Prima pagină » Economic » Cât lucrează în medie pe zi femeile și bărbații

Cât lucrează în medie pe zi femeile și bărbații

Cât lucrează în medie pe zi femeile și bărbații

Angajații lucrează zilnic, în cursul săptămânii, în medie, 7:44 ore, bărbații cu 38 de minute mai mult decât femeile, iar populația are, de luni până vineri, mai puțin timpul liber zilnic cu 2:11 ore față de zilele de odihnă, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică (INS).

Conform datelor rezultate din Cercetarea statistică privind utilizarea timpului, salariații lucrează zilnic în cursul săptămânii, în medie, 7:44 ore, bărbații 8.01 ore, cu 38 de minute mai mult decât femeile, arată vineri INS, într-un comunicat de presă.

Patronii petrec la locul de muncă, în cursul săptămânii, 8:01 ore zilnic (8:05 ore bărbații, cu 17 minute mai mult decât femeile).

În zilele de odihnă, populația de 15 ani și peste lucrează în medie 48 de minute. Patronii lucrează în medie 2:19 ore, iar salariații 1:16 ore.
În mediul rural, populația lucrează sâmbăta și duminica mai mult decât în mediul urban (1:02 ore în rural față de 36 minute în urban).

Populația României de 10 ani și peste are, în cursul săptămânii, mai puțin timp liber zilnic cu 2:11 ore față de zilele de odihnă (4:01 ore față de 6:12 ore în zilele de odihnă).
Comparativ cu bărbații, femeile au mai puțin timp liber, zilnic, atât în zilele de odihnă, cât și în cele lucrătoare (3:40 ore față de 4:23 ore în zilele lucrătoare, respectiv 5:41 ore față de 6:46 ore în zilele de odihnă).

Indiferent de perioada din săptămână (zi lucrătoare sau de odihnă), femeile acordă îngrijirii gospodăriei și familiei mai mult timp zilnic decât bărbații (în medie cu 2:19 ore), iar bărbații muncesc cu 1:03 ore mai mult decât femeile.

Copiii de 10-14 ani utilizează zilnic calculatorul pentru petrecerea timpului liber, în medie 40 de minute, iar tinerii între 15 și 24 ani – o oră.
În cursul săptămânii, pentru studiu se alocă 4,7% din partea activă (exclusiv somn) a unei zile.

Copiii (10-14 ani) studiază zilnic, în medie, 5:06 ore, iar tinerii (15-24 ani) – 2:58 ore.
În zilele lucrătoare, populația de 15 ani și peste lucrează în medie 3:33 ore (reprezentând 23,1% din partea activă a zilei).
Persoanele de 65 de ani și peste se ocupă în zilele lucrătoare mai mult timp de îngrijirea gospodăriei și familiei (4:46 ore zilnic), față de persoanele mai tinere, de 25-44 ani (3:12 ore) și de 15-24 ani (1:50 ore).

În zilele de odihnă, populația de 15 ani și peste alocă 43,0% din partea activă (exclusiv somn) a zilei pentru activități de petrecere a timpului liber. Din cele 6:12 ore destinate petrecerii timpului liber, 2:40 ore sunt alocate urmăririi programelor de televiziune. Populația de 65 de ani și peste petrece, în zilele libere, 3:05 ore la televizor.

Timpul utilizat pentru îngrijirea gospodăriei și familiei, care reprezintă 22,2% din partea activă a unei zile de odihnă, este uniform distribuit pe grupe de vârstă pentru populația de 25 de ani și peste (3:40 ore la populația de 25-44 ani, 3:43 ore la populația de 45-64 ani și 3:16 ore la populația de 65 ani și peste).

Timpul acordat studiului zilnic, de către copiii de 10-14 ani, în zilele de odihnă, este de 1:11 ore, iar tinerii de 15-24 ani studiază 38 de minute.
Somnul reprezintă o activitate necesară căreia îi este alocată o parte importantă din timp (8:37 ore în zilele lucrătoare și cu 56 de minute mai mult în zilele de odihnă).
Copiii (10-14 ani) dorm mai mult față de persoanele de 25-44 ani cu circa o oră și jumătate atât în zilele de odihnă, cât și în cele lucrătoare. De asemenea, persoanele în vârstă de 65 de ani și peste dorm mai mult, față de persoanele de 25-44 ani, cu circa jumătate de oră în zilele lucrătoare și cu circa o oră și jumătate în zilele de odihnă.
Cercetarea statistică privind utilizarea timpului (TUS) s-a desfășurat pe o perioadă de 366 de zile consecutive, în perioada 5 septembrie 2011 – 4 septembrie 2012. Cercetarea statistică se înscrie pe coordonatele generale ale programului desfășurat de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (EUROSTAT), care vizează realizarea de cercetări statistice selective pe baza unor metodologii armonizate la nivel european care să asigure creșterea gradului de comparabilitate a datelor.

Ancheta TUS s-a realizat pe baza „Ghidului pentru Armonizarea Anchetelor Europene privind Utilizarea Timpului” din anul 2008. Cercetarea statistică privind utilizarea timpului (TUS) se desfășoară la intervale mari de timp, de 10-12 ani.
Au făcut obiectul cercetării toate persoanele în vârstă de 10 ani și peste, cu reședința obișnuită în centrele de cercetare (urbane și rurale), membre ale gospodăriilor din locuințele selectate în mod aleator din toate județele țării și din București.

Pentru colectarea informațiilor s-au utilizat patru tipuri de formulare: chestionarul gospodăriei; chestionarul individual, pentru persoanele în vârstă de 10 ani și peste; jurnalul zilnic individual pentru adulți/copii, pentru persoanele în vârstă de 10 ani și peste; jurnalul individual săptămânal, pentru persoanele în vârstă de 15 ani și peste.

Înregistrarea datelor în chestionarul gospodăriei și chestionarul individual s-a realizat pe bază de interviu, iar în jurnalul zilnic individual pentru adulți/copii și în jurnalul săptămânal individual, prin auto-înregistrare. Jurnalul zilnic individual pentru adulți/copii s-a completat de către persoanele de 10 ani și peste prezente în gospodărie, pentru două zile (una lucrătoare și cealaltă de odihnă) din cadrul unei săptămâni, înregistrându-se în acestea toate activitățile desfășurate timp de 24 de ore, pe intervale, din 10 în 10 minute.

În analiza rezultatelor anchetei s-a utilizat (conform recomandărilor EUROSTAT) o grupare mai redusă a activităților, rezultată din agregarea activităților. Analiza s-a realizat în funcție de activitățile principale desfășurate de populația în vârstă de 10 ani și peste, în paralel persoanele putând desfășura și alte activități secundare. Copiii de 10-14 ani utilizează zilnic calculatorul pentru petrecerea timpului liber, în medie 40 de minute, iar tinerii între 15 și 24 ani – o oră.
 

Citește și