Vânzările de locuințe noi au consemnat o evoluție bună în 2013, programul „Prima Casă” rămânând motorul principal al sectorului rezidențial, iar în 2014 piața va depinde în continuare de politica de creditare a băncilor și, în special, de măsurile de susținere guvernamentale.
„Nu mai putem vorbi de criză, ci de o reașezare a pieței – dezvoltările imobiliare s-au reluat, în privința creditării, există variante multiple la care clienții pot apela, prețurile la locuințe nu au mai scăzut accentuat, ci mai degrabă s-au ajustat, iar numărul tranzacțiilor imobiliare este în creștere comparativ cu 2012 (…) Putem spune că ne îndreptăm spre o maturizare a pieței”, a declarat pentru Mediafax, Alina Necula, head of marketing & sales în cadrul dezvoltatorului imobiliar Adama.
Necula menționează că, în 2013, a existat o pondere crescută de clienți care au achiziționat apartamente în baza economiilor din ultimii ani la care au mai adăugat, în unele cazuri, un împrumut de la bancă.
Adama, deținută de grupul austriac Immofinanz, a finalizat în acest an noi faze de dezvoltare pentru proiectele Edenia Titan și Evocasa Optima din București și a început construcția la ultima clădire din complexul Copou Bellevue din Iași, reprezentând practic o reluare a dezvoltării post-criză.
Compania a vândut în medie în acest an 15 unități pe lună în proiectele din București și din țară, reprezentând o creștere cu circa 25% față de anul 2012.
„În perioada care a urmat anunțului de schimbare a programului Prima Casă, de exemplu, și de acordare a creditelor numai în lei, piața a întâmpinat un blocaj, de scurtă durată însă. La momentul actual, observăm o revenire pe niște coordonate normale”, a adăugat Necula.
Pentru 2014, ea se așteaptă la o stabilizare a pieței, dar evoluția acesteia depinde și de modul în care băncile vor continua politica de creditare.
„În ultima perioadă acest sector transmite semnale pozitive – dobânda la creditele în lei este în scădere, băncile au început să pună la dispoziția clienților pachete de credite standard care concurează cu succes rata lunară a unui credit prin programul Prima Casă. (…) ne așteptăm ca 2014 să fie cel puțin egal ca vânzări cu 2013 și, posibil, să vedem și o ușoară creștere”, a mai spus Necula.
O constanță în vânzări previzionează și reprezentanții companiei românești Conarg, care se așteaptă și la o creștere a ofertei de locuințe noi.
„În plus, fiind vorba de un an electoral, așa cum deja este în obișnuința acestor perioade, ne putem aștepta la o oarecare relaxare atât sub aspect legislativ, și ne referim aici la programul Prima Casa pentru anul viitor, cât și al finanțărilor bancare, atât pentru clienți, cât și pentru dezvoltatori. În acest context, noi ne propunem ca la sfârșitul anului viitor să vindem integral locuințele din complexurile rezidențiale finalizate (55 pentru Răsărit de Soare și 30 pentru Quadra 2) și, de ce nu, inițierea unor noi proiecte imobiliare”, a declarat pentru MEDIAFAX, Mihai Vidat, director management-marketing Conarg, dezvoltatorul complexului Răsărit de Soare din Titan (1.000 de apartamente) și Quadra 2din zona Politehnicii (240 de locuințe).
În anul 2013, în cele două ansambluri au fost vândute în total 143 de locuințe, din care 76 în Răsărit de Soare și 67 în Quadra 2.
Compania israeliană Tagor a finalizat, în acest an, prima fază a complexului Adora Urban Village în Bragadiru, cu un total de 75 de apartamente și a început construcția de proiecte similare în Pipera, Arad și Timișoara. Vânzările în primul proiect finalizat nu au mers însă așa cum anticipau dezvoltatorii.
„Ne așteptăm ca în ianuarie 2014 să vindem jumătate din apartamentele din Adora Urban Village, faza 1. Am sperat să vindem mai multe unități în 2013, atunci când proiectul se afla încă în etapa finalizării finisajelor, dar cumpărătorii au preferat să aștepte până la încheierea lucrărilor pentru a face achiziții. Dar performanța este acceptabilă, mai ales în lumina schimbărilor aduse de Guvern programului Prima Casă, care au însemnat eliminarea creditelor în euro în favoarea, exclusiv, a celor în lei, cu o rată a dobânzii evident mai mare”, a declarat Ofer Lieberson, proprietarul Tagor.
În ceea ce privește anul 2014, Lieberson mizează pe o evoluție bună a pieței, optimism dovedit și prin începerea a încă trei proiecte, fiecare cu circa 100 de apartamente în prima fază.
Gabriel Voicu, director new homes în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania, cea mai activă companie de consultanță imobiliară pe segmentul rezidențial, a menționat că numărul de tranzacții a fost mai mare în 2013 decât în 2012.
„Am vândut în 2013 peste 400 de unități numai în ansamblurile rezidențiale de mari dimensiuni (precum Cosmopolis, Rose Garden, Metropolis Residence, Amfiteatru Residence – n.r.). Trecerea Prima Casă pe finanțări în lei a dus la o scădere imediată a cererii, ceea ce de altfel s-a întamplat cam la fiecare etapă nouă a programului. Ulterior, în noiembrie-decembrie, lucrurile s-au mai așezat și pe anumite segmente de piață și anumite proiecte, nivelul cererii a revenit la valorile inițiale”, a explicat Voicu.
În opinia sa, mai sunt necesare câteva luni pentru a exista o imagine de ansamblu asupra evoluției pieței, precizând însă că în absența unor evenimente macroeconomice negative, în 2014 s-ar putea înregistra o creștere ușoară a numărului de tranzacții.
„A fost un an agitat, cu multe schimbări în care, cu siguranță, nimeni nu s-a plictisit. Pentru piața imobiliară putem spune că a fost un an mai bun decât cel precedent. Numărul de tranzacții imobiliare a fost în creștere, majoritatea achizițiilor fiind realizate prin programul Prima Casă”, caracterizează piața rezidențială reprezentanții complexului Militari Residence.
Ritmul de vânzare înregistrat de Militari Residence în anul 2013 a fost similar celui din 2012, respectiv o medie lunară de 60-80 de unități vândute.
„Nivelul vânzărilor ne-a depășit estimările inițiale. Continuarea programului Prima Casă a avut un impact pozitiv în volumul vânzărilor. Pentru 2014, ne așteptăm la o menținere a nivelului cererii, în special din partea familiilor tinere care sunt orientate către achiziția de apartamente noi. Bineînțeles, atât pentru piața locuințelor noi, cât și pentru cea a locuițelor vechi, continuarea programului guvernamental Prima Casă este vitală”, au conchis reprezentanții Militari Residence.