MAREA INVAZIE, o alarmă falsă. Cum au râs britanicii de tabloidele din Regatul Unit: „Ai naibii români și bulgari! Au venit aici și au cumpărat toate pelerinele care te fac invizibil”

Publicat: 03/01/2014, 10:55
Actualizat: 29/07/2014, 18:59

„Marea invazie” a românilor și bulgarilor în Regatul Unit la 1 ianuarie, speculată intens mai ales de tabloidele britanice, dar și de politicieni s-a dovedit a fi, la început de an, doar o alarmă falsă. După campanii extremiste care anunțau, spre exemplu, că 29 de milioane de imigranți din România și Bulgaria vor păși pe pământ englezesc odată cu ridicarea restricțiilor de pe piața muncii sau că unele companii aeriene au suplimentat zborurile tocmai din această cauză, britanicii s-au convins că totul nu a fost decât o campanie falsă.

Ironici, mulți au luat peste picior campania anti-români făcută în ultimele zile de tabloidele din Regatul Unit. Potrivit Metro.co.uk, pe rețelele de socializare au circulat numeroase mesaje în care utilizatorii s-au amuzat pe seama celor terifiați că imigranții din Europa de Est le vor fura locurile de muncă sau se vor bucura, mai mult decât ei, de ajutoarele sociale oferite de stat.

„Stația de autobuz Boston este supraaglomerată de români și bulgari. Fugiți, salvați-vă viața! Încuiați-vă fiicele în casă!”, a scris un utilizator în dreptul unei fotografii care, dimpotrivă, prezenta o autogară pustie.

O poză însoțită de un mesaj ironic a publicat pe aceeași rețea de socializare și Tim Oliver. Prezentând o cameră goală, acesta a scris: „Este abia prima zi (de la ridicarea restricțiilor, n, red), iar apartamentul meu este pur și simplu invadat de români și bulgari care cer ajutor social și locuințe”.

Inspirat a fost și Gerontius Marindunum, care a scris: „Ai naibii români și bulgari! Au venit aici și au cumpărat toate pelerinele acelea care te fac invizibil””.

Folosind hashtagul #AlarmăFalsă, Jack Poynter a publicat pe Twitter următorul mesaj: „Am auzit un zgomot puternic afară și am crezut că este vorba despre tropăitul românilor și bulgarilor. Se pare însă că nu era decât o persoană care muta un tomberon”.

De altfel, Katie Weasel a făcut un „apel disperat”: „Ajutați-mă, vă rog, nu pot să deschid ușa să ies din casă din cauza tuturor românilor și bulgarilor care au umplut întreaga stradă”. Un alt utilizator a mărturisit că singura invazie de care se teme este cea a locuitorilor din Glasgow, Scoția: „Nu românii și bulgarii mă sperie… ci oamenii din Glasgow” („glaswegians”).

Dezbaterea pe tema imigrației continuă

Și totuși, dezbaterile pe această temă continuă atât în presă, cât și în rândul politicienilor. Yvette Cooper și David Hanson, din Partidul Laburist, au arătat recent că Guvernul britanic a eșuat în ceea ce privește introducerea unor măsuri speciale pentru protejarea locurilor destinate englezilor cu nivel mai mic de pregătire, ce ar putea fi ocupate, în schimb, de imigranții din estul Europei. Cooper a atras atenția că Guvernul a ignorat apelurile făcute pentru întărirea legislației, fapt ce ar fi oprit angajatorii să scadă salariile britanicilor și să recruteze, în schimb, forță de muncă mai ieftină de peste hotare, relatează The Guardian.

Acest lucru ar fi împiedicat totodată și abuzul asupra muncitorilor străini, a arătat Cooper într-un articol publicat pe blogul personal: „Vrem să vedem acțiuni care să oprească abuzul și exploatarea imigranților ca forță de muncă ieftină sau folosirea lor ca motiv pentru reducerea remunerațiile celorlalți”. Asta înseamnă, susține Cooper, o mai bună consolidare a salariului minim și aplicarea unor măsuri împotriva angajatorilor care profită de pe urma imigranților.

David Hanson a adăugat că Guvernul ar fi trebuie să-și îndrepte atenția în mod special către agențiile de recrutare care se orientează exclusiv către Europa de Est, tocmai pentru că acestea abuzează de lipsa unei legislații mai solide.

Există însă și politicieni care abordează problema dintr-o perspectivă ușor mai relaxată. Laburistul Keith Vaz, președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, și conservatorul Mark Reckless i-au întâmpinat pe 1 ianuarie, pe aeroportul din Luton, pe primii români sosiți în Marea Britanie după eliminarea restricțiilor pentru muncitorii din țara noastră și din Bulgaria.

Vaz le-a urat „Bun venit!” românilor, reiterând însă ideea necesității unui referendum pentru stabilirea numărului maxim acceptat de imigranți în Marea Britanie. „Aceasta este o chestiune care trebuie lăsată la latitudinea britanicilor, asta ca să nu mai avem parte de atâta dramă din partea oamenilor care se gândesc că vor veni sute de mii de imigranți încă din prima zi”, a spus acesta. „Trebuie să fie parte a negocierilor pentru o Uniune Europeană reformată, libertatea de mișcare este foarte importantă”, a adăugat Keith Vaz.

De asemenea, Mark Reckless a subliniat faptul că reducerea numărului de imigranți face parte din promisiunile din campania electorală a conservatorilor: „Cred că este esențial să ne respectăm această promisiune și să controlăm imigrația, să judecăm dacă trebuie să ieșim din UE și să ne controlăm propriile granițe”.

Daily Mail își continuă campania anti-români

Între timp însă, cotidianul britanic Daily Mail, care în urmă cu câteva zile scria că românii și bulgarii au luat cu asalt autocarele și avioanele cu destinația Marea Britanie, plătind chiar și 3.000 de lire pentru un bilet dus, continua campania defăimătoare. Publicația a relatat că polițiștii din Londra au arestat deja mai mulți rromi de origine română care cerșeau în Marble Arch. Aceștia au fost identificați, chestionați, fotografiați și li s-au luat amprentele. Potrivit sursei citate, o femeie a recunoscut chiar motivul real pentru care a mers în Marea Britanie: „Sunt din România, am venit pentru serviciile medicale. Am astm și angină pectorală”.

Locuitorii din zonă s-au plâns că mai multe grupuri de imigranți au ocupat zona, dormind pe străzi sau prin parcuri. „Aici (Marble Arch, n. red) era una dintre cele mai exclusiviste zone ale Londrei (…), iar acum arată mai mult ca o țară din lumea a treia”, a povestit Luiga Rapuano. „De fiecare dată când vin la lucru, ei dorm în fața magazinului, trebuie să sar peste ei pentru a intra înăuntru. În timpul nopții, urinează în ghivecele cu flori sau pe zidurile magazinului. Mirosul este oribil (…). Nu m-aș supăra dacă ar veni aici și ar încerca să-și găsească un loc de muncă, dar ei nu fac asta; fură și cerșesc”, a adăugat ea.

În plus, Philippa Roe,liderul consiliului din Westminster City, a acuzat zilele trecute că un grup de imigranți au defecat pe treptele din fața casei unui britanic.

Tjobs.ro: 8.000 de locuri de muncă pentru imigranții români în Marea Britanie

În ceea ce privește ocuparea locurilor de muncă din Marea Britanie de către imigranții români și bulgari, Daily Mail prezintă o situație „neliniștitoare”. În ciuda tuturor acestor incidente și dezbateri care au inflamat opinia publică, numărul locurilor de muncă puse la dispoziție de companiile britanice au crescut deja, odată cu ridicarea restricțiilor pentru muncitorii români și bulgari, scrie sursa citată.

Astfel, aproximativ 8.000 de anunțuri au fost postate pe site-ul de recrutare Tjobs.ro. Dintre acestea, peste 4.500 sunt oferite în Anglia, unde companiile caută asistente, infirmiere, bone, bucătari, șoferi de taxi, secretare și chiar dansatoare într-un club de noapte. Pentru acest din urmă job, salariul oferit este cuprins între 4.000 și 8.000 de lire pe lună.

De asemenea, majoritatea angajatorilor promit plata cu aproximativ 6 lire pe oră, adică de șapte ori mai mult decât plata minimă pe oră în România, precizează cotidianul. Publicația amintește și că unele companii de recrutare din țara noastră au organizat chiar târguri speciale de joburi destinate celor care vor să lucreze în regatul Unit. Spre exemplu, VPL Healthcare a organizat la București un astfel de eveniment pentru recrutarea de personal medical pentru Marea Britanie.

„Tot mai multe asistente din Marea Britanie urmează să se pensioneze, astfel că angajatorii vor trebui să recruteze și de peste hotare pentru a putea acoperi posturile rămase libere”, a explicat Valentin Porubin-Lazurca, directorul VPL Healthcare. „În același timp, sunt prea puțini absolvenți în Marea Britanie. Serviciul Național de Sănătate britanic are nevoie ca o asistentă să se ocupe de opt paturi, așa că nu este greu de ghicit că va fi nevoit să recruteze și imigranți pregătiți în acest domeniu”, a adăugat acesta.

Și în Irlanda sunt oferite 310 locuri de muncă, în vreme ce în Irlanda de Nord sunt puse la dispoziție mai puțin de 100 de joburi pentru români, se arată pe site-ul Tjobs.ro.

„Cei mai mulți dintre români aleg să părăsească țara din motive economice și, potrivit statisticilor noastre, peste 80% dintre aceștia plănuiesc să lucreze peste granițe câțiva ani, să strângă bani, apoi să se întoarcă în țară și să-și cumpere o casă și, poate, să-și deschidă o mică afacere”, a explicat Raluca Ștefănescu, de la Tjobs.ro.

Potrivit sursei citate, peste 62.000 de anunțuri de locuri de muncă au fost postate anul trecut de companiile britanice pe site-urile de specialitate din România.

În contextul evenimentelor și discuțiilor recente, publicația The Guardian a adresat pe 1 ianuarie o întrebare cititorilor: „Se vor simți românii și bulgarii bineveniți în Marea Britanie?”. Utilizatorii sunt invitați să voteze „Da” sau „Nu”. Până în momentul publicării acestei știri, 82% dintre respondenți votaseră „Nu”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua lege a salarizării unice. Cum vor fi calculate sporurile
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu