea penală în cazul lui, în dosarul în care sunt vizați funcționari ai instituției, care ar fi intervenit pentru adjudecarea unor licitații de către firme agreate, în schimbul unor „comisioane”.

Ion Prioteasa urmează să fie chemat din nou la DNA, pentru a da o declarație, au precizat sursele citate.

Președintele CJ Dolj nu a făcut declarații la ieșirea de la Direcția Naționale Anticorupție, unde a fost împreună cu avocatul său.

Procurorii DNA – Structura Centrală au făcut, în 11 decembrie, percheziții la Consiliul Județean Dolj, de unde au ridicat zeci de cutii cu documente și unități de calculator. Tot atunci au fost făcute percheziții și la locuința din Craiova a lui Ion Prioteasa.

Reprezentanți ai CJ Dolj declarau, la finalul perchezițiilor, că nicio persoană nu a fost reținută.

Președintele CJ Dolj arăta atunci, într-un comunicat de presă, că va pune la dispoziția anchetatorilor toate documentele care îi vor fi solicitate.

„Ne aflăm în cursul unei proceduri legale, în cadrul căreia ne-au fost solicitate o serie de documente pe care procurorii le consideră necesare în verificările pe care le desfășoară. Toate aceste documente le-au fost puse la dispoziție astăzi și, așa cum deja i-am asigurat pe cei care derulează verificările, le vom furniza în continuare orice alte înscrisuri și informații pe care le vor considera utile pentru buna desfășurare a acestui control, cu transparența care a caracterizat mereu activitatea Consiliului Județean Dolj. Îmi exprim convingerea că verificările de astăzi vor înlătura eventualele suspiciuni legate de aspectele care fac obiectul acestui control”, preciza Ion Prioteasa.

Potrivit DNA, perchezițiile de la sediul Consiliul Județean Dolj au fost făcute în cadrul unui dosar în care sunt vizați opt funcționari ai instituției, care ar fi intervenit în procedurile de atribuire a contractelor ce aveau ca beneficiari instituția publică, direcționându-le către firmele agreate, percepând în schimb un „comision” din valoarea contractelor”.

„Din cercetările efectuate de procurori până în acest moment a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora, prin eludarea cadrului legal în domeniul achizițiilor publice, funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Dolj implicați au favorizat agenți economici cărora le-au fost atribuite lucrări direct, fără publicarea anunțului de intenție (ex – contracte de prestări servicii prin «fragmentarea» lucrărilor, în scopul justificării procedurii de achiziție atribuite direct la 3 societăți comerciale preferate pentru Centrul de recuperare și reabilitare a persoanelor cu handicap «Sfântul Dimitrie cel Nou» Filiași) ori prin interpunerea unor societăți comerciale «preferate»”, preciza DNA.

Totodată, potrivit procurorilor, funcționarii publici implicați ar fi aprobat și avizat plăți nejustificate, solicitate de firmele cărora le-au fost acordate lucrări cu încălcarea prevederilor legale, „susținând astfel interesele societăților «protejate», în detrimentul obiectivelor publice”.

Contractele acordate prin încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice au vizat proiecte de consolidare și restaurare ale unui muzeu, ale Centrului Cultural Brâncuși – Centru Turistic Interactiv, un punct de operare aeromedicală SMURD, reabilitarea, modernizarea și echiparea ambulatoriului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Centrul de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre în regiunea transfrontalieră, proiecte realizate, în parte, din fonduri europene, mai arăta DNA.

„Având în vedere că lucrările respective erau finanțate din fonduri publice și din fonduri europene, în această modalitate a fost creat un prejudiciu în bugetul Consiliului Județean Dolj, precum și în bugetele Uniunii Europene”, potrivit sursei citate.

Funcționarii publici din cadrul Consiliului Județean Dolj care au atribuit aceste contracte ar fi pretins cotă procentuală din valoarea unora dintre acestea.

Ion Prioteasa se află la cel de-al treilea mandat de președinte al Consiliului Județean Dolj.

În aprilie, mai multe spații medicale ale Ambulatorului de specialitate de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, aflat în subordinea Consiliului Județean Dolj, au fost inaugurate, după ce au fost reabilitate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, în valoare de 8,2 milioane de euro.

Lucrările de reabilitare și modernizare a Ambulatoriului Spitalului Județean de Urgență Craiova au început în luna mai a anului trecut în cadrul unui proiect de peste 34 de milioane de lei din fonduri europene, care a fost întocmit în 2007, dar care, din lipsa banilor, nu a putut fi pus în aplicare.

Ion Prioteasa afirma, la inaugurarea primelor spații ale Ambulatorului de specialitate, că vor continua investițiile la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, unde se dorește extinderea Unității de Primiri Urgență și construirea unei clădiri noi destinate unei clinici de chirurgie cardio-vasculară și cardiologie intervențională.

Consiliul Județean Dolj, în calitate de beneficiar, a obținut finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, pentru proiectul „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova”. Valoarea totală a proiectului este de 34.506.339,06 lei (8.215.795 euro).

În august, șeful CJ Dolj, Ion Prioteasa, anunța finalizarea proiectului tehnic pentru Centrul Internațional „Constantin Brâncuși”, care urmează să fie construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova. El preciza că proiectul trebuie prezentat Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, pentru obținerea finanțării de circa șase milioane de euro. Muzeul de Artă din Craiova, clădire de patrimoniu, este consolidat și restaurat printr-un proiect finanțat din fonduri europene, în valoare de 26,8 milioane de lei. Pe lângă această sumă, CJ Dolj a alocat suma de 1,5 milioane de lei, fără TVA, sumă necesară pentru efectuarea unor lucrări suplimentare de restaurare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...