Prima pagină » Magazin » Imaginea Revoluției din ’89. Povestea unei celebre fotografii care a făcut înconjurul lumii

Imaginea Revoluției din ’89. Povestea unei celebre fotografii care a făcut înconjurul lumii

Imaginea Revoluției din '89. Povestea unei celebre fotografii care a făcut înconjurul lumii
Fotograful Peter Turnley își amintește cum a ajuns în capitala României cu un convoi de ajutoare, venind din Bulgaria.

O fotografie realizată în urmă cu 24 de ani, la București, în timpul Revoluției din 89, de un fotograf american revine din nou în actualitate după ce a fost postată pe contul de Facebook al autorului ei.

Peter Turnley, Fotograful american, își amintește cum a ajuns în capitala României cu un convoi de ajutoare, venind din Bulgaria. El a postat pe contul său de Facebook o fotografie realizată în timpul Revoluției din 1989  însoțită de un text explicativ, în care povestește ce anume l-a adus în țară și ce l-a determinat să realizeze imaginea care avea să îi aducă ulterior și un premiu (Overseas Press Club Olivier Rebbot Award).

Fotografia care înfățișa mai mulți bărbați cu chipuri expresive avea să facă înconjurul lumii și să devină un simbol al luptei pentru libertate. Potrivit fotografului, figura unuia dintre cei suprinși de obiectiv se detașa de grup prin expresie: „un amestec de durere și exuberanță”, scrie pe contul său Turnley.

Spectaculos a fost altceva însă, rememorează fotograful. După un an, când a revenit în România pentru a fotografia primele alegeri libere din țară, Turley și-a reîntâlnit „subiectul”. Revederea a avut loc la hotelul la care americanul era cazat. și unde românul din fotografie îl aștepta cu o pagină de ziar pe care era tipărită respectiva imagine, care îl înfățișa. Supriza a fost mare pentru Turnley care a avut nevoie de translator pentru a afla cum a ajuns românul să îl găsească. Mai mult, jurnalistul american a vrut să înțeleagă ce anume simțea bărbatul a cărui expresie l-a făcut să se oprească și să apese pe butonul aparatului de fotografiat. 

„Sunt atât de multe momente în fotojurnalism în care nu putem face altceva decât să ne imaginăm ce înseamnă sau sugerează o privire, iar acum aveam șansa să pun întrebarea”, rememorează întâlnirea din 1990 Turnley. „Mi-a spus că atunci tocmai ieșise din schimbul de noapte și văzuse un camion plin cu cadavre, oameni uciși în noaptea care tocmai trecuse. Mi-a spus că soția lui era invalidă și că era obișnuit să trăiască alături de cineva plin de durere și tristețe. Mi-a spus că se bucura că anii opresiunii lui Ceaușescu se încheiau și era îndurerat gândindu-se la familiile morților din camion, pentru care durerea urma să fie eternă”, a scris impresionat  fotograful.

„În fiecare an, în această perioadă îmi amintesc de acele zile și de această fotografie, de omul văzut acolo. Există unele figuri, unele expresii și momente pe care nu le poți uita”, își încheie postarea Peter Turnley.