Potrivit surselor citate, la sediul Secției 6 Poliție vor fi chemați pentru audieri, în zile următoarele, aproximativ 20 de părinți, pentru ca, în urma discuțiilor cu aceștia, anchetatorii să stabilească dacă învățătoarea Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajați ai Școlii nr. 10 „Maria Rosetti”, ar fi primit astfel foloase necuvenite.
La sediul Secției 6 Poliție a venit, vineri dimineață, mama unuia dintre elevii din clasa învățătoarei Dana Blându, urmând ca, în aceeași zi, în fața polițiștilor să se prezinte și părinții altor doi copii.
Audierile la Secția 6 Poliție au început joi, când au fost să dea declarații femeia care a înregistrat-o pe învățătoare atunci când cerea bani pentru cadouri și tatăl altui copil.
Femeia a venit la poliție de bunăvoie, fără ca în prealabil să fie citată, după ce, joi, polițiști ai Secției 6 au mers la domiciliul acesteia și i-au cerut să pună la dispoziția anchetatorilor înregistrările video și audio pe care le avea cu învățătoarea Dana Blându.
Celălalt părinte care a fost, joi, la Secția 6 Poliție, le-a povestit anchetatorilor cum cerea învățătoarea Dana Blându sumele respective și cum sugera părinților să-și înscrie copiii la after school-ul ei.
Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiați cei aproximativ 20 de părinți, va fi citată pentru a se prezenta la Secția 6 Poliție și învățătoarea Dana Blându.
Inspectorul școlar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunțat că o decizie în cazul învățătoarei Dana Blându de la Școala nr. 10 va fi luată după hotărârea Consiliului de Administrație al unității de învățământ, acesta urmând să se întrunească vineri.
Trăistaru a mai spus că că ISMB i-a suspendat contractul de detașare pe funcție a directoarei de la Școala 10, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens.
Inspectorul general a precizat că directoarea Camelia Fercu va prezida ședința Consiliului de Administrație de vineri, mandatul ei la conducerea școlii urmând să se încheie luni, 13 ianuarie.
Decizia ISMB a venit la o zi după ce ministrul Educației, Remus Pricopie, declara, în contextul anchetei de la Școala 10, că fondul clasei poate exista doar ca inițiativă a părinților și este ilegal dacă este gestionat de școală, prin învățătoare, profesori sau director. Ministrul adăuga că fondul clasei cerut și gestionat de reprezentanți ai școlii poate avea chiar și încadrare penală
ISMB s-a autosesizat, la sfârșitul anului trecut, în cazul învățătoarei Dana Blându, de la Școala nr. 10, care ar fi cerut părinților bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajați ai unității. Cercetările inspectoratului în acest caz au început în 6 ianuarie, întrucât personalul din școală a fost liber în vacanța de sărbători, iar angajații nu puteau fi chemați la serviciu din concediu, conform legii.
Totodată, ISMB a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupuse fapte penale săvârșite de învățătoarea Dana Blându.
Reprezentanții ISMB declarau atunci, pentru MEDIAFAX, că aspectele penale în acest caz vor fi analizate de către Parchet, iar cele administrative, de către unitatea de învățământ.
Inspectorul general școlar al Capitalei preciza că dacă se dovedește că învățătoarea este vinovată, ea riscă sancțiunea maximă a excluderii din învățământ.
Dosarul înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 a fost trimis, miercuri, de procurori la Secția 6 Poliție. Anchetatorii care fac cercetări în acest caz pentru primire de foloase necuvenite.
Anchetele în acest caz au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuție între părinți și o învățătoare de la Școala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sărbători.
Părinții îi reproșează învățătoarei că le cere prea mulți bani, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei școlii și bibliotecarei, cât și paznicilor și femeilor de serviciu.
Potrivit discuției surprinse în înregistrarea video, învățătoarea le reproșează părinților că nu au strâns suficienți bani de cadouri: „Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atât vă reprezintă? Nu sunteți cartofi, nu sunteți oi să vă învăț!”.
„Eu v-am întrebat: v-ați organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveți un buget de 50 de lei la patru oameni. Și am întrebat cui dați aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori și un director. Și cealaltă directoare are bube? Și copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?”, le reproșează învățătoarea părinților.
Când un părinte spune că deja au dat 200 de lei în 26 noiembrie și susține că nu este normal să dea 1.000 de lei că vine Moșul, învățătoarea îi răspunde: „Bun, foarte bine, asta vă reprezintă!”.
Învățătoarea spune apoi că de 50 de lei pot fi cumpărate sticle cu băutură pentru paznici: „Cincizeci de lei de la Moș duceți spre cele șapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. Șapte ori șapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, șapte lei pentru bodyguard nu e nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să îi dai secretarei școlii, bibliotecarei și informaticii …”.
Înrebată de un părinte de ce trebuie să dea bani pentru bibliotecară și pentru informatică, învățătoarea îi răspunde: „Pentru că este în comunitate, doamnă”.
Atunci când părinții îi spun că nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le răspunde: „Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzește, nu primesc onoruri, nu mă mută de la țară, nu mi se întâmplă nimic. Copiii voștri însă o să fie, în schimb, niște săraci în suflet! Pentru că i-am văzut cum doreau să se ducă să ofere”.
Învățătoarea le spune apoi că „următoarea mișcare este de Paște” și le recomandă să se gândească până atunci dacă doresc să se alinieze „unui sistem românesc, balcanic, de stat”.
Aceasta a mai spus că, nici când avea „clasă de țigani”, nu avea așa cadouri.