Doi bărbați condamnați pentru trei crime au fost trimiși în judecată pentru alte două, după unul dintre ei s-a lăudat colegului de celulă cu faptele

Doi bărbați condamnați pentru trei crime au fost trimiși în judecată pentru alte două, după unul dintre ei s-a lăudat colegului de celulă cu faptele
Publicat: 09/01/2014, 19:04
Actualizat: 09/01/2014, 19:12

Doi bărbați condamnați la 20 și 22 de ani de închisoare pentru uciderea a trei persoane au fost trimiși în judecată pentru alte două crime, pe care le-au comis în urmă cu 15 ani, faptele fiind probate după ce unul dintre aceștia i-a spus unui coleg de celulă că a omorât patru persoane.

Iulian Țigănilă și Ion Barbu au fost trimiși în judecată în 16 decembrie 2013, de procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care îi acuză de două fapte de omor deosebit de grav.

Anchetatorii au arătat, în actul de sesizare a instanței, că Iulian Țigănilă a aflat, la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie 1998, că O.I. (Oprea Ion, n.r) vrea să își vândă garsoniera din Pitești și s-a oferită să îl ajute, acesta intenționând însă să îl ucidă și să îi vândă locuința.

Câteva zile mai târziu, în iunie 1998, Iulian Țigănilă și Ion Barbu l-au omorât pe Ion Oprea, căruia i-au dat să bea o băutură preparată din alcool, antigel și somnifere. Cei doi au ascuns cadavrul, acesta nefiind găsit de anchetatori până la data întocmirii rechizitoriului.

„Intenția inculpatului Țigănilă Iulian de a intra în posesia garsonierei, fapt ce a constituit mobilul crimei, este susținută și de demersurile ulterioare ale acestuia, constând în vinderea efectivă a bunului imobil”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.

După ce a vândut garsoniera, pentru ca familia lui Oprea să creadă că este în viață, Țigănilă a scris în numele acestuia trei scrisori, în care a arătat că se află la muncă în Grecia, că s-a însurat și are un copil de șase luni, punând și o fotografie cu un bebeluș.

Șase luni mai târziu, în decembrie 1998, Țigănilă și Barbu l-au ucis pe B.J. (Bucoveanu Janea, n.r.), dându-i să bea tot o băutură cu alcool, antigel și somnifere. După ce l-au ucis, cei doi au aruncat cadavrul într-o fântână părăsită dintr-o comună din județul Argeș.

Fântâna în care a fost aruncat cadavrul lui Bucoveanu este aceeași cu cea în care, ulterior, Țigănilă a aruncat cadavrul lui Ion Burcică, o altă victimă a acestuia, faptă pentru care a fost condamnat la 22 de ani de închisoare.

După ce l-a ucis, Țigănilă a redactând, prin intermediul unor persoane, două bilete, pe care le-a pus în ușa apartamentului lui Janea Bucoveanu, fiind găsite de un frate al acesteia.

„Suplimentul expertizei medico-legale antropologice a concluzionat că ingerarea unei băuturi care conține alcool, antigel și somnifere poate produce decesul unei persoane, alcoolul potențând efectul somniferelor, situație în care decesul poate surveni după administrarea unor doze mai mici decât cele letale”, au precizat anchetatorii în documnetul citat.

Dosarul va fi judecat de Tribunalului Argeș, primul termen fiind stabilit în 6 februarie.

Într-un alt dosar, Iulian Țigănilă și Ion Barbu au fost condamnați de Tribunalul Argeș, în martie 2013, la 22 și, respectiv 20 de ani de închisoare cu executare pentru uciderea unui alt bărbat, tot în 1998. Decizia a fost contestată și va fi judecată în 16 ianuarie, la Curtea de Apel Pitești.

În această cauză, procurorii Parchetului ICCJ i-au trimis în judecată pe Țigănilă și Barbu în 30 decembrie 2010, pentru omor calificat și deosebit de grav și tâlhărie.

Anchetatorii au stabilit că cei doi l-au ucis pe A.C. (Cornel Albu, n.r.) la 22 septembrie 1998, după ce i-au dat să bea un amestecul de țuică, antigel și somnifere. Victima locuia împreună cu Țigănilă și obișnuia să consume împreună cu acesta băuturi alcoolice.

După ce l-au ucis pe Albu, Țigănilă și Barbu au înfășurat cadavrul într-un cearșaf și o pătură, pe care le-au legat cu un cablu electric și o bandă textilă, apoi l-au ascuns într-o fântână părăsită. Ulterior, cei doi au vândut mașina deținută de Albu, un autoturism Aro10.

Faptele din acest dosar au putut fi probate de anchetatori după ce, în 2009, un deținut le-a spus că Țigănilă și Barbu sunt autorii mai multor infracțiuni de omor. Acesta le-a spus că, în timp ce se afla în penitenciar, Ion Barbu, cu care era coleg de celulă, i-a relatat că, împreună cu Țigănilă au ucis mai multe persoane, de la care și-au însușit diverse bunuri.

„Relatările inculpatului Barbu Ion se refereau la A.C., B.I, O.I. și Ț.G.. Despre una dintre victime, Barbu Ion a arătat că după uciderea ei, comisă prin prepararea unui amestec de țuică, antigel și somnifere, ingerat de către victimă, au aruncat cadavrul într-o fântână părăsită aflată în apropierea unei halte CFR din Argeș. Întrucât informațiile furnizate se coroborau cu o serie de date de care dispuneau anchetatorii, s-a trecut la verificarea acestei piste”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au făcut, în iulie 2009, o cercetare la fața locului, în fântâna de lângă Halta CFR Colțu, din comuna Ungheni, județul Argeș, fiind descoperite mai multe obiecte de îmbrăcăminte, ambalaje din plastic, o jantă auto, precum și un schelet ambalat într-un cearșaf și o pătură, legate cu un cablu electric și o bandă din material textil. În urma expertizei medicale s-a stabilit că este vorba despre Cornel Albu.

În dosarul privind uciderea lui Ion Burcică, Țigănilă a fost trimis în judecată în 13 august 2003, în stare de arest preventiv, de procurorii Parchetului Curții de Apel Pitești.

Din probele administrate de anchetatori a rezultat că, în 23 februarie 2000, Țigănilă l-a ucis pe Ion Burcică, pentru a-i fura mai multe bunuri. Țigănilă a aruncat cadavrul într-o fântână părăsită din localitatea argeșeană Căldăraru.

„Din cercetări a mai reieșit faptul că inculpatul a servit-o pe victima B.I. și pe un martor cu o băutură de culoare portocalie, despre care afirma că este vișinată amestecată cu țuică. După consumarea respectivei băuturi, martorului i s-a făcut rău, și a plecat acasă, ajungând în scurt timp la spital cu diagnosticul «intoxicație alcoolică cu o substanță necunoscută». După externarea din spital, martorul a aflat că victima B.I. dispăruse din ziua în care consumaseră alcool la inculpat acasă”, potrivit procurorilor.

În urma verificărilor făcute după decesul lui Ion Burcică, anchetatorii au stabilit că din anturajul lui Țigănilă au dispărut patru persoane, respectiv Cornel Albu, Ion Oprea, Janea Bucoveanu și Elena Spătaru.

Pentru uciderea lui Ion Burcică, Iulian Țigănilă a fost condamnat definitiv la 20 de ani închisoare.

În septembrie 2002, în țevile metalice ale unui sistem de irigații dezafectat din comuna Brebeni, județul Olt, au fost descoperite fragmentele unui cadavru uman. În urma expertizei medico-legale genetice (examen ADN), dar și prin recunoașterea unor obiecte găsite la fața locului, s-a stabilit că este vorba de Elena Spătaru.

În 8 aprilie 2003, dosarul privind decesul Elenei Spătaru și cele privind disparițiile lui Bucoveanu, Albu, și Oprea au fost preluate de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La 22 aprilie 2005, procurorii Parchetului instanței supreme i-au trimis în judecată pe Țigănilă și Barbu pentru uciderea Elenei Spătaru, motivul fiind însușirea și vânzarea apartamentului acesteia. Anchetatorii au arătat, în actul de sesizare a instanței, că cei doi au ucis-o pe Elena Spătaru în martie 1999, apoi au depesat cadavrul și au aruncat fragmentele în țevile unui sistem de irigații dezafectat din Olt.

Țigănilă a fost condamnat la 22 de ani închisoare pentru uciderea Elenei Spătaru, iar Barbu a primit o pedeapsă de 20 de ani închisoare.

Din dosarul privind uciderea Elenei Spătaru, procurorii au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor privind disparițiile lui Cornel Albu, Ion Oprea și Janea Bucoveanu.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o...
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce...
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Pensionarii născuți în acești ani primesc pensii cu 400 de lei mai mici. Vezi calculul...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
Lege pentru toți românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Devine obligatoriu la divorț
Super-furnicile invadează Europa. Provoacă pene de curent și paralizează rețelele de internet
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Greva angajaților de la Boeing continuă