Eugen Preda, condamnat definitiv la 12 ani de detenție în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla

Eugen Preda, condamnat definitiv la 12 ani de detenție în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla
Publicat: 18/12/2013, 17:28
Actualizat: 01/02/2019, 07:03

Eugen Preda a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla, după ce instanța supremă a respins miercuri recursul acestuia și a menținut decizia Curții de Apel București prin care pedeapsa acestuia a fost scăzută de la 15 la 12 ani.

Instanța a respins ca nefondate și recursurile formulate de Adrian Mincu, Marius Costea, Doru Tabârca, Marian Scarlat, Sandu George Chiriță, George Laurențiu Dinu, Dan Vasile Sandu și Adrian Lucian Preda, dar și pe cel al lui Ioan Vrânceanu, ca inadmisibil.

De asemenea, judecătorii au dedus din pedepsele lui Preda, Mincu, Costea, Tăbârcă, Scarlat și Chiriță durata reținerii și arestării preventive, respectiv 27 decembrie 2009 – 13 decembrie 2013.

Deicizia instanței supreme este definitivă.

Curtea de Apel București a admis, în 29 martie, apelul lui Eugen Preda în cazul furtului de arme de la Ciorogârla și a decis să micșoreze pedeapsa acestuia, de la 15 ani de închisoare la 12 ani, în timp ce, în cazul celorlalți inculpați, a fost menținută hotărârea dată anterior de Tribunalul Capitalei.

De asemenea, instanța a decis să respingă ca nefondată cererea de schimbarea a încadrării juridice a faptelor formulată de Marius Costea.

Hotărârea Curții de Apel a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

La 9 iulie 2012, Tribunalul București l-a condamnat la 15 ani de detenție pe sportivul Eugen Preda, judecat alături de alte 16 persoane în cazul armelor furate de la unitatea militară din Ciorogârla.

Tot la 15 ani de închisoare a fost condamnat și Laurențiu Dinu.

Câte 12 ani de detenție au primit Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriță, iar nouă ani Adrian Mincu.

În cazul celorlați zece inculpați din proces, instanța a stabilit pedepse de până la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, aplicând termene de încercare cuprinse între cinci și șase ani.

Totodată, instanța a dispus confiscarea tuturor bunurilor sechestrare de către procurori, între care mașini de lux, telefoane mobile și aparatură electronică.

În 10 februarie 2011, au fost găsite 15 arme – cinci mitraliere AKM și zece pistoale – furate de la UM Ciorogârla, în decembrie 2009, la casa bunicilor lui Eugen Preda, arestat în cazul tranzacționării armelor.

La o săptămână după găsirea acestor ultime 15 arme, judecătorii bucureșteni au decis punerea în libertate a lui Bogdan Vrânceanu, fiind primul arestat din acest caz eliberat din detenție. La scurt timp, un alt inculpat din acest dosar a fost eliberat din arest.

Separat, într-un alt proces, Curtea Militară de Apel București i-a achitat, în 28 septembrie 2011, definitiv, pe militarii acuzați de dispariția armelor sustrase de la Ciorogârla, stabilind pedepse doar în cazul faptelor de călcare de consemn, cea mai mare fiind de trei ani de detenție cu executare.

De asemenea, în cazul altor militari, pedepsele pentru călcare de consemn au fost reduse de la cele inițiale, cuprinse între șase luni și 15 ani de închisoare, până la cel mult trei ani de închisoare cu executare.

În paralel, anchetatorii de combatere a crimei organizate au ajuns la gruparea condusă de Eugen Preda.

Astfel, în 8 iunie 2010, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Eugen Preda, Adrian Lucian Preda, Laurențiu George Dinu, Marius Costea, Marian Mincu, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriță, Nicolae Alexandru Iordan, Liviu Iordan, Gigel Gheorghe, Alin Viorel Cîcă, Mihai Ștefan Zugravu, Adrian Ioan Marius Mustățea, Dan Vasile Sandu, Daniel Nicolae Stinghe și Ioan Vrânceanu, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, furt calificat cu consecințe deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, trafic ilicit internațional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, precum și pentru alte fapte.

În urma investigațiilor, procurorii au stabilit că Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriță și Nicolae Alexandru Iordan sunt autorii furtului celor 62 de arme de foc cu glonț – o mitralieră de companie, pistoale mitralieră, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpați – și alte materiale militare sustrase în luna ianuarie 2009 din depozitul unității militare 01916 din Ciorogârla.

De asemenea, procurorii au stabilit că membrii acestei grupări au fost implicați, în cursul anului 2009, în traficarea a aproximativ 124 de kilograme de heroină, valoarea acestor droguri fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro.

În urma monitorizării traficanților de droguri, au ieșit indicii cu privire la implicarea grupării lui Eugen Preda în vânzarea armelor sustrase de la Ciorogârla, au susținut anchetatorii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Structură SUBTERANĂ MAYAȘĂ și PIRAMIDE ASCUNSE, descoperite în pădurile tropicale din Mexic
Adio, doamnă! S-a stins marea actriță. Toată lumea a iubit-o pe legendara regină
Renault, ofertă pentru soții care divorțează. Își pot primii banii pe mașină înapoi
Probleme între Florin Salam și Roxana Dobre?! Bruneta ar fi plecat de acasă, împreună cu...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Confruntarea avioanelor de vânătoare în Bătălia Angliei