Bucureșiul este astăzi împânzit de mall-uri, multe dintre ele luând locul fostelor circuri ale foamei din vremea comunismului. Puțini știu însă cum arătau magazinele înainte de 1989.
Mallul Unirea Shopping Center a suferit mai multe transformări de-a lungul celor 30 de ani de când a fost inaugurat. De la arhitectura din vremea comunismului, după 1990 fațada magazinului a fost împânzită de reclame multicolore În prezent, are o suprafață comercială închiriabilă de aproape 44.000 mp.
„Magazinul Unirea fusese făcut în ’76, dar era mai puțin aprovizionat sau cu mai puține mărfuri decât Victoria sau decât magazinul București. Vorbim de perioada anilor 1960 când lumea venea după multe privațiuni, după război când inclusiv îmbrăcămintea se dădea pe cupoane, pe un fel de cartelă, iar materialele erau proaste. Atunci s-a trecut la tergal sau mătase în anii ’60 și lucrul acesta a făcut să crească faima magazinelor respective și oarecum să zică lumea că viața s-a îmbunătățit, însă în comparație cu mărfurile din Occident, evident că ale nostre erau mai slăbuțe”, a declarat istoricul Dan Fălcan citat de România TV. Acesta mai spune că magazinele universale erau importante în socialism.
„Magazinul Bucur-Obor, cel mai mare din țară, inaugurat în aprilie 1977, avea 42.000 de metri pătrați dintre care 32.000 de metri numai cu mărfuri la vânzare”, spune istoricul.
Foto: Muzeul Național de Istorie al României
Foto: Muzeul Național de Istorie al României
Foto: Muzeul Național de Istorie al României