Eugen Preda, condamnat definitiv la 12 ani de detenție în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla

Eugen Preda, condamnat definitiv la 12 ani de detenție în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla
Publicat: 18/12/2013, 17:28
Actualizat: 01/02/2019, 07:03

Eugen Preda a fost condamnat definitiv la 12 ani de închisoare în dosarul furtului de arme de la Ciorogârla, după ce instanța supremă a respins miercuri recursul acestuia și a menținut decizia Curții de Apel București prin care pedeapsa acestuia a fost scăzută de la 15 la 12 ani.

Instanța a respins ca nefondate și recursurile formulate de Adrian Mincu, Marius Costea, Doru Tabârca, Marian Scarlat, Sandu George Chiriță, George Laurențiu Dinu, Dan Vasile Sandu și Adrian Lucian Preda, dar și pe cel al lui Ioan Vrânceanu, ca inadmisibil.

De asemenea, judecătorii au dedus din pedepsele lui Preda, Mincu, Costea, Tăbârcă, Scarlat și Chiriță durata reținerii și arestării preventive, respectiv 27 decembrie 2009 – 13 decembrie 2013.

Deicizia instanței supreme este definitivă.

Curtea de Apel București a admis, în 29 martie, apelul lui Eugen Preda în cazul furtului de arme de la Ciorogârla și a decis să micșoreze pedeapsa acestuia, de la 15 ani de închisoare la 12 ani, în timp ce, în cazul celorlalți inculpați, a fost menținută hotărârea dată anterior de Tribunalul Capitalei.

De asemenea, instanța a decis să respingă ca nefondată cererea de schimbarea a încadrării juridice a faptelor formulată de Marius Costea.

Hotărârea Curții de Apel a fost atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

La 9 iulie 2012, Tribunalul București l-a condamnat la 15 ani de detenție pe sportivul Eugen Preda, judecat alături de alte 16 persoane în cazul armelor furate de la unitatea militară din Ciorogârla.

Tot la 15 ani de închisoare a fost condamnat și Laurențiu Dinu.

Câte 12 ani de detenție au primit Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriță, iar nouă ani Adrian Mincu.

În cazul celorlați zece inculpați din proces, instanța a stabilit pedepse de până la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, aplicând termene de încercare cuprinse între cinci și șase ani.

Totodată, instanța a dispus confiscarea tuturor bunurilor sechestrare de către procurori, între care mașini de lux, telefoane mobile și aparatură electronică.

În 10 februarie 2011, au fost găsite 15 arme – cinci mitraliere AKM și zece pistoale – furate de la UM Ciorogârla, în decembrie 2009, la casa bunicilor lui Eugen Preda, arestat în cazul tranzacționării armelor.

La o săptămână după găsirea acestor ultime 15 arme, judecătorii bucureșteni au decis punerea în libertate a lui Bogdan Vrânceanu, fiind primul arestat din acest caz eliberat din detenție. La scurt timp, un alt inculpat din acest dosar a fost eliberat din arest.

Separat, într-un alt proces, Curtea Militară de Apel București i-a achitat, în 28 septembrie 2011, definitiv, pe militarii acuzați de dispariția armelor sustrase de la Ciorogârla, stabilind pedepse doar în cazul faptelor de călcare de consemn, cea mai mare fiind de trei ani de detenție cu executare.

De asemenea, în cazul altor militari, pedepsele pentru călcare de consemn au fost reduse de la cele inițiale, cuprinse între șase luni și 15 ani de închisoare, până la cel mult trei ani de închisoare cu executare.

În paralel, anchetatorii de combatere a crimei organizate au ajuns la gruparea condusă de Eugen Preda.

Astfel, în 8 iunie 2010, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Eugen Preda, Adrian Lucian Preda, Laurențiu George Dinu, Marius Costea, Marian Mincu, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriță, Nicolae Alexandru Iordan, Liviu Iordan, Gigel Gheorghe, Alin Viorel Cîcă, Mihai Ștefan Zugravu, Adrian Ioan Marius Mustățea, Dan Vasile Sandu, Daniel Nicolae Stinghe și Ioan Vrânceanu, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, furt calificat cu consecințe deosebit de grave, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, trafic ilicit internațional de droguri de mare risc, trafic ilicit de droguri de mare risc, precum și pentru alte fapte.

În urma investigațiilor, procurorii au stabilit că Eugen Preda, Marius Costea, Doru Tăbârcă, Marian Scarlat, Sandu George Chiriță și Nicolae Alexandru Iordan sunt autorii furtului celor 62 de arme de foc cu glonț – o mitralieră de companie, pistoale mitralieră, pistoale model TT, pistoale model Cugir, pistoale model Carpați – și alte materiale militare sustrase în luna ianuarie 2009 din depozitul unității militare 01916 din Ciorogârla.

De asemenea, procurorii au stabilit că membrii acestei grupări au fost implicați, în cursul anului 2009, în traficarea a aproximativ 124 de kilograme de heroină, valoarea acestor droguri fiind de aproximativ 2,5 milioane de euro.

În urma monitorizării traficanților de droguri, au ieșit indicii cu privire la implicarea grupării lui Eugen Preda în vânzarea armelor sustrase de la Ciorogârla, au susținut anchetatorii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal