Prima pagină » Știri politice » Portretul-robot al viitorului președinte: modelul Ponta vs modelul Antonescu

Portretul-robot al viitorului președinte: modelul Ponta vs modelul Antonescu

Portretul-robot al viitorului președinte: modelul Ponta vs modelul Antonescu
Alegerile prezindențiale de la sfârșitul lui 2014 au început să nască variante ale portretului-robot al viitorului președinte al României. În timp ce Victor Ponta și pesediștii mizează pe un viitor șef al statului pacificator, liderul PNL, Crin Antonescu, spune că România nu are nevoie de președinte care "să nu deranjeze pe nimeni", ci de unul care să ofere garanții.

Alegerile prezidențiale de la sfârșitul lui 2014 îi determină pe liderii politici variante ale portretului-robot al viitorului președinte al României. În timp ce Victor Ponta și pesediștii mizează pe un viitor șef al statului pacificator, liderul PNL, Crin Antonescu, spune că România nu are nevoie de președinte care „să nu deranjeze pe nimeni”, ci de unul care să ofere garanții.

„Vrem un președinte care să aducă unitate, care să aducă liniște, dar nu în sensul în care să nu deranjeze pe nimeni. Președintele nu trebuie să aducă liniște, ci garanții. Marca președintelui viitor nu este de a nu deranja pe nimeni și de a oferi liniște, pentru că nu liniștea este prerogativa președinților, nu pentru liniște votează cetățenii”, a declarat Antonescu, înaintea ședinței Biroului Politic Național al PNL.

În viziunea președintelui liberal, viitorul șef al statului trebuie să aducă garanții în fața cetățenilor, atât în plan intern, cât și în plan extern, punând accent pe respectarea independenței justiției și a respectării instituțiilor publice.

„Președintele trebuie să fie un garant al drepturilor și libertăților cetățenilor, al funcționării corecte a instituțiilor, a independenței justiției, al respectului față de Parlament, pentru Guvern, un garant intern și extern, al marilor opțiuni strategice ale României, al faptului că România este din ce în ce mai mult o democrație consolidată. Un președinte care să dea garanții tuturor cetățenilor și nu numai unor demnitari sau unor partide, chiar dacă respectul viitorului președinte pentru celelalte instituții ale sistemului politic va trebui să fie egal cu respectul său intim pentru democrație și pluralism”, a mai spus Antonescu.

La începutul săptămânii, premierul Ponta a prezentat și el un model pentru cum ar trebui să arate viitorul președinte.

Pentru Ponta viitorul președinte ar trebui să fie „un arbitru și nu un jucător”, un „pacificator și nu un războinic”, un „unificator și nu un dezbinator”.

Pesediștii își doresc ca viitorul șef al statului „să nu folosească frica și șantajul pentru a-și impune deciziile”.

De asemenea, cei din Kiseleff își doresc un președinte care să nu folosească Curtea Constituțională, serviciile de informații și alte instituții ale statului în interes politic.

Întrebat dacă Crin Antonescu se suprapune modelului descris, Victor Ponta a răspuns că mulți români corespund acestui profil, inclusiv Crin Antonescu.

Citește și