Estimările Fitch privind sectorul bancar din România în 2014

Estimările Fitch privind sectorul bancar din România în 2014
Publicat: 18/12/2013, 12:25

Calitatea activelor din sectorul bancar românesc va continua să se deterioreze în prima parte a anului viitor, fiind necesare provizioane suplimentare care vor afecta ratele de adecvare a capitalului, iar profitabilitatea băncilor se va menține la un nivel slab în 2014, potrivit unui raport Fitch.

Într-un mediu economic dificil, cu o revenire fragilă, profitabilitatea se va îmbunătăți ușor față de 2013 odată ce nivelul creditelor neperformante se va stabiliza, anticipează analiștii agenției de rating.

Contrar estimărilor prezentate de Fitch cu un an în urmă, situația din sistemul bancar al României a contiuat să se deterioreze în primele nouă luni din acest an, cu o creștere a creditelor neperformante în ritm similar cu primele nouă luni din 2012. Totodată, ritmul de creștere a creditului neperformant a fost accentuat de scăderea soldului creditelor.

Fitch anticipează că rata de creștere a creditelor neperformante va încetini anul viitor. Totodată, o revenire mai largă nu pare probabilă, având în vedere că revigorarea activității economice va fi moderată, iar băncile se concentrează pe rezolvarea problemei creditelor neperformante, și nu pe creditare.

Ratele creditelor neperformante ar putea crește în trimestrul al patrulea, după ce BNR a inițiat o reevaluare a clasificării creditelor și provizionării, notează Fitch.

Riscurile legate de ponderea ridicată a creditelor în valută nu se vor tempera curând, având în vedere că o mare parte din aceste împrumuturi reprezintă credite de consum pe termen mediu sau ipotecare pe termen lung, iar creditarea, predominant în monedă locală, merge greu în prezent, se arată în raport.

Fitch consideră că ratele de adecvare a capitalului vor scădea la finele acestui an, din cauza necesității constituirii de provizioane suplimentare, dar se vor stabiliza ulterior.

Ratele de adecvare a capitalului reglementat sunt în prezent, în România, cu 2-3 puncte procentuale sub nivelurile IFRS (calculate conform stantardelor internaționale de raportare financiară), pe fondul mecanismelor prudențiale (rezerve mai ridicate) impuse de autoritățile române, notează Fitch. Agenția anticipează ca această diferență să se restrângă pe măsură ce nivelul rezervelor obligatorii va fi redus.

Totodată, profilul de finanțare al sectorului bancar românesc se îmbunătățește treptat, raportul credite-depozite coborând cu aproximativ 10 puncte procentuale în trimestrul al treilea raportat la perioada corespunzătoare a anului trecut, la 108%.

Lichiditatea în lei este „confortabilă”, în timp ce deficitul de finanțare în valută este încă semnificativ, însă se închide treptat.

Veniturile din dobânzi și veniturile totale ale băncilor vor fi probabil afectate de scăderea dobânzilor la lei, revenirea întârziată a creditării și focusarea băncilor pe sursele locale de finanțare, anticipează agenția de rating.

Deși apariția de noi credite neperformante este așteptată să încetinească anul viitor, provizioanele vor rămâne probabil la un nivel ridicat, având în vedere necesitatea de creștere a ratei de acoperire a creditelor neperformante existente. În acest context, băncile se vor concentra pe eficientizarea cheltuielilor și realizarea e economii, ceea ce ar putea conduce la „repoziționarea” unor instituții de credit și chiar la consolidări în sectorul bancar.

Perspectiva sectorului bancar din Europa Centrală și de Est este una stabilă, afectată de o revenire economică fragilă și probleme cu calitatea activelor pe unele piețe. În România și Ungaria continuă să fie predominante riscurile negative, în timp ce băncile din Polonia, Cehia și Slovacia vor continua să aibă performanțe mai bune față de alte țări.

Fitch atribuie României ratingul „BBB-„, cu perspectivă stabilă. BCR și BRD, cele mai mari bănci din România, sunt notate cu calificativul „BBB+”, de asemenea cu perspectivă stabilă. Banca Transilvania are ratingul „BB-„, cu perspectivă stabilă, iar UniCredit Țiriac Bank „BBB”, cu perspectivă negativă. Garanti Bank România are calificativul „BBB-„, cu perspectivă stabilă, iar ProCredit Bank este notată de Fitch la nivelul „BB+”, cu perspectivă stabilă.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Chia și fără nicotină, vapatul afectează sănătatea vasculară și nivelul de oxigen, arată un studiu