Prima pagină » IT&C » Raport Ericsson. Cele mai importante tendințe în tehnologie pentru anul 2014

Raport Ericsson. Cele mai importante tendințe în tehnologie pentru anul 2014

Raport Ericsson. Cele mai importante tendințe în tehnologie pentru anul 2014
Aplicațiile vor schimba societatea, iar amprentele vor debloca orice dispozitiv personal. Acestea sunt două din previziunile pe care le face Ericsson ConsumerLab pentru anul 2014. Compania suedeză a stabilit aceste tendințe după ce a chestionat 100.000 de persoane din 40 de țări pe parcursul anului.

Aplicațiile vor schimba societatea, iar amprentele vor debloca orice dispozitiv personal. Acestea sunt două din previziunile pe care le face Ericsson ConsumerLab pentru anul 2014. Compania suedeză a stabilit aceste tendințe după ce a chestionat 100.000 de persoane din 40 de țări pe parcursul anului.

Este de remarcat faptul că în tendințele identificate de Ericsson nu apar ceasurile inteligente și nici dispozitivele mobile cu ecrane curbate, deși acestea au fost indicate de mulți specialiști ca fiind noile trenduri în industria IT. 

„Cea mai importantă tendință pe care am identificat-o  este creșterea exponențială a cererii pentru aplicații și servicii dedicate tuturor industriilor și categoriilor societății, ceea ce are potențialul de a schimba în mod fundamental viața noastră de zi cu zi”, a declarat Michael Björn, șeful echipei de cercetare de la Ericsson ConsumerLab.

Cele mai importante tendințe de consum in IT&C pentru 2014 identificate de Ericsson sunt:

Aplicațiile vor schimba societatea. Rata de adopție din ce în ce mai mare a smartphone-urilor a schimbat complet modul în care comunicăm sau folosim internetul. Ca urmare, oamenii au început să caute aplicații pentru orice – de la aplicații pentru cumpărături la cele pentru transport sau comunicarea cu autoritățile. Mai mult, aplicațiile devin mai importante ca modelul de telefon folosit.

Amprentele vor debloca orice dispozitiv personal. Site-urile au început să necesite parole din ce în ce mai lungi, formate dintr-o multitudine de numere, cifre și simboluri, pe care, de cele mai multe ori, utilizatorii le uită. Acesta este principalul motiv pentru creșterea interesului pentru alternative biometrice. Spre exemplu, studiile Ericsson au descoperit că 52% dintre utilizatorii de smartphone-uri doresc să-și folosească amprentele în locul parolelor, iar 48% dintre aceștia ar fi interesați să folosească sisteme de scanare a retinei pentru a-și debloca dispozitivele. 74% cred că smartphone-urile biometrice vor fi folosite în mod curent în 2014.

Apple a lansat iPhone 5S, vârful său de gamă, care include un cititor de amprente. Potrivit unor zvonuri apărute pe piață, noul smartphone vârf de gamă de la Samsung, Galaxy S5, va dispune de un sistem de scanare a retinei.

Smartphone-urile vor putea efectua tot mai multe măsurători ale corpului uman. Tensiunea arterială și pulsul  sunt doar câteva exemple de ce își doresc utilizatorii să poată măsura cu ajutorul dispozitivelor mobile. 40% dintre utilizatorii de smartphone-uri își doresc ca telefonul lor să le înregistreze toate activitățile fizice și 56% dintre aceștia ar prefera să-și monitorizeze tensiunea arterială și pulsul cu ajutorul unui inel inteligent.

Smartphone-urile vor reduce inegalitatea digitală. Accesul la internet la nivel global este încă inegal și nepotrivit distribuit, lăsând loc la ceea ce se numește „digital divide”. Apariția smartphone-urilor din ce în ce mai ieftine înseamnă că utilizatorii nu vor mai avea nevoie de dispozitive scumpe care să le permită accesul la internet. 51% dintre consumatorii la nivel global sunt de părere că telefoanele lor mobile sunt cele mai importante dispozitive, iar pentru mulți dintre aceștia au început să devină sursa principală pentru accesarea internetului.

Beneficiile internetului surclasează riscurile. Pe măsură ce internetul devine o parte integrantă a vieții de zi cu zi, riscurile asociate acestuia devin din ce în ce mai vizibile. 56% dintre utilizatorii de internet sunt preocupați de aspecte de securitate. Totuși, doar 4% dintre aceștia au afirmat că ar folosi internetul mai puțin din acest motiv. În schimb, consumatorii au început să aplice diverse strategii pentru a micșora riscurile ca a fi mai atenți ce informații furnizează online.

Servicii video la cerere. Deși, în acest moment, există mai multe opțiuni de conținut media, utilizatorii sunt mai puțin dispuși să aleagă ceea ce vor ei să urmărească. De fapt, prietenii acestora exercită o influență mai mare când vine vorba de alegerea conținutului video vizionat. Ericsson a descoperit că 38% dintre utilizatorii chestionați urmăresc, de câteva ori pe săptămână, clipuri video recomandate de prietenii lor. Tot prietenii influențează și ce bloguri citesc utilizatorii sau ce muzică ascultă.

Consum de date controlat. 48% dintre utilizatori folosesc aplicații pentru a-și înțelege mai bine consumul de date. În timp ce 41% dintre utilizatori își doresc să știe ce volum de date consumă, 33% dintre aceștia vor să fie siguri că sunt facturați corect și 31% nu vor să-și depășească planul tarifar de date. Studiile arată și faptul că 37% dintre deținătorii de smartphone-uri folosesc cu regularitate aplicații pentru a-și verifica viteza de conectare.

Senzori interactivi oriunde. Pe măsură ce serviciile interactive de internet devin din ce în ce mai uzuale, consumatorii se așteaptă ca mediul înconjurător să fie la fel de interactiv. Până la finalul anului 2016, peste 60% dintre utilizatorii de smartphone-uri cred că senzorii vor fi încorporați în orice lucru, de la sisteme de sănătate la transportul în comun,mașini, case sau birouri.

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele