Peste 43.000 de angajați din companiile de stat se vor bucura anul acesta de prime de Crăciun, cu toate că unele dintre regiile care acordă bonusuri de sărbători figurează pe lista celor mai mari datornici la bugetul de stat, reiese din datele centralizate de gândul. Cheltuiala companiilor de stat pentru „cadourile” acordate la final de an se va ridica la peste 5,2 milioane de euro.
Cele mai mari prime vor fi acordate minerilor din Oltenia, respectiv 750 de lei pe persoană, nivel apropiat de cel al salariului minim de 800 de lei, însă bonusuri semnificative vor fi acordate și la Loteria Română sau Romsilva. Pe de altă parte, poștașii și angajații CFR nu se vor bucura nici anul acesta de prime.
Primele acordate de angajatori la finele anului, atât cei de stat cât și cei din mediul privat, majorează semnificativ veniturile românilor. Anul trecut, spre exemplu, salariul mediu net lunar a crescut în decembrie cu 7,7%, la 1.697 de lei, față de noiembrie, când câștigul mediu lunar la nivelul întregii economii a fost de circa 1.575, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Prime de 3,1 milioane de euro la CE Oltenia
„Gigantul” de stat, Complexul Energetic Oltenia, înființat la jumătatea anului trecut prin fuzionarea complexurilor Craiova, Rovinari și Turceni cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia, va acorda prime de circa 3,1 milioane de euro celor aproape 18.800 de angajați.
„Se acordă prime în valoare de 750 de lei de persoană, mai puțin pentru 29 de lideri de sindicat”, a declarat liderul sindical Constantin Mitrescu pentru gândul.
După mai multe discuții cu sindicatele, compania a decis să acorde primele de sărbători, însă de pe liste au fost înlăturate persoanele care au negociat cu conducerea, susține Mitrescu.
Primele se vor acorda în bani. Angajații CE Oltenia au primit și cu ocazia sărbătorilor de Paște tichete cadou în valoare de 700 de lei.
Salariul mediu lunar al unui angajat se ridică la circa 3.575 de lei, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2013.
Compania și-a bugetat cheltuieli salariale de circa 808,9 milioane de lei și bonusuri de 109,3 milioane de lei.
CE Oltenia a înregistrat în primul semestru al anului o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei și un profit brut de 110 milioane de lei.
La finele lunii octombrie, compania anunța că nu mai are datorii la bugetul de stat și nici arierate, datorii a căror scadență a depășit 90 de zile.
Anul trecut, compania a încheiat exercițiul financiar cu o cifră de afaceri de 2,2 miliarde de lei, un profit de 118,3 milioane de lei, datorii de 241,8 milioane de lei și creanțe în valoare de 874,8 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice (MFP).
Angajații metroului bucureștean nu vor beneficia la rândul lor de prime în acest an, au confirmat reprezentanții Metrorex pentru gândul.
Minerii din Valea Jiului primesc tichete și cadouri pentru copii
Angajații Complexului Energetic Hunedoara vor beneficia anul acesta de tichete cadou în valoare de 350 de lei, la care se mai adaugă cadouri pentru copiii lor, în valoare de 50 de lei.
Totodată, angajații de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului vor primi tichete de aceeași valoare, la care se adaugă tichete cadou pentru copiii lor în sumă de 60 de lei.
În Valea Jiului mai lucrează în minerit 6.892 de mineri, 4.948 dintre aceștia fiind angajați la CE Hunedoara, iar restul la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului.
Prime de 600 de lei la Loterie
Loteria Română a acordat celor circa 2.656 de angajați câte o primă în valoare de 600 de lei.
„C.N. Loteria Română S.A. a acordat angajaților săi, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, prime în valoare de 600 lei/persoană brut”, au arătat reprezentanții companiei într-un răspuns la o solicitare gândul.
Câștigul mediu lunar al unui angajat al Loteriei este de circa 1.884 de lei. Acesta poate ajunge până la circa 2.143 de lei dacă se iau în calcul bonusurile și bonificațiile acordate de companie, reiese din datele de fundamentare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2013.
Anul trecut, Loteria Română a avut o cifră de afaceri de peste un miliard de lei și un profit de 36,7 milioane de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Totodată, compania a înregistrat datorii de 162,4 milioane de lei și creanțe în valoare de 6,9 milioane de lei.
Prime și tichete cadou de 1,3 milioane de euro la Romsilva
Romsilva, administratorul pădurilor de stat din România, va cheltui anul acesta peste 6,1 milioane de lei, circa 1,3 milioane de euro, pentru acordarea primelor de sărbători.
„S-a acordat pentru fiecare angajat un premiu ocazional pentru Sărbătoarea Crăciunului, în cadrul fondului de salarii programat, în sumă brută de 350 de salariat, din care, 150 de lei sub formă de tichete cadou”, au precizat reprezentanții Romsilva pentru gândul.
Romsilva are, în medie, 17.571 de angajați. Câștigul mediu lunar pe salariat este de 1.900 de lei, potrivit datelor de fundamentare a bugetului pe anul în curs.
La finele lunii septembrie, datoriile regiei la bugetele statului se ridicau la peste 74,7 milioane de euro, Romsilva fiind al patrulea cel mai mare datornic la buget și al doilea cea mai mare companie de stat din acest top, după Poșta Română, potrivit celor mai recente date ale Fiscului.
Angajații de la Aeroporturi iau prime
Compania Națională Aeroporturi București va acorda și în acest an prime de Crăciun, însă cuantumul acestora nu a fost încă stabilit.
„În conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă, la Compania Națională Aeroporturi București se acordă prime de Crăciun, în limita fondului de salarii. Primele se acordă în sumă fixă egală, pentru toți salariații”, au declarat reprezentanții CNAB pentru gândul.
Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 555,5 milioane de lei, un profit de 53,1 milioane de lei și 1.174 de angajați.
La CFR-uri, primele au fost suspendate din 2009
Primele de sărbători au fost suspendate pentru angajații CFR Călători, CFR Marfă și CFR SA încă din 2009. Mai exact, au fost suspendate ajutoare precum primele de Paște, de Crăciun, de Ziua Feroviarului, sporul pentru utilizarea unei limbi străine sau sporul pentru deținerea titlului de doctor, au explicat sindicaliștii la acea dată.
„Primele din contractele colective de muncă au fost suspendate în urmă cu câțiva ani, deci nu se vor acorda nici în 2013 prime de sărbători”, au explicat reprezentanții CFR Călători pentru gândul.
Numărul angajaților a scăzut cu 17% în ultimii patru ani, urmând ca acesta să ajungă la 13.880 la finele acestui an.
Câștigul salarial mediu lunar al unui angajat CFR Călători este de circa 2.570 de lei, potrivit datelor de fundamentare a bugetului pe anul în curs. Influențat de bonusuri și alte bonificații, acesta ajunge la circa 2.588 de lei pe lună.
CFR Călători estimează pierderi de circa 395 de milioane de lei în 2013, de două ori mai puțin decât anul trecut, când compania a încheiat exercițiul financiar cu un rezultat negativ de 992 de milioane de lei. Totodată, Consiliul de Administrației al companiei va propune pentru anul viitor un buget fără pierderi, potrivit Mediafax.
CFR Marfă are în prezent în jur de 8.720 de angajați, mai puțin de jumătate față de personalul din 2009. Salariul mediu lunar al unui angajat este de circa 2.467
Numărul angajaților de la CFR SA a scăzut de asemenea, cu 14,6%, din 2009 și până anul trecut. Astfel, dacă în urmă cu patru ani, numărul salariațilorera de circa 26.830 de persoane, acesta a scăzut la 22.900 în prezent. Salariul mediu al unui angajat CFR Infrastructură este de circa 2.298, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2013.
Poștașii nu se bucură de prime anul acesta
Poșta Română, cel mai mare angajator de stat din România, a decis să nu acorde prime de sărbători.
„Nu se acordă. Situația economică a companiei nu permite așa ceva”, a declarat pentru gândul Dan Dumitrescu, purtător de cuvânt al Poștei Române.
Numărul mediu de salariați al Poștei Române este de circa 30.375 de persoane. În medie, un angajat al Poștei câștigă în jur de 1.600 de lei potrivit datelor de fundamentare a bugetului pe anul în curs.
La finele lunii septembrie, obligațiunile restante ale Poștei către bugetele statului se ridicau la circa 82,1 milioane de euro, fiind al doilea cel mai mare datornic din România, potrivit datelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).
Anul trecut, Poșta a avut o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei și pierderi de peste 52 de milioane de lei. Totodată, valoarea datoriilor s-a ridicat la peste 649,2 milioane de lei, iar a creanțelor la 141,9 milioane de lei.
Conpet dezminte informațiile privind primele de Crăciun
Conpet, companie de stat care operează sistemul național de transport al țițeiului și derivatelor din petrol, nu va acorda prime de Crăciun.
„SC Conpet SA nu acordă salariaților >, în bani sau tichete cadou, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă”, au precizat reprezentanții companiei într-un răspuns la o solicitare gândul.
Reprezentanții Conpet au arătat că în ciuda informațiile vehiculate în presă, conform cărora salariații ar urma să primească prime de 700 de lei, compania a decis să nu ofere astfel de ajutoare de sărbători.
Conpet avea la finele anului trecut circa 1.800 de angajați. Salariul mediu lunar al unui angajat este de circa 3.086 de lei, potrivit bugetului pe anul în curs. Câștigul mediul lunar influențat de bonificațiile și bonusurile în lei și sau în natură este de circa 3.511 de lei.
Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de circa 334,5 milioane de lei, un profit de 30,8 milioane de lei, datorii de peste 40 de milioane de lei și creanțe de 36 de milioane de lei, potrivit datelor de la Finanțe.