Cele șase persoane puse sub urmărire penală în dosarul evaziunii de 35 milioane de euro au fost reținute

Cele șase persoane puse sub urmărire penală în dosarul evaziunii de 35 milioane de euro au fost reținute
Publicat: 16/01/2014, 10:59
Actualizat: 21/02/2015, 15:21

Cele șase persoane, între care patru patroni ai unor firme care au contracte cu autoritățile din Prahova, puse sub urmărire penală pentru evaziune fiscală și spălare de bani, în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, au fost reținute de procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești.

Potrivit unui comunicat dat publicității joi, procurorii Parchetului Curții de Apel Ploiești au dispus, miercuri, reținerea celor șase persoane puse sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, fiind vorba despre Ionescu Dragoș Ioan, Onea Nicolae, Țărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Țărîndă Andrei Costin și Mușat Costin Gabriel.

În cursul zilei de joi cei șase vor fi prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă.

Miercuri seară, Parchetul Curții de apel Ploiești a anunțat, printr-un comunicat, că procurorii au început urmărirea penală față de cele șase persoane, fără a preciza că aceștia au fost reținuți.

Cei șase sunt acuzați că, în perioada 2010 – 2013 au desfășurat operațiuni comerciale nereale, cu societăți de tip fantomă, operațiuni pe care le-au înregistrat în contabilitatea societăților pe care le administrează, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Reprezentanți ai Parchetului Curții de Apel Ploiești au declarat că toți cei șase sunt urmăriți penal în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, în care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG) Marcel Păvăleanu a fost arestat preventiv, anul trecut, alături de alte șase persoane. În același dosar sunt cercetate sau urmărite penal peste 130 de firme, printre acestea numărându-se Roșia Montană Gold Corporation și Tehnologica Radion, dar și firme care de mulți ani încheie în mod constant contracte pentru diverse lucrări cu autoritățile din județul Prahova.

De altfel, patru dintre cele șase persoane puse sub urmărire penală în acest dosar sunt cunoscute în mediul local de afaceri ca fiind administratori sau patroni ai unora dintre firmele care au contracte cu autoritățile din Prahova.

Astfel, Marian Răducu Țărândă și fiul acestuia, Andrei Costin Țărândă, controlează firma Via Star New Corporation SRL, înființată în anul 2012 și care încă din anul înființării a obținut trei contracte pentru întreținerea drumurilor județene din Prahova. Anterior, Marian Țărândă a fost asociat cu Ion Dumitru în firma Star T&D, al cărei nume apare, de asemenea, în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro. Omul de afaceri Ion Dumitru, care a păstrat Star T&D după ce Țărândă s-a retras din firmă, este, de altfel, cel care l-a denunțat la DNA pe unul dintre inculpații din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, respectiv pe Răzvan Alexe, pe care l-a acuzat de trafic de influență în urma căruia ar fi obținut un beneficiu de 5 milioane de lei.

Un al treilea suspect pus sub urmărire penală pentru evaziune fiscală, spălare de bani și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, Dragoș Ioan Ionescu, este și el cunoscut în mediul de afaceri prahovean ca fiind managerul firmei Conti SA, urmărită penal în dosarul în care este arestat Păvăleanu.

De asemenea, omul de afaceri Nicolae Onea este cunoscut ca fiind cel care controlează firma Coni SRL, al cărei nume apare în rechizitoriu printre zecile de firme urmărite penal în același dosar încă de la începutul cercetărilor.

SC Conti SA și SC Coni SRL au câștigat, în ultimii ani, numeroase contracte atât cu Consiliul Județean Prahova, cât și cu instituții din subordinea acestuia sau cu alte autorități locale din județ.

În 19 octombrie, fostul angajat al SGG Marcel Păvăleanu și alte cinci persoane, respectiv Victoria Enică, Cecilia Cristina Stroe, Bogdan Ionuț Șerban, Elena Giluela Ștefănescu și Emilia Loredana Dobreau, fost arestați preventiv, pentru evaziune fiscală și spălare de bani, într-un dosar instrumentat de Parchetul Curții de Apel Ploiești.

Potrivit anchetatorilor, ei ar fi făcut achiziții și livrări de mărfuri și servicii prin aproximativ 60 de societăți comerciale din București și județul Prahova, unele de tip „fantomă”, prejudiciul fiind de 149.800.000 de lei.

Ulterior, un al șaptelea inculpat a fost arestat preventiv în acest dosar. Astfel, extinzând cercetările, procurorii au început urmărirea penală în același dosar și împotriva administratorului public al județului Prahova, Fabioara Ionescu, președinte al organizației de femei a PSD Prahova. Aceasta este urmărită penal pentru evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani, fapte pe care le-ar fi comis în perioada în care era director al Parcului Industrial Ploiești, instituție deținută de Consiliul Județean Prahova.

În acest dosar procurorii fac cercetări față de 132 de societăți comerciale, printre firmele față de care s-a început urmărirea penală numărându-se Roșia Montană Gold Corporation, dar și mai multe societăți care au contracte de lucrări cu autoritățile locale, respectiv Consiliul Județean Prahova și alte instituții publice din județ.

Marcel Cristian Păvăleanu este membru al PSD Prahova și a condus filiala PSD Plopeni, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizații județene și implicându-se activ în campania electorală a USL din 2012.

Imediat după ce Păvăleanu a fost arestat preventiv, premierul Victor Ponta declara că nu îl cunoaște pe Păvăleanu și nu știe cu ce s-a ocupat acesta în perioada cât al lucrat la SGG.

Președintele PSD Prahova, Mircea Cosma, declara pentru MEDIAFAX că organizația l-a propus pe Păvăleanu să lucreze la Secretariatul General al Guvernului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Deșeurile descoperite de poliţişti la frontieră s-au dublat în 2024