Parlamentul European solicită CE, printr-o rezoluție adoptată marți, ca cele mai periculoase materiale plastice și pungile de plastic de unică folosință să fie interzise cel mai târziu în 2020, potrivit unui comunicat al PE.
Eurodeputații mai cer Comisiei Europene să introducă ținte obligatorii pentru reciclarea deșeurilor de plastic. Aceștia subliniază că deșeurile de plastic afectează mediul din cauza unei slabe aplicări a legislației UE privind deșeurile, pe de-o parte, iar pe de alta, din cauza absenței unor legi europene specifice pentru deșeurile de plastic, precizează sursa citată.
„Parlamentul a arătat cum trebuie abordată marea problemă a deșeurilor de plastic, periculoase pentru mediu și sănătate. Am spus astăzi (marți – n.r.) că vrem să schimbăm obiceiurile nesănătoase din faza de producție până la eliminare. Dacă aceste produse vor fi utilizate în scopuri bune și vor fi reciclate cât se poate de mult, vom acoperi o lacună și vom pune în practică ideea unei economii circulare. De asemenea, vom putea să ne curățăm mările și pământul, creând, totodată, locuri de muncă”, a declarat raportorul italian Vittorio Prodi (S&D).
Deputații propun includerea în legislația UE a unor ținte precise obligatorii pentru colectarea și sortarea deșeurilor în proporție de 80%, adăugând că ar trebui elaborate criterii obligatorii de reciclare, precum și criterii armonizate de colectare și sortare, pentru a asigura o competiție corectă. Totodată, Directiva UE existentă privind deșeurile de ambalaj ar trebui revizuită, se arată în rextul rezoluției.
PE cere Comisiei să depună, în 2014, propuneri pentru eliminarea graduală, cu finalizarea în 2020, a depozitării deșeurilor reciclabile și reutilizabile și pentru descurajarea incinerării acestora. Totdată, Legislativul european dorește ca deșeurile din plastic să nu fie utilizate pentru energie înainte de epuizarea altor opțiuni.
Europarlamentarii cred că cele mai periculoase materiale plastice ar trebui retrase de pe piață. Utilizarea pungilor de plastic de unică folosință ar trebui interzisă gradual oriunde acest lucru este posibil. Deputații mai cer și luarea unor măsuri clare pentru combaterea exporturilor ilegale și aruncarea deșeurilor de plastic.
Aceștia subliniază că potențialul economic al plasticului reciclat nu este exploatat la parametri maximi. Doar 25% din deșeurile de plastic sunt reciclate în prezent. Implementarea deplină a legislației UE privind deșeurile ar putea duce la o economie de 72 miliarde de euro pe an și ar putea contribui la cifra de afaceri anuală a firmelor de administrare a gunoiului și de reciclare cu 42 miliarde de euro pe an. Totodată, ar putea fi create peste 400.000 de locuri de muncă până în 2020.
Rezoluția a fost adoptată cu prin vot simplu, cu ridicare de mâini.