Ca la un priveghi, cu fețe resemnate, aproape 40 de persoane, majoritatea pensionari, stau în rând, așteptând să ajungă la singurul ghișeu unde își pot plăti impozitul pe 2014 pentru locuință, pe mașină și taxa pe locul de parcare. Serviciul parcări din Sectorul 4, de pe strada Strada Străduinței, a deschis la 8:30.
„De dimineață, când am ajuns eu, erau deja 20 de persoane”, îi spune un pensionar vecinului său de coadă. În urma lui, rândul se încolăcește pe după un stâlp și se termină fix la ușa de la intrare, sub privirea vigilentă a doamnei purtând uniforma de jandarm. Trecându-și cu grație mâna prin părul proaspăt făcut permanent, se ridică din când în când de pe scaunul de lângă peretele unde tronează două steguri imense – tricolorul și steagul UE – pentru a „corecta” rândul. „Domnu’, vă rog frumos! Domnu’ care ați venit acum, vă rog frumos, mai pe lângă perete, ca să se poată ieși. Mulțumesc fumos!” , i se adresează ea unui bărbat între două vârste care tocmai intrase și se așezase cuminte la rând.
Apoi, îndreptându-se către cineva care îi ceruse o informație: ” Pentru impozite pe casă, mașină și pentru parcări, aici, la coadă, nu la ghișee (8 ghișee unde nu erau mai mult de 7 persoane în total n.n.). Dar să știți că vă puteți duce să plătiți și la Nițu Vasile, sau la „geamuri multe”, pe Olteniței. Nu e nimeni acolo la coadă, cică. Tocmai a venit o doamnă de acolo și mi-a spus”, adaugă ea amabilă.
Nimeni nu se mișcă din rând, nimeni nu clipește. Câțiva metri mai încolo, așezată pe un scaun, o bătrână ostenită comentează mai mult pentru ea: „Cine se mai duce tocmai până la Nițu Vasile? Acu’ stăm aici…”
Un bărbat, pe la 30-35 de ani, care tocmai sosise, prinde din zbor prețioasa informație: „Doamnă, se poate plăti la Nițu Vasile și parcarea? Sigur?”, întreabă el neîncrezător.
„Sigur, ce naiba, de doi ani!”, se supără doamna jandarm.
În celălalt capăt al sălii, cam pe unde se termină supliciul statului la coadă, cineva se amuză, citind un afiș din 2013: „Plătește-ți taxele și impozitele cu cardul și orașul tău poate deveni orașul viitorului”. Ajuns, într-un final, la casierie, se lămurește. „Plătiți cu cardul sau cash? La mine aici, plătiți cu cardul”, îi transmite o voce ascuțită de după ghișeul deasupra căruia era scris „Note de plată”. După ce omul dă din umeri, este trimis să plătească cu cash, la casieria alăturată.
Pe lângă coada ce șerpuiește de-a lungul sălii, sunt amplasate cele 8 ghișee unde tot atâția „inspectori de parcări” își așteaptă „mușterii”. Deasupra fiecărui ghișeu sunt tabele elctronice, unde ar trebui să apară numărul bonului de ordine. Sistemul nu funcționează azi. La ghișee nu e lume.
„La avizierul de la intrare vedeți la ce inspector sunteți repartizat”, o îndrumă doamna jandarm pe o nou-intrată în sala călduroasă.
De după ghișeul 6, inspectorului îi arde de glume. „Am radarul puternic. Vă spun și numărul (de înmatriculare) și unde e pusă acum mașina. Vă spun multe. Dar după aceea mă bănuiți de nu-știu-ce”, i se adresează el zâmbind cu subînțeles nou-intratei, care rămâne fără replică.
Apoi el plusează. „Dvs parcați pe locul lui Apostol. Apostol Georgeta”, spune el sigur de sine, aruncându-i femeii o privire pe deasupra ochelarilor.
„Adriana …”, îngână timid femeia, mirată de informațiile pe care le avea inspectorul despre ce se întâmplă în parcarea de lângă blocul ei. „Da, Apostol Adriana”, se corectează repede inspectorul. După ce femeia reușește să mai spună câte ceva, cu voce scăzută, inspectorul o liniștește. „Spuneți-i să stea liniștit, că îi dau locul de parcare. O zi bună vă doresc”, o „concediază” el.
La câteva ghișee mai încolo, o inspectoare ridică vocea către un pensionar care mai avea o persoană până să îi vină rândul, dar care îndrăznise să se sprijine cu coatele de ghișeul din lemn lustruit: „Este o dungă neagră jos, domnu’. În spatele ei stați!”. „Mă scuzați”, tresare bătrânul, făcând rapid doi pași înapoi, în spatele dungii negre trasate pe jos, marcând „limita de discreție”, întocmai ca la băncile comerciale. În schimb, cel ajuns în față este mustrat de inspectoare, precum un copil venit cu temele nefăcute: „Păi cum, nu știți pe ce loc vă parcați mașina? Opt sau șapte?”. Omul se repliază însă: „Păi s-au șters chestiile alea demult de pe jos și nu mai știu ce număr este”, spune el.
Lângă fiecare ghișeu tronează un afiș pe fond galben: „Atenție! Supraveghere video non stop și înregistrare audio”, iar pe stâlpul din mijlocul sălii, un anunț cu litere de-o șchioapă, pus în ramă neagră: ” Vă rugăm păstrați liniștea. Vă mulțumim”.
Între timp, doi pensionari, ce par să se cunoască de când lumea și mai au destul de așteptat până să ajungă să își plătească impozitele, fac conversație să le treacă mai ușor timpul. „Vecinul meu și-a plătit deja impozitul pe casă. Cică e la fel ca anul trecut. Nu a crescut”, dă vestea bună unul. „Noi avem și o casă la munte. Poate acolo a crescut impozitul”, se îngrijorează cel de-al doilea.
Între timp, la Direcția Generală de Taxe și Impozite din strada Nițu Vasile, unde sunt în total 18 ghișee, cozile nu apucă să se formeze, cu excepția casieriilor, unde se strâng cel mult 6-8 persoane.
„Numărul P271 la ghișeul 11. Numărul P272 la ghișeul 6. Numărul K007 la ghișeul 7”, se aude, sacadat, la interval de un minut, într-un difuzor, vocea care îi trimite pe contribuabili la ghișeul potrivit, după ce și-au luat număr de ordine, la intrare.
60-70% din contribuabili își plătesc impozitul pe casă, mașină și taxa pe locul de parcare în primele trei luni din an
Reprezentanții Direcției de Taxe și Impozite din Nițu Vasile ne spun că, în medie, în fiecare an, până la 31 martie – data limită până la care primăria acordă reducerea de 10% pentru contribuabilii care își plătesc integral impozitul pe locuință și mașină – aproximativ 60-70% dintre locuitorii sectorului 4 își achită impozitele locale. Aflăm că cei mai mulți vin în primele zile și pe 31 martie. Situația poate fi extrapolată la nivelul Capitalei.
„Și anul acesta estimăm că va fi la fel, după cum au început lucrurile. În sectorul 4 sunt trei locuri unde se pot plăti impozitele „, a declarat pentru gândul Orlando Surugiu, de la Serviciul de Informații și Relații Publice din cadrul Direcției de Taxe și Impozite din Nițu Vasile.
Primăria Capitalei nu a majorat în acest an taxele locale, după ce în februarie anul trecut a fost aplicată o majorare cu 16%.
Pentru o locuință de 70 mp, impozitul este în medie de 150 de lei pe an, pentru 55-60 mp impozitul este în medie de 120 de lei, iar pentru o garsonieră, este de 100 de lei, ne spune Surugiu.
Cei care nu plătesc, până la 31 martie, sumele datorate pentru primul semestru, vor primi acasă somații, apoi titluri executorii și apoi poprire pe conturi. Majorările de întârziere sunt de 2% pe lună.
Între 10 și 20% din locuitorii sectorului 4 nu și-au plătit până acum impozitele locale datorate pe 2013.