Economia Greciei va înregistra în acest o contracție de 4%, mai redusă decât estimarea anterioară de 4,6%, iar anul următor va reveni pe creștere economică, după șase ani de recesiune, potrivit băncii centrale de la Atena.
Grecia va înregistra în acest an surplus bugetar primar, calculat fără costurile administrării datoriei.
De asemenea, economia va înregistra excedent de cont curent, estimează Banca Greciei.
Banca centrală a avertizat, însă, că polarizarea politică semnificativă prezintă riscuri pentru perspectivele de recuperare și a cerut politicienilor să ajungă la consens în privința unei politici naționale de ieșire din criză.
„Semnele că economia se află pe o cale de stabilizare sunt mai puternice și avem motive să ne așteptăm ca recesiunea să se încheie anul următor, iar economia să înceapă să-și revină”, se arată într-un raport al Băncii Greciei.
Grecia se află în al șaselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale și măsurilor dure de austeritate impuse de creditorii internționali – statele zonei euro și FMI – în schimbul a două pachete de împrumuturi.
Guvernul a fost nevoit să apeleze la ajutor extern de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea în colaps, după ce nu a mai putut accesa piața financiară internațională din cauza îndatorării foarte ridicate.
Comisia Europeană, FMI și guvernul de la Atena se așteaptă ca economia să revină pe creștere anul următor, însă Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și agenția de rating Moody’s au avertizat că recesiunea va continua și anul viitor, însă cu o contracție a PIB mai redusă.