Poșta Română, desemnată din oficiu furnizor de serviciu universal până la sfârșitul lui 2018. „Tarifele practicate trebuie să fie accesibile”

Poșta Română, desemnată din oficiu furnizor de serviciu universal până la sfârșitul lui 2018. Tarifele practicate trebuie să fie accesibile
Publicat: 20/12/2013, 16:14
Actualizat: 29/07/2014, 21:09

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a desemnat vineri Compania Națională Poșta Română (CNPR) ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale, pentru perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2018.

În calitate de furnizor de serviciu universal, CNPR va avea obligația de a furniza aceste servicii pe întreg teritoriul României, inclusiv în zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scăzută a populației, acolo unde numărul redus al trimiterilor poștale colectate sau distribuite nu justifică prezența unui furnizor de servicii poștale pe principii comerciale.

Totodată, CNPR va avea obligația de a asigura, în fiecare localitate de pe teritoriul României, cel puțin o colectare de la fiecare punct de acces și cel puțin o livrare la fiecare adresă indicată, în fiecare zi lucrătoare, minim 5 zile pe săptămână, mai puțin în localitățile situate în cazuri și condiții geografice excepționale, unde frecvența de livrare stabilită de ANCOM este mai redusă.

În plus, Poșta Română va asigura accesul persoanelor cu dizabilități la serviciile din sfera serviciului universal pe care are obligația să le presteze în condiții echivalente celor de care beneficiază ceilalți utilizatori.

„Tarifele practicate de CNPR pentru prestarea serviciilor poștale din sfera serviciului universal trebuie să fie accesibile, uniforme, transparente, nediscriminatorii și fundamentate în funcție de costuri, avându-se în vedere eficiența economică, asigurarea dreptului de acces la serviciul universal, precum și dezvoltarea rețelei poștale publice”, se arată într-un comuncat ANCOM.

„În eventualitatea în care se dovedește că furnizarea acestor servicii reprezintă o sarcină injustă pentru CNPR, ANCOM poate decide compensarea costului net aferent eventualelor pierderi înregistrate ca urmare a prestării acestor servicii, compensarea putându-se realiza doar la cererea CNPR și fiind finanțată prin intermediul unui fond de serviciu universal administrat de ANCOM”, adaugă comunicatul de la ANCOM.

De asemenea, CNPR va trebui să elaboreze și să transmită situațiile financiare separate către ANCOM, pe baza unui sistem de evidență contabilă separată dezvoltat în cadrul contabilității interne de gestiune.

ANCOM a desemnat din oficiu furnizorul de serviciu universal întrucât, în urma anunțului de intenție publicat în luna septembrie 2013, nicio companie nu a depus o cerere care să îndeplinească condițiile de formă, dar și de eligibilitate pentru a fi desemnată ca furnizor de serviciu universal în domeniul serviciilor poștale.

Având în vedere necesitatea asigurării serviciului universal pentru toți cetățenii României prin furnizarea unor servicii minime, la un anumit nivel de calitate, ANCOM a analizat capacitatea furnizorilor de servicii poștale autorizați în România de a respecta obligațiile ce revin furnizorului de serviciu universal în vederea desemnării din oficiu a unuia dintre aceștia.

Autoritatea a constatat astfel că CNPR este singurul furnizor de servicii poștale care poate asigura respectarea obligațiilor din sfera serviciului universal, dat fiind că deține un număr de peste 5.700 puncte de acces/contact deservite de personal, aproximativ 60% din totalul celor existente pe teritoriul României, fiind totodată în măsură să susțină un nivel uniform al tarifelor pe întreg teritoriul țării.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Test de cultură generală. Câte laturi are Marea Piramidă din Giza?