Enervat de „frăția” Ponta-Leancă, Băsescu le dă un mesaj fără precedent politicienilor din Republica Moldova: „Fraților, hai să vă facem factura!”

Enervat de „frăția Ponta-Leancă, Băsescu le dă un mesaj fără precedent politicienilor din Republica Moldova: „Fraților, hai să vă facem factura!
Publicat: 06/01/2014, 19:57
Actualizat: 01/02/2019, 01:19

Unirea administrativă a României cu Republica Moldova este soluția lui Traian Băsescu astfel încât Chișinăul să își continue drumul spre Bruxelles, și nu spre Eurasia, date fiind „presiunea” unei schimbări de traseu și cota de aproape 40% a comuniștilor în sondaje. Șeful statului îi taxează în acest context pe premierii Victor Ponta și Iurie Leancă, rezervați în privința soluției unioniste, despre primul spunând că are „pasiunea de a fi Gică Contra”, despre cel de-al doilea că „a făcut școala de diplomație la Moscova”. Mai mult, șeful statului susține că o astfel de dezbatere ar trebui să înceapă în România, fără a-i privi pe politicienii moldoveni.

Pe de altă parte, Băsescu a făcut un bilanț al cheltuielilor României cu Republica Moldova, comentând că s-a „săturat de asta cu România vrea, dar nu dă bani”. „E un soi de incorectitudibne a politicienilor din Republica Moldova, care spun că numai cu vorbe i-am ajutat. Fraților, hai să vă facem factura”, a spus el.

Obligația politică a României și nota de plată

„În sudul Moldovei sunt tentațiile autonomiste ale Găgăuziei, cheia, butoanele Transnistriei, Găgăuziei sunt la Moscova. (…) Republica Moldova trebuie să aibă un escape pentru a-și continua drumul european, iar, dacă presiunile sunt să se întoarcă din drum, România trebuie să-i ofere soluția. România trebuie să înceapă o dezbatere internă care să nu-i privească pe politicienii de la Chișinău dacă ar fi de acord cu unirea cu Republica Moldova. La un moment dat, datorită opoziției, situației din Transnistria, Găgăuzia, în situația în care în acest parcurs ar fi previzbilă o întoarcere către uniunea eurasiatică, România are obligația de a-i da posibilitatea continuării traseului european prin unire, unire administrativă. Politic, are această obligație”, a spus Băsescu la B1.

Deranjat de criticile referitoare la faptul că soluția unionistă este doar la nivel de discurs avansată, concret România făcând destul de puțin financiar, mai ales, pentru Basarabia, șeful statului a afirmat că țara noastră „a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova”, comentând că „e un soi de incorectitudine a politicienilor din Republica Moldova, care spun că numai cu vorbe i-am ajutat. Fraților, hai să vă facem factura”.

„Hai să o clarific puțin. M-am cam săturat de asta cu România vrea, dar nu dă bani. România a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova. În ultimii ani, România a cheltuit cam 500 de milioane. 75% s-au dus spre Republica Moldova. Este un soi de incorectitudine a politicienilor din Republica Moldova. Statul român a construit case de 8 milioane de euro în Republica Moldova. E al șaselea an consexutiv în care dăm 5500 de burse. E vorba de 20.000 de tineri care învață în România. Nu-i ieftin deloc”, a spus Băsescu. VEZI AICI O ANALIZĂ GÂNDUL PE TEMA BANILOR ROMÂNEȘTI PENTRU R. MOLDOVA

Contre pe ruta București-Chișinău la final de an, pe tema unirii

Declarațiile unioniste ale președintelui au aprins, la final de 2013, relația Palatului Cotroceni cu guvernul de la Chișinău. După ce Traian Băsescu a spus că următorul proiect național al României este reîntregirea țării, premierul moldovean Iurie Leancă i-a transmis că astfel de afirmații nu îi ajută deloc pe basarabeni, ba chiar le provoacă „probleme cruciale”.

„Un popor, când are ocazia să fie împreună, nu va renunța. Nu mizez pe oameni politici, toată acțiunea mea legată de Republica Moldova a fost legată de ideea că poate ne vom uni, știu că nu e momentul acum, dar acest lucru se va întâmpla, pentru că sângele apă nu se face”, a spus președintele la sfârșitul lunii decembrie, într-un interviu pentru televiziunea de stat. „Eu cred că acum este oportun să o spunem, că avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii. Eu am spus-o la Chișinău. Sunt convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune «DA» fără să ezite”, a mai declarat șeful statului. Întrebat dacă s-a consultat și cu ministrul de Externe, Titus Corlățean, pe această temă, Băsescu a răspuns că nu a făcut asta, deși crede că și șeful diplomației române și-ar dori unirea cu R. Moldova. Dincolo de preferințele lui Corlățean, însă, tonul politicii externe a României îl dă președintele țării, a subliniat Traian Băsescu.

Afirmațiile despre proiectul unionist au fost imediat criticate de premierul de la Chișinău, precum și de Victor Ponta.”Declarația domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. (…) Avem nevoie de o țară vecină, România, să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poate să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranității, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcțional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spațiu al prosperității, al stabilității, cu un sistem funcțional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chișinău”, a fost răspunsul lui Leancă, premierul moldovean fiind oaspetele lui Victor Ponta la București înainte de Crăciun.

La rândul lui, șeful executivului român a spus că ar vota în favoarea unirii cu Moldova dacă s-ar dori acest lucru, dar a subliniat că lucrurile nu au ajuns în această fază. Totuși, Victor Ponta nu a pierdut ocazia de a-l ataca pe șeful statului pe acest subiect, spunând că Traian Băsescu nu poate îngrășa porcul înainte de Crăciun pe tema unirii cu Republica Moldova după ce timp nouă ani nu a făcut nimic dincolo de a ciocni cu Voronin pe la petreceri.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Elenei Lasconi după ce CCR a decis renumărarea voturilor de la alegerile...
Elena Lasconi, prima reacție după ce CCR a cerut renumărarea voturilor: 'Este absolut îngrozitor!'
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Orașul tot mai la modă din România unde se găsesc apartamente sub 10.000 de euro....
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Augustin Zegrean explică ce se întâmplă după renumărarea voturilor. Turul doi ar putea fi organizat...
Prietenii lui Călin Georgescu. Cu cine se întâlnește candidatul care a câștigat primul tur al...
BREAKING NEWS | CCR vrea renumărarea voturilor din turul 1! De ce s-a luat această...
Condimentul banal care poate provoca halucinații severe. Majoritatea românilor îl au în bucătărie
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
Cât costă un kilogram de carne de porc înainte de Crăciun. Cum explică producătorii prețul...
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Poți să depășești prin dreapta un vehicul care circulă pe banda 2? Care sunt regulile...
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Se schimbă banii. Anunț oficial BNR în România. Unde merg românii cu bancnotele
Au apărut secretele unui mare actor român. Nu multă lume îi știa trecutul
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Mihai Bendeac, în stare de șoc: "Eu nu auzisem nimic"
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Chia și fără nicotină, vapatul afectează sănătatea vasculară și nivelul de oxigen, arată un studiu