Barack Obama limitează programul de supraveghere al NSA. „Ordon o tranziție care va pune capăt colectării în masă a metadatelor”

Barack Obama limitează programul de supraveghere al NSA. Ordon o tranziție care va pune capăt colectării în masă a metadatelor
Publicat: 17/01/2014, 21:05
Actualizat: 11/07/2016, 22:25

Barack Obama a anunțat vineri limitarea programului de supraveghere ce constă în colectarea de metadate telefonice și electronice, așa cum se desfășoară el în prezent.

În alocuțiunea sa, care a început în jur de ora 11.00 (18.00 ora României), Obama a spus că „dă ordinul unei tranziții care să pună capăt programului de colectare a metadatelor telefonice așa cum există el în forma actuală” și va conduce la un sistem în care statul nu va mai deține aceste enorme cantități de informații.

Președintele Obama a făcut un scurt istoric romanțat al spionajului SUA, amintind că NSA a fost creată în timpul Războiului Rece, de președintele Truman, pentru a spiona spațiul sovietic. El a făcut apologia comunității de informații de-a lungul istoriei SUA, amintind însă că au avut loc și abuzuri și că cetățenii nu se pot baza că autoritățile pur și simplu respectă legea. De asemenea, în special după atacurile de pe 11 septembrie 2001, nevoile comunității de informații s-au schimbat dramatic, în sensul prevenirii atacurile teroriste.

Barack Obama a anunțat că ordonă începutul procesului de tranziție în urma căruia procesul de colectare a metadatelor telefonice se va schimba, în sensul că baza de date care se afla până acum la dispoziția NSA să fie deținută de o altă entitate, independentă.

Două modificări ale programului NSA intră în vigoare imediat: vor fi urmărite doar apelurile telefonice care pot fi legate în doi pași de un număr de telefon al unei organizații teroriste, în loc de trei pași ca acum, iar Procurorul General trebuie să colaboreze cu FISA Court (instanța secretă, nepublică, care autorizează interceptările făcute de NSA), pentru ca în această perioadă de tranziție, baza de date să poată fi accesată doar după o descoperire judiciară dintr-o anchetă sau în caz de adevărată urgență.

De asemenea, până pe 28 martie, când programul NSA trebuie reautorizat, Procurorul General și Congresul trebuie să găsească soluții pentru relocarea bazei de date la care NSA are acum acces.

Gândul a prezentat LIVE principalele declarații ale președintelui SUA:

– Obama amintește că NSA a fost creată de președintele Truman, pentru a spiona spațiul sovietic. El face o scurtă istorie a spionajului american, spunând că mereu acesta a fost reglementat cum trebuie, însă că au existat și abuzuri.

– Trebuie să ne adaptăm unei lumi în care o bombă poate fi construită într-un subsol sau o întreagă rețea electrică poate fi închisă de persoane care se află dincolo de Ocean. Este extrem de greu să povestești cât de mult a trebuit comunitatea de informații a SUA să se adapteze după atacurile de la 11 septembrie 2001.

– Oamenii din comunitatea de informații, inclusiv NSA, au respectat legea, ei nu fac abuzuri pentru a vă asculta telefoanele. Președintele a spus că a fost sceptic, după preluarea mandatului, cu privire la programele de spionaj din SUA, însă că nu a dorit închiderea lor pentru că știa că treaba lor este esențială pentru țară – siguranța națională și prevenirea atacurilor teroriste.

– Nu putem preveni atacuri teroriste fără o capacitate de a penetra rețele de comunicații. Nu putem dezarma agențiile secrete.

– Obama spune că și companiile private spionează populația pe internet, în scopuri comerciale. „Dar suntem cu toții de acord că standardele guvernamentale trebuie să fie mai înalte. Ținând cont de puterea unică a statului, nu este de ajuns pentru lideri să spună aveți încredere în noi, nu vom abuza de datele pe care le strângem. Pentru că istoria are prea multe exemple când această încredere a fost încălcată.

– Obama prezintă intențiile Casei Albe, pe care le va pune de acord cu Congresul SUA, pentru a modifica programul de interceptări ale agențiilor secrete.

– Programul NSA de supraveghere a convorbirilor telefonice nu are acces la conținutul comunicațiilor și nici la numele persoanelor care vorbesc, ci doar la metadate (locație, data și ora), amintește Obama.

Ordon o tranziție care va pune capăt Secțiunii 215 – programul de colectare în masă a metadatelor, care este în vigoare acum, și voi stabili un mecanism care să mențină capacitățile pe care le avem, dar fără ca guvernul să dețină aceste metadate.

Două modificări care intră în vigoare imediat: Vom urmări doar apelurile telefonice care pot fi legate în doi pași de un număr de telefon al unei organizații teroriste, în loc de trei pași. Și i-am cerut Procurorului General să colaboreze cu FISA Court, pentru ca în această perioadă de tranziție, baza de date să poată fi accesată doar după o descoperire judiciară dintr-o anchetă sau în caz de adevărată urgență.

– Până pe 28 martie (când programul NSA trebuie reautorizat), Procurorul General și Congresul trebuie să găsească soluții pentru relocarea bazei de date a NSA. Îmi vor transmite opțiunile pentru abordările alternative, înainte ca programul să ajungă la reautorizare. În această perioadă, mă voi consulta cu comisiile relevante din Congres, pentru a le afla opiniile, apoi voi cere autorizarea Congresului pentru noul program.

– Până la urmă, oamenii din întreaga lume – indiferent de naționalitate – trebuie să știe că SUA nu spionează oamenii de rând, care nu amenință securitatea națională și că ținem cont de îngrijorările lor față de intimitate. Asta se aplică și liderilor străini. Am spus clar comunității de informații că, dacă nu există o motivare stringentă de securitate națională, nu vom monitoriza comunicațiile șefilor de stat sau de guvern ai prietenilor noștri apropiați și ai aliaților noștri.

– Obama îl numește pe John Podesta, fostul șef al administrației prezidențiale pe vremea lui Bill Clinton, pentru a realiza „o reviziuire profundă a datelor și a intimității lor”. Departamentul de Stat va desemna un ofițer superior pentru a coordona relațiile diplomatice legate de tehnologie și de spionajul semnalelor (electronice, de comunicații). De asemenea, la Casa Albă va fi numit un responsabil cu implementarea noilor reguli privind intimitatea, anunțate azi.


Decizia lui Obama vine după recomandările unui grup independent de analiză, consituit de Casa Albă, care a concluzionat că NSA trebuie să continue colectarea de date, pentru prevenirea activităților teroriste, dar că Guvernul trebuie să protejeze libertățile civile. Mișcarea este menită să redea încrederea americanilor în practicile agențiilor secrete din SUA, după ce în public au apărut mai multe dezvăluiri despre programul secret de supraveghere a comunicațiilor telefonice și electronice de către NSA, pornite de Edward Snowden, fost colaborator al NSA, în prezent azilant politic în Rusia.

Conform oficialilor citați de agențiile de presă străine, Obama va anunța în această seară că a decis ca Guvernul să nu mai dețină informațiile provenite din comunicații și ca, înainte ca baza de date cu aceste comunicații să poată fi accesată, să existe o nevoie juridică.

În perioada următoare, până pe 28 martie, când programul secret al NSA trebuie reautorizat de președinte, Obama se va consulta cu diversele comisii din Congres care au atribuții în siguranța națională, pentru a găsi soluții prin care programul să continue, dar datele să nu mai fie la dispoziția Guvernului. O soluție propusă de comisia independentă constituită de Casa Albă a fost ca aceste date să fie stocate de companiile de comunicații, însă Obama nu va da această indicație, deocamdată.

Conform surselor citate de agențiile internaționale, Obama mai intenționează să reducă semnificativ spionajul asupra unor lideri politici străini și să numească un avocat public la misterioasa Curte pentru supravegherea secretă a străinilor (FISA Court, instanța de unde NSA trebuie să obțină mandat pentru interceptarea cetățenilor străini).

Dezvăluirile din vara anului trecut, când Edward Snowden a trimis presei extrase din programul secret al NSA, au scandalizat atât SUA, cât și comunitatea internațională. Pe scurt, fără un control riguros nici măcar din partea unei instanțe judiciare, NSA poate colecta și accesa comunicațiile de pe internet și telefon atât ale cetățenilor străini, cât și ale celor americani. Printre țintele NSA care au fost interceptate s-au dovedit a fi atât suspecți de terorism, care puneau la cale atentate, cât și lideri internaționali precum Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Programul secret al NSA este autorizat în temeiul Patriot Act (lege privind siguranța națională) și a primit semnătura președinților SUA de 36 de ori în ultimii 7 ani, conform CNN.

PRISM, programul NSA de supraveghere a internetului

În iunie 2013, publicul a aflat, grație scurgerilor de informații ale lui Edward Snowden către publicațiile The Guardian și Washington Post, că una dintre cel mai bine conspirate agenții secrete din SUA, National Security Agency (NSA), poreclită și No Such Agency, derulează de 6 ani un program secret denumit PRISM, prin care a căpătat treptat acces direct la serverele celor mai mari 9 rețele sociale și servicii de email și date din lume, printre care Facebook, Yahoo, Google sau Apple.

Astfel, clienții acestor servicii de pe internet sunt spionați. Reprezentanții NSA au recunoscut programul, dar au explicat că totul se face legal, cu mandat de la judecător, și că operațiunea nu îi vizează pe americani, ci doar pe cetățenii străini. Cu toate acestea, documentele publicate au arătat că americanii sunt la fel de spionați ca și străinii și că NSA își depășește atribuțiile prevăzute de lege, fără a fi controlată transparent de administrația SUA.

Dezvăluirea a provocat reacții dure atât în SUA, cât și peste Ocean, după ce a devenit clar că autoritățile americane spionează sistematic și extins internetul, însă președintele Barack Obama a luat apărarea programului PRISM, explicând că există sisteme de control legale care nu permit abuzurile, ci doar prevenirea atacurilor teroriste.

Scandalul interceptărilor pe internet a venit la doar o zi după ce presa a dezvăluit că tot NSA a obținut în instanță dreptul de a cere uneia dintre cele mai mari companii de telefonie și telecomunicații din SUA – Verizon, toate listingurile telefonice zilnice. Astfel, compania a fost obligată să dea NSA toate datele de localizare și apelare ale oricărui abonat, mai puțin conținutul convorbirilor telefonice. Ulterior, s-a dovedit că NSA are acces la aceste date în mod extins, la mai multe companii de telefonie.

Lunar, peste 2.000 de rapoarte privind comunicații interceptate prin PRISM sunt emise la NSA. În total, în 2012 au existat peste 24.000 de astfel de rapoarte, cu 27% mai mult ca în 2011. PRISM a dat naștere până în 2013 la peste 77.000 de rapoarte pe comunicații interceptate pe internet.

NSA are în România 10 milioane de potențiale ținte. Maior, SRI: Nu există nicio înțelegere secretă sau raport între SRI și NSA

În România, peste 10 milioane de oameni ar putea fi, teoretic, spionați de americani, dacă prezintă suspiciuni în legătură cu terorismul sau cu alte activități care ating securitatea națională a SUA. Companiile care colaborează cu programul PRISM – Facebook, Yahoo, Google, dețin milioane de conturi ale românilor.

Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, a declarat că nu există o înțelegere de colaborare între SRI și NSA privind interceptarea comunicațiilor electronice în România și că, din știința SRI, americanii nu au acționat nici unilateral pe teritoriul României.

„Nu a existat niciun raport sau înțelegere secretă între SRI și NSA pe activitatea de interceptare a fluxului de comunicații pe teritoriul României și nu a existat nici un protocol special pe ISP (internet service provider – firmele care livrează servicii de internet) privind schimburi masive de date. Nu deținem informații că pe teritoriul României ar fi avut loc activități unilaterale din partea NSA”, a declarat George Maior.

Cu toate acestea, NSA nu ar avea nevoie de nici o legătură cu SRI, pentru că poate intercepta comunicațiile românilor pe cont propriu și cu aprobarea unei instanțe americane.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Vremea o ia razna de Crăciun și de Revelion în București. Temperaturi anormale de Sărbători,...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Alegeri parlamentare 2024: ce votăm pe 1 decembrie și care este procedura prin care se...
Ce salariu are Călin Georgescu. Unde lucrează și cât câștigă pe lună, de fapt
Românii care vor primi a 13-a pensie în decembrie. Guvernul a anunțat cine primește sprijinul...
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
Breaking! Cine era Adelin, puștiul de 14 ani strivit în accidentul de pe DN56
Un iaht plin cu turiști s-a scufundat în Marea Roșie. Sunt 30 de persoane dispărute,...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Nerespectarea distanței între vehicule pe autostradă. Cât e amenda?
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
A murit o somitate a României. S-a stins imediat după alegeri. Dumnezeu să-l odihnească în...
Dan Andronic despre secretele victoriei lui Călin Georgescu. Avertismentul SRI despre TikTok
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Elton John continuă să își piardă vederea. De ce boală suferă artistul?
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Mit sau adevăr: De ce nu este bine să pupăm bebelușii?