Marii rechini albi ar putea trăi peste 70 de ani, de trei ori mai mult decât s-a crezut până acum, arată un studiu american publicat miercuri și preluat de AFP.
Cu ajutorul datării cu carbon 14, autorii studiului au analizat vertebrele a patru masculi și patru femele din nord-vestul Atlanticului. Cel mai bătrân mascul avea 73 de ani, iar femela cea mai în vârstă, 40, informează cercetători de la Woods Holle Oceanographic Institution din Cape Cod (Massachusetts, nord-estul Statelor Unite).
‘Rezultatele noastre arată că acești rechini sunt mult mai longevivi, iar vârsta lor maximă este mult mai mare decât se apreciase în studiile anterioare’, spune Li Ling Hamady, principalul autor al cercetării publicate în revista PLOS ONE.
Studiile precedente au pus în evidență mărcile concentrice din oasele rechinilor, similiare cu cele din trunchiurile copacilor, în evaluarea vârstei lor, o marcă fiind echivalată cu un an. Pe baza acestei metode, cei mai bătrâni rechini albi analizați au fost un exemplar de 22 de ani din sud-vestul Oceanului Pacific și unul de 23 de ani din vestul Oceanului Indian.
În noul studiu, cercetătorii au căutat în oasele rechinilor urme de reziduuri nucleare de la teste efectuate în anii 1950-1960, pentru a le aprecia vârsta. Oasele analizate provin de la rechini prinși în nord-vestul Atlanticului din 1967 până în 2010.
Rechinii albi sunt considerați specie amenințată. O mai bună cunoaștere a dezvoltării și longevității lor poate contribui la îmbunătățirea conservării speciei, subliniază cercetătorii.